Na razstavi v centru mesta tudi betonski šahovski komplet

Oglas 15. Maj 202411:22 0 komentarjev
promocijska fotografija

Bi imeli doma svetila, posode, družabne igre, šahovski komplet in obešalnike iz betona? 31 inovativnih izdelkov za dom in urbano opremo iz betona je na posebni razstavi do 16. maja razstavljenih v Mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani. Ustvarili so jih študentje arhitekture, ki so raziskovali različne uporabnosti betona.

Beton je en od materialov, s katerim so arhitekti v prvi polovici 20. stoletja soustvarjali moderno družbo. Zaradi preproste izvedbe in dostopnosti surovin, ki jih vsebuje, so z njim gradili skoraj povsod po svetu. Tudi danes je v arhitekturi splošno prisoten, v nasprotju s preostalimi materiali pa ga manj pogosto uporabljajo pri oblikovanju inovativnih izdelkov. To je bilo tudi izhodišče za dve študentski oblikovalski delavnici Doma z betonom in Beton 2.0, na katerih so študenti arhitekture iz betona ustvarjali inovativne izdelke za dom in urbano opremo. Oblikovalski delavnici sta nastali v partnerstvu s podjetji Alpacem Cement in tehnološkim podjetjem Zevnik Lab.

»Z novimi izzivi, s katerimi se družba spopada, bo vloga betona le še pomembnejša. Zato je lepo, da se mladi že med študijem srečajo z njim in ga uporabljajo na inovativne načine. V sami industriji je zahtevano temeljito poznavanje materiala, prav tako pa je nujno sodelovanje izkušenih oblikovalcev, ki znajo ustvariti pravo obliko. Nato so potrebni obrtniki, ki znajo to idejo spremeniti v končni izdelek. Ta proces oz. sodelovanje različnih strok je potrebno, da na koncu pride do kakovostnega izdelka, ki lahko služi svojemu namenu,« pravi dr. Tomaž Vuk, predsednik uprave podjetja Alpacem Cement. V podjetju trdno verjamejo, da v napredek in inovativnost vodi sodelovanje stroke in industrije, zato veliko sodelujejo z raziskovalnimi ustanovami in šolami, kjer znajo mladi iz betona ustvariti izdelke, ki pokažejo njegovo drugo plat uporabnosti tudi v obliki in funkcionalnosti.

promocijska fotografija

Odličen prikaz dobre prakse sodelovanja stroke in industrije

56 študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani je na dveh oblikovalskih delavnicah, ki sta nastali na pobudo podjetja Alpacem Cement in tehnološkega podjetja Zevnik Lab, raziskovalo različne uporabnosti betona. Na delavnici Doma z betonom (2020-2021) so razvijali izdelke iz betona za domačo uporabo, na delavnici Beton 2.0 (2022-2023) pa so oblikovali urbano opremo. Nastali so izjemni koncepti in izdelki, izbor 31 oblikovalskih zasnov iz betona si lahko do 16. maja 2024 ogledate na posebni razstavi v Mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani.

»Študenti iz teh izkušenj pridobijo neprecenljive lekcije, ki jim bodo koristile v prihodnosti, ko zapustijo varno zavetje akademskega okolja. Čeprav so jih v fakultetnem okolju poučili izkušeni profesorji, so se zdaj soočili z realnimi izzivi praktičnega dela,« pravi prof. Mihael Dešman, dekan Fakultete za arhitekturo UL.

promocijska fotografija

Beton je vseprisoten, a mnogokrat skrit material

Na obeh delavnicah so študenti raziskovali različne metode izvedbe betonskih objektov, od preprostih in »primitivnih« do visokotehnoloških, ki vplivajo na različne značaje izdelkov. Na delavnici Doma z betonom so raziskovali potenciale betona kot taktilnega materiala manjših, vsakdanjih predmetov, ki dobijo svoje mesto doma. Serijo produktov sestavljajo svetila, posode, družabne igre, šahovski komplet, obešalnik in niše za shranjevanje, ki v interakciji z različnimi vsakdanjimi predmeti lahko dajejo domu nov specifičen značaj. Izhodišče delavnice Beton 2.0 pa je bilo raziskovanje lastnosti betona in njegove produkcije. Nastali so betonski objekti, ki jih kot urbano opremo postavimo v različne zunanje prostore.

Beton je namreč hkrati vseprisoten in mnogokrat skrit material – v temeljih, zidovih, pod našimi stopali. »Edinokrat, ko lahko povprečen človek pride v stik s tem materialom, je ob kakšni sanaciji ali rušenju stavb. Pri delu z betonom pa dobimo ideje, kaj vse bi s tem materialom lahko naredili. To smo povezali z delavnicami Fakultete za arhitekturo. Z mojim znanjem o materialu in znanjem Alpacem Cement o proizvodnji ter tudi z arhitekti oziroma mentorji, ki so usmerjali študente pri tem, da so ustvarjali nove poglede na to, kaj vse se lahko iz tega materiala naredi,« zaključuje dr. Luka Zevnik iz podjetja Zevnik Lab, ki se ukvarja z razvojem cementnih materialov in tehnologij predvsem za področje arhitekture in dizajna.

Razstava študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani z naslovom BETON 2.0: DOM IN SVET je odprta za oglede od torka do sobote med 11. in 19. uro v Mali galeriji Banke Slovenije le še do 16. maja 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!