Znanstveniki po osmih letih rešili skrivnost velike luknje na Antarktiki

Svet 05. Maj 202412:01 0 komentarjev
Luknja na antartiki
Foto: NASA Earth observatory

Najboljši znanstveniki na svetu so bili skoraj desetletje zbegani zaradi luknje, ki je nastala na Antarktiki. Zdaj so končno razvozlali skrivnost.

Ko se je v ledu v Weddellovem morju na Antarktiki nenadoma pojavila luknja, ki naj bi bila velika kot Švica, so bili znanstveniki zbegani. Kljub temu da so si jo ogledali tudi največji strokovnjaki, odgovora o tej ogromni in skrivnostni odprtini niso imeli. Vse do zdaj. Osem let po tem, ko se je luknja pojavila, se zdi, da so strokovnjaki končno našli odgovor na vprašanje, kako je nastala.

Ko je leta 2016 nenadoma nastala luknja, je veljala za tako imenovano polinijo, ki opisuje veliko naravno območje odprte vode, ki je z vseh strani obdano z morskim ledom. Znanstveniki so si nato zadali nalogo, da ugotovijo, kaj jo je povzročilo, poroča spletna stran Ladbible.

Ekipe strokovnjakov so izvedle obsežne študije z uporabo različnih tehnik, kot so namestitev senzorjev na majhne čelade, ki so jih nosili tjulnji, prav pa so jim prišli tudi satelitski posnetki in računalniški modeli. Na območju Weddellovega morja, kjer je potopljena gora Maud Rise, so zarisali območje, da bi ugotovili vzrok za pojav luknje, ki so jo prvič opazili v 70. letih prejšnjega stoletja. Od takrat se je povečala za petkrat, znova pa so jo opazili pred slabim desetletjem.

Po intenzivnih raziskavah so znanstveniki prišli do zaključka, da ta nenavadna luknja nastaja zaradi procesa, imenovanega Ekmanov transport. Alberto Naveira Garabato z Univerze Southampton v Združenem kraljestvu, ki je sodeloval v raziskovalni skupini, je pojasnil, da je Ekmanov transport bistvena manjkajoča sestavina, ki je bila potrebna za povečanje ravnovesja soli in ohranjanje mešanja soli ter toplote proti površinski vodi. Na kratko – Ekamanov transport se naša na premikanje različnih plasti vode po oceanu, ki je pogosto posledica interakcije vetra na površini z veliko količino vode pod njo.

Luknja na antartiki
Foto: NASA Earth observatory

To se včasih kombinira z že obstoječimi tokovi in na območju Maud Rise potiska toplejšo vodo proti površju. Ob ugodnih pogojih nastane ogromna polinija. Ker te ne trajajo dolgo, je njihovo preučevanje lahko pravi izziv, a so znanstveniki v letih 2016 in 2017 ta čas dobro izkoristili in prišli do zaključka, piše Ladbible.

Raziskovalci domnevajo, da je bil za nastanek luknje odgovoren poseben tok, znan kot Weddell Gyre, ki je v ledu naredil luknjo. Kot so pojasnili, je po daljšem obdobju močnih tokov med leti 2015 in 2018 na površje prinesel toplo in slano vodo. Profesor Fabien Roquet z Univerze v Göteborgu je o tej ugotovitvi povedal, da bi to dvigovanje lahko pomagalo razložiti, zakaj se je talil led. “Toda ko se morski led topi, se površinska voda osveži, kar naj bi posledično ustavilo mešanje. Torej se mora zgoditi še en proces, da se polinija ohrani. Od nekod mora priti dodaten vnos soli,” je dejal.

Profesorica Sarah Gille z Univerze v San Diegu je dodala, da odtis polinije lahko v vodi ostane tudi več let po njenem nastanku. “Spremenijo lahko gibanje vode in toke, ki prenašajo toploto proti celini. Goste vode, ki nastanejo na tem območju, se lahko razširijo po vsem svetovnem oceanu,” je poudarila po poročanju Ladbible.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!