Zob si ni umil kar 20 let: poglejte, v kakšnem stanju so danes

Magazin 23. Feb 202409:53 6 komentarjev
Zob si ni umil 20 let
Foto: Channel 4/Embarrassing Bodies/YouTube

Zobna higiena je ključnega pomena za ohranjanje zdravja ustne votline in celotnega organizma. Kljub temu pa se včasih zgodi, da ljudje zanemarijo redno umivanje zob. Ta Britanec si zob namreč ni umil celih 20 let.

Ena od stvari, ki so jih v otroštvu verjetno številni sovražili, je bilo umivanje zob. Za nekatere pa to ostaja stalna težava.

Eden teh je tudi Jay, ki je javno delil svojo zgodbo v oddaji Embarrassing Bodies na kanalu Channel 4. Priznal je, da si zob ni umil že 20 let, piše Unilad.

Embarrassing Bodies je britanska televizijska oddaja, ki je bila prvič predvajana leta 2007 na kanalu Channel 4. Namen oddaje je ozaveščanje in odpravljanje tabujev okoli nekaterih nenavadnih in sramotnih zdravstvenih težav. V vsaki epizodi se ljudje s svojimi zdravstvenimi težavami, ki so jih morda ignorirali ali se jih sramovali, odločijo, da se bodo obrnili na strokovnjake v oddaji.

Jay je želel popraviti večletno škodo, ki je nastala na njegovih zobeh. Pojasnil je, da je imel težave z zobmi že od otroštva, saj ga niso spodbujali, da bi si umival zobe.

Zob si ni umil 20 let
Foto: Channel 4/Embarrassing Bodies/YouTube

Pojasnil je tudi, da so bile njegove prehranjevalne navade zelo slabe.

“Nič nisem pazil na prehrano, pojedel sem veliko sladkarij, pil veliko gaziranih pijač,” je povedal in dodal, “zob nisem nikoli ščetkal, kaj šele, da bi uporabljal zobno nitko.”

Zobozdravnik dr. James Russell je bil šokiran, ko je videl stanje njegovih zob. Pregled je pokazal, koliko škode so z leti povzročile nakopičene zobne obloge – zobje so mu popolnoma razpadli.

Potem ko je šel v šov po pomoč, mu je odleglo, ko je slišal, da lahko dobi nove zobe. Zdravljenje je trajalo več mesecev, zobozdravnik pa mu je moral izpuliti kar enajst zob in jih zamenjal z vsadki. Jay se tako danes lahko končno spet smeji.

Zdaj ko je Jay še obrit in z novo pričesko, je videti popolnoma druga oseba.

Zob si ni umil 20 let
Foto: Channel 4/Embarrassing Bodies/YouTube

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje