Putin po Krimu obiskal še razdejani in okupirani Mariupol

Svet 19. Mar 202309:19 > 13:16 13 komentarjev
Sputnik/REUTERS

Po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin obiskal mesto Rostov ter polotok Krim, se je odpravil tudi v Mariupol na jugu Ukrajine. Mesto je danes razdejano, ruske sile pa so ga po hudih bojih zavzele maja lani. Ogledal si ga je iz avtomobila, pa tudi peš, in se seznanil s potekom njegove obnove.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obiskal mesto Mariupol na jugu Ukrajine, ki so ga ruske sile po hudih bojih zavzele maja lani. V mesto je poletel s helikopterjem in si ga nato ogledal z avtomobilom, pa tudi peš, ter govoril s tamkajšnjimi prebivalci, so sporočili iz Kremlja.

Seznanil se je tudi s potekom obnove mesta, ki je bilo aprila lani popolnoma uničeno. Ruski mediji so objavili tudi posnetek Putina, ki v temi hodi po mestu in govori z ljudmi. Poleg njega je bil namestnik ruskega premierja Marat Husnulin, ki je predsedniku razlagal, kako poteka obnova mesta. Rusija naj bi namreč začela obsežno kampanjo za obnovo mesta, v katerem naj bi po ruskih navedbah zdaj živelo 300.000 ljudi.

Kot smo poročali, je župan mesta Sergej Orlov lani dejal, da Rusija ni dovolila nobene humanitarne pomoči, tudi predstavniki Rdečega križa so morali svoj prihod v mesto, ki je bilo takrat v središču spopadov, prestaviti. Orlov je lani večkrat poudaril, da v mestu vlada veliko pomanjkanje hrane in da imajo prebivalci, ki so v mestu še ostali, na voljo tri obroke na teden namesto treh na dan.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v odzivu na Putinov obisk Mariupola zapisalo, da ga je obiskal v temi, “kot to počnejo tatovi”.

Po ukrajinskih navedbah je med lanskoletnim obleganjem mesta umrlo več kot 20.000 ljudi. Po oceni ZN je bilo poškodovanih 90 odstotkov zgradb v mestu, ki ga je zapustilo 350.000 ljudi. Pred vojno je sicer v mestu živelo pol milijona ljudi.

Mariupol
PROFIMEDIA

To je prvič, da je ruski predsednik obiskal mesto, ki so ga ruske sile lani pred zavzetjem več tednov oblegale in bombardirale. To je bilo tudi prvo potovanje ruskega predsednika na območje Donbasa po začetku ruske agresije na Ukrajino 24. februarja lani. Doslej se je Putin izogibal potovanjem v bližino območij, kjer divja vojna.

Putin je v soboto v spremstvu najvišjih predstavnikov vojske obiskal tudi rusko mesto Rostov ter polotok Krim. Prav v soboto je minilo devet let od ruske priključitve ukrajinskega polotoka in ob obletnici so tam potekale številne slovesnosti.

Vladimir Putin
Sputnik/REUTERS

Obiski ruskega predsednika so se zgodili dan po tem, ko je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za njegovo aretacijo (ICC). Nalog je vezan na sum, da je ruski voditelj odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Zaradi podobnih obtožb je sodišče izdalo nalog tudi za komisarko ruskega predsednika za pravice otrok Marijo Lvovo Belovo.

Kot smo poročali, ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

V pričakovanju obiska kitajskega predsednika

V ponedeljek pa v Moskvi pričakujejo kitajskega predsednika Ši Džinpinga, ki se bo v okviru tridnevnega obiska sestal tudi s Putinom.

To bo prvi Šijev obisk v Rusiji po začetku vojne v Ukrajini, do njega bo prišlo le teden dni po tem, ko je kitajski predsednik uradno dobil tretji mandat za vodenje države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje