Postanite trajnostni in ekonomični s pomočjo sonca (prihranki so očitni)

Oglas 30. Okt 202312:47
Profimedia

Odločitev za sončno elektrarno ima poleg pozitivnega vpliva na okolje – s tem namreč znatno prispevate k brezogljični energiji – tudi druge prednosti. Če razmišljate modro in dolgoročno, gre tudi za finančno najugodnejšo naložbo, ko govorimo o električni energiji, poleg tega vam namestitev sončne elektrarne na lastni strehi zagotavlja samooskrbo, torej neodvisnost od napajanja iz električnega omrežja.

Ali tudi vi zaradi visokih stroškov električne energije te ne morete uporabljati svobodno in ves čas pazite na porabo? Vas je začelo to resno motiti? Potem je morda skrajni čas, da končno slišite in ozavestite, o čemer že dolgo poslušate ”od daleč”: moč sonca lahko napaja vaše gospodinjske aparate, televizor, računalnik, klimatsko napravo, grelnike … Res je, medtem ko se cene električne energije višajo, postaja namestitev lastne sončne elektrarne na strehi svoje hiše resnično pametna in varna dolgoročna naložba. Račun za elektriko naj bi bil s tem tudi do 75 odstotkov nižji.

Začetni stroški namestitve sončne elektrarne so lahko visoki, vendar obstajajo vladni programi in subvencije, ki vam zagotavljajo povračila za pomoč pri začetnih stroških, ki pa so – olajševalno – tudi enkratni. Sončni paneli so namreč vzdržljivi, zahtevajo zelo malo ali nič vzdrževanja in imajo dolgo življenjsko dobo. Povprečno se vam stroški tako lahko povrnejo že v sedmih letih (odplačilna doba sončne elektrarne z močjo 11 kW).

Namig: Ker je takšna naložba vendarle precejšen finančni zalogaj, so zelo dobrodošle subvencije za sončne elektrarne – če jo nameravate namestiti še v tem letu, kar takoj preverite subvencije Eko sklada.

Profimedia

Še dve osnovni prednosti sončne elektrarne:

  1. Neodvisnost

S sončno energijo postanete neodvisni od (nezanesljive) dobave zasebnih ali javnih omrežij.

  1. Trajnostna naravnanost

Električna energija iz fosilnih virov je zelo okolju neprijazna. Sončna energija pa je čista, ne onesnažuje zraka ali vod ter ne povzroča učinka tople grede; je obnovljiv, zelen, trajnosten vir energije, ki deluje za okolje. Pri proizvodnji električne energije s sončnimi paneli se tudi ne izpušča škodljivih emisij.

Kateremu ponudniku sončnih elektrarn zaupati?

Priporočamo vam GEN-I Sonce, ki mu je zaupalo že več kot 7.500 kupcev, kar jih uvršča na sam vrh ponudnikov sončnih elektrarn v Sloveniji. Zagotavljajo vam odgovorno in zanesljivo storitev s certificirano kakovostjo in dolgoročno podporo, na spletni strani GEN-I Sonce pa lahko po vnosu podatkov v spletni obrazec preverite, kakšna je cena sončne elektrarne GEN-I Sonce, primerna glede na vaše energetske potrebe. Naročite se lahko tudi na ogled lokacije, trenutna čakalna doba je približno en mesec.

Namig GEN-I Sonce: Če se odločate za postavitev lastne sončne elektrarne, vam pri ponudniku svetujejo, da pohitite, saj se sistem obračunavanja samooskrbe konec leta spreminja. Po 31. decembru 2023 bosta namreč trajanje obračunskega obdobja in način obračuna dobavljene električne energije določena s pogodbo o samooskrbi, ki jo bo pripravil dobavitelj električne energije. Pri obračunu energije se bo plačevala omrežnina na vso energijo, prevzeto iz omrežja, za energijo, oddano v omrežje, pa plačilo omrežnine ne bo potrebno.

Zatorej, če se odločate za ta alternativni vir električne energije, čim prej oddajte vlogo za izdajo soglasja na elektrodistribucijo do konca tega leta, sončno elektrarno pa imate nato čas zgraditi in priklopiti do konca leta 2024. Prek spletnega obrazca na spletni strani GEN-I Sonce preverite, katera velikost sončne elektrarne bo zadoščala za vaše potrebe po energiji.