EU z novimi sankcijami nad Iran, ta odgovoril s sankcijami

Svet 12. Dec 202209:13 > 23:04 4 komentarji
Evropski parlament
Yves Herman/REUTERS

Zunanji ministri držav članic Evropske unije so razpravljali o nadaljnji podpori Ukrajini, EU pa je uvedla tudi nove sankcije proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov po smrti Kurdinje Mahse Amini in dobavljanja dronov Rusiji, ki jih ta uporablja v Ukrajini. Okoli 30 posameznikom in pravnim osebam je zamrznila premoženje in jim prepovedala vstop v EU. Iran je kot odgovor uvedel sankcije proti posameznikom in subjektom iz Velike Britanije in Nemčije.

Zunanji ministri EU so na seznam sankcioniranih zaradi zatiranja protestov dodali 20 posameznikov in eno pravno osebo. Med temi so tudi vrhovni poveljnik iranske vojske Abdolrahim Musavi, regionalni vodje sil iranske revolucionarne garde ter državna televizija Islamic Republic of Iran Broadcasting.

Štiri posameznike, med katerimi je tudi vodja iranskih zračnih sil Hamid Vahedi, in štiri pravne osebe pa so medtem dodali na seznam sankcioniranih zaradi dobavljanja brezpilotnih letalnikov Rusiji, ki jih ta uporablja v svoji agresiji v Ukrajini.

Protesti v Iranu se nadaljujejo

Nove sankcije je unija sprejela, medtem ko se protesti v Iranu po smrti Aminijeve nadaljujejo, v zadnjih dneh pa so oblasti izvedle tudi dve usmrtitvi, povezani s protesti.

Usmrtitve je obsodila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je na zasedanju v Bruslju podprla dodatne sankcije proti Iranu.

EU je v zadnjih mesecih zaradi zatiranja protestov in tudi pošiljanja dronov Rusiji na seznam tistih, za katere velja zamrznitev premoženja v EU in potovanja v unijo, dodala že več deset posameznikov in pravnih oseb.

Iran odgovoril s sankcijami proti posameznikom in subjektom iz VB in Nemčije

Iranske oblasti so danes proti skupno 32 posameznikom in subjektom iz Velike Britanije in Nemčije uvedle sankcije. S tem se je Teheran odzval na nov sveženj sankcij proti Iranu, ki so jih na današnjem zasedanju v Bruslju sprejeli zunanji ministri držav članic EU.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je na novinarski konferenci Britance in Evropejce obtožil “vmešavanja v notranje zadeve Irana” in napovedal, da sankcije “začnejo veljati danes”.

V luči današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU, na katerem so ti sprejeli nov sveženj sankcij proti Iranu, je Teheran uvedel sankcije proti 32 posameznikom in subjektom iz Velike Britanije in Nemčije.

Sankcije je med drugim uvedel proti več evropskim poslancem, vključno s slovenskim evroposlancem Milanom Zverom (EPP/SDS).

Na seznamu so se med drugim znašli vodja britanske obveščevalne službe MI5 Ken McCallum, načelnik obrambnega štaba britanskih sil Tony Radakin, več sedanjih in nekdanjih članov britanskega parlamenta ter Inštitut Tonyja Blaira za globalne spremembe.

Pod sankcijami Irana tudi politične osebnosti

Sankcije so iranske oblasti uvedle tudi proti več nemškim političnim osebnostim in podjetjem, vključno z Annegret Kramp-Karrenbauer, nekdanjo vodjo stranke CDU, in Claudio Roth, komisarko zvezne vlade za kulturo in medije. Sankcionirale so tudi francosko satirično revijo Charlie Hebdo in oddelek Radia Svobodna Evropa v perzijščini, navaja AFP.

Velika Britanija in Nemčija sta še posebej glasno kritizirali odziv iranskih oblasti na proteste, ki so v islamski republiki izbruhnili sredi septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini, ki jo je pred tem aretirala moralna policija.

V petek je London napovedal dodatne sankcije proti Iranu, potem ko so v Teheranu izvedli prvo napovedano usmrtitev, povezano s protesti. Nato so danes izvedli že drugo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje