Zasvojeni s telefonom, omrežji in igrami

Digitalno 10. Mar 202405:30 1 komentar

Težko si priznamo, da smo na telefonu več, kot bi si želeli. Da skrolamo in skrolamo. Pogledati želimo en 15-sekundni video, in preden se dobro zavemo, mineta dve uri. Videov, skrolanja, všečkanja ... Zveni znano?

Ste zasvojeni s telefonom? So zasvojeni vaši otroci? Kako to prepoznati? Kako se to kaže v vedenju? Kaj pa odvisnost od družbenih omrežij? Od iger? Kaj je “zdrava” uporaba, kaj pretirana in kdaj polzimo v zasvojenost? Kako se to čuti? In kako si lahko pomagamo? Kako pomagamo svojim otrokom? Nekaj za vse nas, torej.

Ne zamahnimo torej z roko, ampak preverimo, ali imamo težavo. Jo imajo naši otroci? Kaj moramo vedeti o zasvojenosti s telefonom, omrežji, igrami? Kaj povzroča? Kaj se dogaja, ko otroci reagirajo do staršev odklonilno ali celo nasilno? Kakšne so stopnje pri napačni uporabi nove tehnologije? Zakaj moralna panika ni pravilen odziv? Kakšen odziv je pravilen? Ko skušamo zmanjšati aktivnost na telefonu, omrežjih, igrah …, ni dovolj le, da zmanjšamo čas, ampak je treba ta čas nadomestiti z drugimi aktivnostmi. Kaj pravijo strokovnjaki – s katerimi aktivnostmi?

Gosta, ki poznata stvari iz prakse, pojasnjujeta, da boste vedeli, kako ravnati

Kako se pogovarjajte s svojimi otroki in kako se ne? In kaj se morate zavedati o svoji uporabi telefona, računalnika, omrežij, iger? Kaj vidijo in slišijo tisti, ki se ukvarjajo z digitalnimi zasvojenostmi? Kdo vse prihaja k njim? In kako so možne tudi uspešne, lepe zgodbe, ko se otrok ali odrasel nauči pravilno uporabljati telefon. Zakaj demonizacija tehnologije ni rešitev? Kaj pa je rešitev?

Tokrat vam torej ponujamo poglobljen pogovor o o nekemičnih odvisnostih, največ o digitalnih zasvojenostih. Stvari razložita Mija Repenšek, svetovalka na Logoutu, centru pomoči pri prekomerni rabi interneta, ki raziskuje zasvojenosti in nevarne rabe telefona, socialnih omrežij in spletne pornografije, in terapevt Miha Kramli, vodja centra za zdravljenje zasvojenosti v zdravstvenem domu Nova Gorica, kjer se zelo veliko ukvarjajo z nekemičnimi zasvojenostmi.

miha kramli
Miha Kramli (Foto: Jan Gregorc)
Mija Repenšek
Mija Repenšek (Foto: Jan Gregorc)

Pogovor lahko gledate ali poslušate v posnetku na vrhu strani. Spodaj pa vam ponujamo še nekaj koristnih člankov in vrsto drugih pogovorov, ki jih vsak teden snemamo na N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje