Zunanji ministri G7 za ostrejše sankcije proti Rusiji

Svet 18. Apr 202309:38 3 komentarji
Zunanji ministri G7
YUICHI YAMAZAKI/via REUTERS

Zunanji ministri držav G7 so po sestanku na Japonskem pozvali k zaostritvi sankcij proti Rusiji in obsodili njeno jedrsko retoriko. Opozoril je bila zaradi napetosti ob Tajvanu deležna tudi Kitajska, zunanji ministri pa so obsodili še zračni napad v Mjanmaru in izstrelitve raket v Severni Koreji.

Zunanji ministri G7 so danes, ob koncu tridnevnega srečanja na Japonskem, objavili skupno izjavo, v kateri so med drugim pozvali k zaostritvi sankcij proti Rusiji in Kitajsko v luči vse večjih napetosti v regiji pozvali k odgovornemu ravnanju. Obenem so obsodili tudi severnokorejske raketne poskuse in nasilje vojaške hunte v Mjanmaru.

Zunanji ministri skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) so sklenili, da bodo okrepili, uskladili in v celoti izvajali sankcije proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Tretje strani v konfliktu so ob tem pozvali, naj prenehajo pomagati Rusiji, in jim zagrozili s povračilnimi ukrepi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupina G7 bo zagotovila “trajno varnostno, gospodarsko in institucionalno podporo, da bi Ukrajini pomagala pri obrambi ter ji zagotovila svobodno in demokratično prihodnost”, so zapisali v izjavi, ki so jo sprejeli po srečanju v japonskem mestu Karuizawa.

Ministri so Moskvo ponovno pozvali k takojšnjemu in brezpogojnemu umiku iz Ukrajine ter obsodili njeno jedrsko retoriko in napoved ruskega predsednika Vladimirja Putina o namestitvi taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. Kot so dejali, bi imela uporaba jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja s strani Rusije resne posledice.

Ruski predsednik Putin je obiskal regiji Herson in Lugansk v Ukrajini in se srečal s tamkajšnjimi ruskimi vojaki in poveljniki, so sporočili iz Kremlja. “Vrhovni poveljnik ruskih oboroženih sil je obiskal poveljstvo vojaške skupine Dneper” v regiji Herson na jugu ter poveljstvo ruske nacionalne garde v regiji Lugansk na vzhodu, so sporočili iz Kremlja, pri čemer pa niso navedli, kdaj natanko je Putin opravil obisk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dolgloletni ruski voditelj je ob nedavnem praznovanju pravoslavne velike noči vojakom podaril ikono. To je bil sicer prvi obisk ruskega predsednika v omenjenih regijah, pred tem se je Putin sicer že mudil na obiskih na Krimu in v Mariupolju.

Kitajsko so zaradi regionalnih vojaških groženj, ki jih ta predstavlja v Južnokitajskem morju in odnosu do Tajvana, pozvali k odgovornemu ravnanju. “Za kitajske ekspanzivne pomorske zahteve v Južnokitajskem morju ni pravne podlage in nasprotujemo kitajskim vojaškim dejavnostim v regiji,” so zapisali. Peking so k odgovornemu ravnanju pozvali tudi na področju kibernetske varnosti.

V luči nedavno zaključenih kitajskih vojaških vaj v okolici Tajvana so poudarili pomen miru in stabilnosti v Tajvanski ožini za varnost in blaginjo mednarodne skupnosti, obenem pa so izrazili zaskrbljenost zaradi kršitev človekovih pravic v kitajskih regijah Šinjiang in Tibet, navaja dpa. Kljub številnim kritikam na račun Pekinga so ministri G7 izrazili tudi željo po sodelovanju s Kitajsko na področju podnebne krize, biotske raznovrstnosti in svetovne zdravstvene varnosti.

Zunanji ministri so obsodili tudi nedavni zračni napad vojaške hunte v Mjanmaru, v katerem je umrlo najmanj 170 ljudi, med njimi številni otroci, in izrazili zaskrbljenost zaradi poslabšanja varnostnih, humanitarnih in političnih razmer ter razmer na področju človekovih pravic v tej državi. “Mjanmarsko vojsko pozivamo, naj nemudoma preneha z vsakršnim nasiljem, izpusti vse politične zapornike in tiste, ki so bili samovoljno pridržani, ter državo vrne na resnično demokratično pot,” so zapisali.

Obsodili so tudi povečanje števila poskusnih izstrelitev raket s strani Severne Koreje in ZN pozvali k sprejetju nadaljnjih sankcij proti tej državi. Kot so dejali, vsak severnokorejski preizkus balistične rakete krši resolucije Varnostnega sveta ZN in spodkopava regionalno stabilnosti ter ogroža mir in varnost v mednarodni skupnosti. Pjongjang so pozvali, naj se vzdrži nadaljnjih poskusov ter se denuklearizira na “popoln, preverljiv in nepovraten” način, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje