Zagrebški advent: kakšen bo eden največjih konkurentov okrašene Ljubljane?

Novice 04. Nov 202215:07 0 komentarjev
advent Zagreb
Turistična zveza Zagreb

Eden največjih konkurentov okrašeni slovenski prestolnici je advent v Zagrebu, ki je pred leti prejel tudi tri zaporedne nazive najboljšega božičnega sejma v Evropi. Hvalijo ga obiskovalci iz celega sveta, tja pa se odpravijo tudi številni Slovenci. Letos v Zagrebu obljubljajo novosti in pravijo, da bo njihov advent nekaj posebnega. V manjši in "bolj ekološki" različici se vrača tudi drsališče, največja atrakcija preteklih let, ki pa je lani ni bilo.

Organizatorji zagrebškega adventa so danes predstavili načrt za letošnji božični sejem v Zagrebu, ki se po njihovih besedah “vrača v polnem sijaju in bo boljši, kot kadarkoli prej”. Lanski je bil namreč bolj skromen. Zagrebški božični sejem bo trajal 43 dni, od 26. novembra do 7. januarja 2023. Kot je povedal zagrebški župan Tomislav Tomašević, sta pandemija in potres močno vplivala na organizacijo lanskega “prehodnega” adventa. Organizacija zagrebškega adventa stane skoraj 400 tisoč evrov (3 milijone kun), pričakujejo pa več kot 500 tisoč evrov prihodkov (4,2 milijona kun).

advent Zagreb
Turistična zveza Zagreb

26. novembra bodo tako ob 17. uri prižgali prvo adventno svečo, ob 20. uri pa bodo slavnostno prižgali božične lučke v parku Zrinjevac. Na novinarski konferenci so organizatorji napovedali 20 različnih lokacij po mestu. Skorajda celotno mestno jedro bo okrašeno z lučkami, božično vzdušje s stojnicami in spremljevalnim programom ter koncerti, baletnimi, otroškimi in drugimi predstavami, bo potekalo tako na Gornjem kot Dolnjem gradu na vseh pomembnejših turističnih točkah.

Na Trgu kralja Tomislava bo znova tudi izjemno priljubljeno drsališče, ki bo letos manjše in bo — tako organizatorji — bolj ekološko, saj bo zavzemalo manj zelenih površin, vodo za izdelavo ledu pa bodo reciklirali, ter na tak način zmanjšali porabo elektrike. Na ogled bodo tudi žive jaslice, Muzej ikon, pa delavnice pihanja steklenih božičnih okraskov, božično dogajanje se širi tudi na zagrebško smučišče Sljeme in njegovo vznožje, na trgu Franja Tuđmana bo tudi zabaviščni park za najmlajše, advent se vrača tudi v živalski vrt. Kot posebnost, ki bo na ogled obiskovalcem, so omenili tudi največjo maketo železnice v tem delu Evrope.

advent Zagreb
Turistična zveza Zagreb

V času zagrebškega adventa hrvaške železnice načrtujejo posebne popuste in dodatne linije vlakov. Posebno pozornost so namenili tudi letalskim prevozom iz tujine. Ker je zagrebški advent velik dogodek, so organizatorji vse ponudnike gostinskih storitev prosili, naj v čim manjši večji meri uporabljajo ekološko embalažo.

Advent Zagreb je bil lani precej bolj skromen kot v svojih “zlatih letih”, ko je tudi redno prejemal nazive najlepših evropskih božičnih sejmov. Zagrebški župan je omenil dejstvo, da sta pandemija in potres, ki je leta 2020 prizadel Zagreb, pomembno vplivala na organizacijo adventa. A nad zagrebškim adventom je tudi senca prejšnje oblasti in nepravilnosti, ki so se dogajale pri organizaciji. Ob preiskovanju korupcijskih poslov nekdanje mestne uprave je hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organizirane kriminalitete (USKOK) zaznal nepravilnosti pri organizaciji adventa. Kot je poročal hrvaški portal index.hr je bilo sporno, da mestna občina ni objavljala razpisov za najem stojnic in drugo organizacijo, prav tako se nikoli ni vedelo, za koliko časa naj bi se sploh oddajalo stojnice. Nekaterim ponudnikom so nudili 50-odstotne popust pri plačilu najemov, medtem ko drugi sploh niso plačevali najemov. Netransparentni so bili kriteriji za pridobitev poslov, ki so jih dobili le izbrani ponudniki, ki so bili povezani z nekdanjim županom Milanom Bandićem. Lani je bil božični sejem prvič oirganiziran z razpisom in avkcijami za stojnice ter druge spremljevalne aktivnosti ob organizaciji dogajanja v božičnem času.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!