Slovenki, ki denar služita na OnlyFans

Poglobljeno 17. Okt 202106:55 > 23. Dec 2021 12:41 5 komentarjev
Slovenki na onlyfans
Aljaž Uršej

O svojem delu na platformi OnlyFans sta z nami spregovorili dve Slovenki, 31-letna Mariborčanka Barbara Duh, ki o svojem delu govori javno, brez zadržkov, ter 40-letna mamica Maja, ki želi ostati anonimna. V intervjuju povesta, kdo so naročniki in kakšne so njihove želje, kako daleč gresta, kakšen je zaslužek in kako na njuno delo gledajo bližnji.

Barbara Duh, 31 let

Največji razcvet je platforma, o kateri pišemo v članku v rubriki Poglobljeno, doživela med pandemijo, ko so ljudje iskali nove možnosti za delo od doma. Tudi 31-letna Mariborčanka Barbara Duh je svoj profil na OnlyFansu odprla med prvim “lockdownom”. Z nami je o svojem delu, v nasprotju z mnogimi, ki želijo ostati anonimni, javno govorila brez zadržkov. Ponujanje vsebin na tej platformi je iz priložnostnega zaslužka kmalu preraslo v resno delo, ki pa ga Barbara še vedno usklajuje z redno službo v strežbi.

Barbara Duh
Senad Begić

Kdaj in zakaj ste se odločili, da odprete profil na platformi OnlyFans?

Profil na OnlyFansu sem odprla med prvim popolnim zaprtjem države zaradi epidemije. Vedno sem se nekako znašla in ob redni zaposlitvi z dodatnim delom poskrbela za dodatni prihodek, takrat pa je bilo to praktično skoraj nemogoče. Med iskanjem možnosti za delo od doma sem na spletu naletela na platformo OnlyFans, ki je takrat še nisem poznala, saj se o njej pri nas ni veliko govorilo. Odločila sem se, da odprem profil in naložim svoje fotografije, in čez nekaj dni naključno dobila prvega naročnika iz tujine, ki je redno kupoval moje fotografije.

Med odprtjem države sem delo na OnlyFansu opustila, bolj resno pa sem se mu ponovno posvetila v času drugega zaprtja države. Na povabilo različnih fotografov sem namreč začela pozirati kot model, in ker sem bila z rezultati zadovoljna, sem se odločila, da bi iz tega lahko naredila kaj več in s fotografijami tudi nekaj zaslužila na OnlyFansu.

Na spletu sem iskala načine, kako se oglaševati na OnlyFansu, kako pridobiti sledilce ipd. Poleg tega sem se ob deljenju profesionalnih akt fotografij in fotografij v perilu skoraj vsak dan fotografirala in snemala tudi doma. Tisti mesec sem res dala vse od sebe, in ko sem videla, da mi je v prvem mesecu uspelo zaslužiti za dobro povprečno plačo, sem se odločila nadaljevati.

Kakšne vsebine ponujate na platformi in koliko zanje računate?

Mesečna članarina za dostop do mojih vsebin znaša 25 dolarjev. S tem uporabnik pridobi dostop do profila, fotografij, krajših videov ter možnost pošiljanja sporočil oziroma klepeta. Sledilci se nato odločijo, ali bodo članarino plačali tudi za naslednji mesec, sicer izgubijo dostop. Naj omenim, da se lahko zasluži tudi s pošiljanjem plačljivih sporočil članom. Na ta način dobim približno 60 odstotkov prihodka na OnlyFans.

Običajno gre tukaj za bolj drzne videovsebine in fotografije. V sporočilu jim pošljem opis vsebine fotografije oziroma videa, nato pa se odločijo, ali bodo vsebino kupili ali ne. Večkrat pripravim tudi paket ekskluzivnih fotografij, ki še niso bile videne na preostalih družbenih omrežjih.

Kaj pa davki od zaslužka na OnlyFans, jih plačujete?

Imam računovodkinjo, ki mi je zagotovila, da je vse pravilno urejeno.

Barbara Duh, OnlyFans
Barbara Duh

Koliko oboževalcev oziroma “fanov” imate trenutno? Kakšne so vaše želje za naprej?

Število oboževalcev zelo niha. A ker je mogoče služiti tudi s pošiljanjem zasebnih sporočil, se lahko zgodi, da ima na primer punca z manj “fani” oziroma oboževalci večji zaslužek. Moje želje oziroma cilji so kar visoki, vendar sem trenutno zaradi pomanjkanja časa obseg dela nekoliko zmanjšala, pa vendarle se mi trud še zmeraj obrestuje. Več kot delaš, več zaslužiš.

Bi lahko predstavili profil svojih naročnikov – od kod prihajajo, kakšna je njihova starostna struktura, zakonski status?

Moji naročniki niso samo iz Slovenije, ampak tudi iz drugih držav, kot so Avstrija, Nemčija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Amerika. Starost oboževalcev je nemogoče opredeliti, saj so povsem različnih let. Gre pa samo za moške – tako za samske kot tudi poročene moške, in teh ni malo.

Priznam, da se ob tem velikokrat zamislim o problematiki novodobnih razmerij, v katerih se ob ustrezni komunikaciji in iskrenih pogovorih po mojem mnenju to naj ne bi dogajalo. Ti moški si običajno želijo, da vidijo “realno” žensko v kakšnem posebnem outfitu, drugi pa dejansko potrebujejo samo odprt pogovor in tudi kakšen nasvet.

Ali prejmete veliko zasebnih sporočil?

Ja, zasebnih sporočil je precej in so zelo raznolika. Nekateri želijo posebne vsebine, drugi pa bi se radi pogovarjali o praktično vsem. Je pa tudi nekaj takšnih, s katerimi imam povsem običajne pogovore. Nekateri so se včlanili samo zaradi pogovora, ki ga denimo na Instagramu ne morejo dobiti, saj neznanim osebam tam ne odgovarjam.

Ste že kakšno prošnjo odklonili? Zakaj?

Vsekakor sem določena naročila uporabnikov že odklonila, ker so bile želje pretirano nenavadne za moj okus ali pa ker tega, kar so želeli, preprosto rečeno ne objavljam na OnlyFansu.

Kaj recimo?

Uporabniki želijo predvsem posnetke spolnih odnosov z moškim in kdaj tudi s kakšno žensko. Takšnih stvari na posnetkih ne počnem.

Kako daleč ste pripravljeni iti pri svojih vsebinah? Kje je vaša meja?

Moji naročniki so z vsebino zadovoljni, o podrobnostih vsebin pa ne bom govorila. Ker me pogosto kar sami kontaktirajo in prosijo za nov plačljiv video in slike, menim, da ustvarjam dobro vsebino. Pri pogovoru sem odprta za vse, o vsebini pa se pogovorim z vsakim posameznikom, kaj je mogoče in kaj ne.

Barbara Duh, OnlyFans
Miha Kacafura

Ali je kdo želel, da se z njim srečate tudi v živo? Kaj ste storili?

Ja, seveda, bila so razna vabila na zmenke, večerje in podobno. Vse sem odklonila, saj svoje delo opravljam profesionalno. Večinoma niti ne vem, s kom govorim, ali osebo poznam ali ne. Načeloma se namreč člani na OnlyFansu prijavijo z vzdevki. Veliko je tudi raznih ponudb za “druženje” v zameno za plačilo. Takšnim ponudnikom razložim, da prodajam samo fotografije in videe in da takšne zadeve ne pridejo v poštev.

Pogosto se nam zdi, da osebe, ki ustvarjajo vsebine za spletne platforme, kot so YouTube, Instagram, OnlyFans, to naredijo “mimogrede”, a je v resnici za tem precej priprav. Koliko časa vam vzame priprava takšnih vsebin in kako to usklajujete z redno službo?

Vsebine nikakor ne nastanejo mimogrede. Seveda je odvisno od vsake posameznice, a sama sem nagnjena k perfekcionizmu. Želim, da sem s končnim izdelkom zadovoljna tako sama kot tudi naročniki.

Pri meni tipičnega delovnega dne ni, saj je vsak teden drugačen. Vse obveznosti za OnlyFans prilagodim glede na prosti čas, ki mi ostane ob redni zaposlitvi.

Pred fotografiranjem, pa naj gre za profesionalno fotografiranje ali fotografiranje doma, vedno poskrbim za urejen videz, make up, frizuro in pripravim zanimive outfite. Ob tem skrbim tudi za zdravo prehrano ter vsekakor tudi telovadbo. Sicer je na koncu najbolj pomembno, da punca izžareva pozitivno energijo, ki jo prenaša na člane.

Za uspeh je zelo pomemben tudi marketing, pogosto so ponudniki vsebin na OnlyFansu hkrati prisotni tudi na drugih platformah. Kje skrbite za svojo promocijo?

Zaslužek ni enostaven. Treba je biti iznajdljiv, slediti trendom in nekako izstopati, da se nekdo sploh odloči za članstvo in plačevanje članarine tudi nadaljuje. In tudi člani ne padejo kar z “neba”, kot mislijo nekateri, ki se s tem ne ukvarjajo. Sama se oglašujem na Instagramu, Twitterju, TikToku in drugih spletnih mestih, ki pa jih ne bi omenjala, saj sem v to vložila preveč truda ter iznajdljivosti, da bi vse kar tako javno delila. Skratka, vse skupaj vzame kar precej časa.

Raziskovalci, ki se ukvarjajo z OnlyFansom, pravijo, da se s tem, ko zvezdniki, vplivneži in drugi posegajo na polje spolnega dela, meje med tem, kdo so spolni delavci in kdo spolni vplivneži ali modeli, brišejo. Kako bi se opredelili do svojega dela na OnlyFansu?

Morda sama nekoliko drugače gledam na te zadeve, saj sem se nekaj let ukvarjala s spletno prodajo. Na OnlyFans gledam popolnoma enako, le da tokrat prodajam svoje fotografije, videe ter z uporabniki delim nekoliko bolj osebno plat življenja. Sebe vidim kot model, ki ustvarja vsebino na OnlyFansu. Vse ljudi ter vsako delo spoštujem, vendar mislim, da je vsem jasno, v katerem primeru je primeren izraz spolna delavka. Sama bi kot spolno delavko opredelila osebo, ki v realnem življenju prodaja svoje telo. Ker je OnlyFans virtualni svet, menim, da nikakor ni povezave z realnostjo.

Barbara Duh, OnlyFans
Aljaž Uršej

Konkurenca na OnlyFansu je velika, v prednosti so zvezdniki, ki že imajo veliko bazo oboževalcev, najtežje pa je tistim, ki želijo uspeti v majhni državi, kot je Slovenija. Nekateri zato menijo, da je za širši uspeh potrebno sodelovanje s produkcijskimi ekipami in drugimi ustvarjalci, morda celo oditi v tujino. Kako vi gledate na to – je težko uspeti na slovenskem trgu?

Odvisno je, o kakšnih dosežkih govorimo. Če je cilj nekoga, da ob redni zaposlitvi z OnlyFansom dodatno zasluži, je to mogoče narediti tudi le s Slovenci. Pri tem je vsekakor lažje dekletom, ki so v Sloveniji že prepoznavne, saj ne potrebujejo toliko samopromocije. Nikakor pa se ne strinjam, da je za napredovanje ter uspeh na OnlyFansu potreben odhod v tujino. Gre za delo po spletu, ki nam danes nudi ogromno možnosti za promocijo. Z nekaj znanja in raziskovanja se zlahka pridobi tudi naročnike iz drugih držav.

Večina mojih vsebin je zato v angleškem jeziku, v slovenščini komuniciram samo v pogovorih s Slovenci. Mesec dni sem imela pri delu tudi pomoč in takrat smo naredili res lepe rezultate z Američani, vendar sem sodelovanje zaradi konfliktov prekinila in ponovno delam sama. Občasno zaradi promocije sodelujem tudi z drugimi ustvarjalkami.

Ženske si med seboj običajno delimo tudi brezplačen dostop, da si pomagamo in druga drugi naredimo promocijo. To pomeni, da na svojih kanalih objavimo povezavo, prek katere naslovnik dostopa do profila neke druge ponudnice vsebin na OnlyFansu.

Živimo v ekonomiji pozornosti, kjer vsakršna vsebina na spletu tekmuje z nešteto videi, memi, blogi … In v tem boju za ohranjanje pozornosti je treba iti vedno dlje, ponujati vedno bolj radikalne vsebine. Na kakšen način poskušate pritegniti nove oboževalce oziroma poskrbeti, da se obstoječi vračajo?

Za razmislek, kaj bi lahko naredila, da pritegnem nove člane, si vzamem precej časa in nato ustvarim kakšne “odštekane” fotografije in videe, ki jih delim na Instagramu, Tiktoku in drugod. Bolj kot je čudno in posebno, prej se vse skupaj širi med ljudi, kar je seveda dobro za promocijo.

Pozimi sem na primer naredila video v snegu, v katerem v zapeljivem outfitu pridem iz avta in odprem šampanjec. Ta video si je na TikToku ogledalo 700.000 ljudi z različnih koncev sveta, in takrat sem pridobila 13.000 sledilcev, kar je seveda prav tako pripomoglo k promociji za OnlyFans.

Ste na platformi OnlyFans zaslužili dovolj, da vam ne bi bilo več treba delati v strežbi?

Ja, med zaprtjem države sem res zaslužila toliko, da mi ne bi bilo treba več v “običajno” službo, zaslužila sem celo več kot v svoji redni službi. Trenutno ni tako, ker sem v zadnjih mesecih platformi posvetila premalo časa, kar nameravam v prihodnje izboljšati.

Ste kdaj razmišljali, da bi se posvetili samo delu na OnlyFansu?

Priznam, da sem med zaprtjem države za trenutek pomislila, da bi to lahko bila moja edina služba, a se zavedam, da OnlyFans čez leto ali dve uporabnikom morda ne bo več tako zanimiv. Na delo na OnlyFansu zato trenutno gledam le kot na dodaten zaslužek ob redni službi.

Imam sicer višje cilje, zato razmišljam, da bi se ponovno odločila za sodelovanje z nekom, ki se spozna predvsem na oglaševanje, saj bi tako prihranila ogromno časa. Ampak v tem poslu je potrebno zaupanje, kar je lahko velik problem.

Imate občutek, da vam platforma ponuja varnost? Ali se kdaj bojite, da bi se vaše vsebine pojavile tudi drugod na spletu?

Zavedam se, da je vse to mogoče, ampak se s tem ne obremenjujem preveč. Vsak teden preverim, ali bom svoje fotografije našla še drugod. Ko sem naletela na tak primer, sem na tej strani prosila za izbris. S tem, ko si uporabniki na forumih med sabo delijo fotografije deklet z OnlyFansa, nam povzročajo škodo. Nekaj takih forumov mi je uspelo najti, in ko vidim, da sem na forumu tema pogovorov, se tudi sama vključim v debato in pošljem prošnjo za izbris vsebine.

Barbara Duh na TikTok
TikTok

Imate kakšne druge skrbi in strahove v zvezi z delom na tej platformi?

Ko sem začela delati, sem imela nekaj pomislekov in strahov, kako bodo drugi to sprejemali, bila je celo kakšna neprespana noč. Vendar sem vse to predelala in zdaj se niti malo več ne obremenjujem. Najboljša odločitev, ki jo lahko sprejmete, je namreč ta, da vam ni mar za to, kaj si o vas mislijo drugi.

Se vam zdi, da je veliko nerazumevanja okolice za takšne vsebine?

Ja, to delo precej obsojajo tako ženske kot tudi moški. Posebej v Sloveniji. Menim, da so ljudje v naši državici premalo odprti in predvsem nevoščljivi. Po svetu so takšne fotografije in OnlyFans nekaj povsem normalnega, pri nas pa je vse, kar odstopa od povprečja, “čudno”. V življenju nisem nikoli delala določenih stvari le zato, ker tako dela večina. Menim, da je treba živeti po svojih “pravilih”. Na koncu je pomembno le, da smo srečni, in ne, kaj bo kdo rekel.

Kako na to gleda okolica, vaši prijatelji in družina in sodelavci? Ste kdaj razmišljali, da bi raje ostali anonimni?

Z družino in delodajalci o tem nisem razpravljala, saj menim, da je to, kar delam v življenju, osebna stvar. Nekatere prijateljice in sodelavke so to dobro sprejele in me pri tem podpirajo, seveda pa se zmeraj najde kdo, ki nečesa ne bo sprejel, a se s tem ne obremenjujem. Ob sebi in v svoji bližini želim imeti izključno tiste osebe, ki me sprejemajo točno takšno, kot sem.

Ljudje zaradi različnih predsodkov tovrstno delo pogosto opisujejo kot nekaj nemoralnega ali vsaj neobičajnega. Kakšen pa je vaš pogled na delo na OnlyFansu?

Niti najmanj se mi ne zdi, da bi počela karkoli nemoralnega. Telo je narejeno, da se ga gleda, ne skriva.

Opravljala sem že veliko raznolikih del – od dela na blagajni na cestninski postaji, v trgovini z oblačili, tipkanja zvočnih posnetkov, dela na računalniku, urejanja časopisnih člankov, vodenja lastne spletne trgovine, promocije, hostesnega dela do dela v proizvodnji, čiščenja. Zame je vsako delo častno in spoštujem vse ljudi, ne glede na to, kateri poklic opravljajo ali od kod prihajajo. Nikoli se ne ve, kakšna življenjska zgodba je za nekom in kaj ga je privedlo do stvari, ki jih počne v življenju.

Veseli me, da je nekdo dejansko pripravljen porabiti denar, da si ogleda moje fotografije in za to, da mu namenim nekaj besed ter odgovorim na njegova vprašanja. Na svoje delo sem ponosna in nikakor se mi ne zdi nemoralno. Denar zaslužim sama s svojo iznajdljivostjo. Rada sem lepo urejena, skrbim za svoje telo in dobro počutje. Prav tako se z veseljem fotografiram in odpravim na fotografiranje. Tako da ne vem, zakaj ne bi iz tega nekaj zaslužila, dokler mi to uspeva.

*****

Maja*, 40 let

* Ime je zaradi zagotavljanja anonimnosti spremenjeno, fotografije so simbolične.

Medtem ko nekateri o svojem delu na OnlyFans govorijo brez zadržkov, drugi raje ostajajo anonimni. Tudi 40-letna mamica Maja, o tem javno ne želi govoriti, tudi znanci in hčerka za to ne vedo, a pravi, da je ni strah, da bi nekoč izvedeli, saj se ničesar ne sramuje.

Ženska silhueta
Profimedia

Kdaj in zakaj ste se odločili, da svoje vsebine začnete ponujati na OnlyFansu?

Z OnlyFansom sem začela pred dobrim mesecem. Za to sem se odločila spontano, po poslušanju nekaterih punc na Instagramu in vedno več govorjenja in branja o tej platformi. Pridružila sem se iz čiste radovednosti in zato, ker lahko en del sebe in slik pokažeš samo tam brez nekega obsojanja okolice.

Koliko ste stari, s čim se sicer ukvarjate, kakšno službo opravljate?

Stara sem približno 40 let. Imam hčerko, vendar sem samska. Zaposlena sem v medicini z univerzitetno izobrazbo in imam plačo, s katero se da lepo preživeti mesec. Tako da pridružitev OnlyFansu ni bila zaradi finančne stiske. Zagotovo pa je denar vedno dobrodošel.

Ko me platforma ne bo več zanimala, bom račun deaktivirala. Za zdaj mi predstavlja neko novo izkušnjo, ki te kar malo zasvoji, v smislu, da pobegneš v neki skrivni virtualni svet, za katerega okolica ne ve.

Ali vaša okolica, hčerka, sodelavci vedo za OnlyFans?

Ne, otrok in v službi ne vedo za OnlyFans. Tam sem tudi pod lažnim imenom.

Ali vas je morda strah, da bi vaša okolica izvedela za to, če tega ne ve?

Ne, ni me strah, če bi sčasoma kdo izvedel, saj profil vsebuje primerno vsebino. Ni vsebin, ki bi se jih morala sramovati.

Kakšen se vam zdi odnos družbe do te platforme? Menite, da je veliko nerazumevanja za takšne vsebine?

Slovenija vsekakor še ni pripravljena za OnlyFans. Narod predsodkov, sojenja ljudi in nerazumevanja. Predvsem pa ljubosumja in neželenega uspeha drugemu.

OnlyFans
Profimedia

Na kakšen način poskušate pritegniti nove oboževalce oziroma poskrbeti, da se obstoječi vračajo? Je treba biti inovativen pri vsebinah? Kaj opažate, da je v trendu? Po čem je največ povpraševanja?

Največji trend je, da so ljudje osamljeni in velikokrat potrebujejo samo neobremenjeno dopisovanje, pogovor in fantaziranje brez obsojanja. Presenečena sem, da jih zelo malo išče dejansko sliko ali da bi kdo zahteval nekaj neokusnega.

O čem pa se želijo pogovarjati?

Eni povedo, ali so poročeni, ločeni, koliko otrok imajo, kakšen poklic opravljajo. Seveda se pojavijo tudi prošnje, da bi se spoznali v živo. Te zagotovo zavrnem, saj je OnlyFans moj virtualni svet, ki ga ne mešam z zasebnim.

Kako daleč ste sicer pripravljeni iti pri tovrstnih vsebinah? Kje je vaša meja?

Zagotovo ne bom ponujala golote v celoti ali neokusne vsebine ali privolila v kakšne čudne želje naročnika.

Koliko računate za vsebine, ki jih ponujate na OnlyFansu?

Cena je približno 40 dolarjev za mesečno naročnino. Mogoče je to za nekatere veliko, vendar ne želim omogočiti dostopa vsakemu, temveč le izbranim, ki se bodo naročali še naprej. Kot nekakšne “redne stranke”. Dodatnih vsebin pa za zdaj ne ponujam. Mogoče sčasoma.

Ste kdaj razmišljali, da bi redno službo opustili in se posvetili le delu na OnlyFansu?

Za zdaj ne razmišljam, da bi svojo službo pustila, ker jo imam rada, tudi če bi z OnlyFansom zaslužila dovolj.

OnlyFans
Aljaž Uršej/N1

Kakšne prednosti te platforme vidite? Kaj pa slabosti?

OnlyFans ni samo erotika in seks, kar je zmotno v javnosti. Na drugih platformah vidim slabše in bolj neprimerne vsebine, kot so tu, pa tudi v realnem življenju ljudje počnejo hujše stvari – v mislih imam igranje srečne družine, varanje, brezplačno slačenje za trenutek pozornosti in nasilje.

OnlyFans mi je všeč ravno zato, ker ni dostopen vsakomur. Zelo sem presenečena, kako spoštljivi so naročniki. Za zdaj še nisem naletela na nesramnost ali neprimerno komunikacijo. Zagotovo pa sem še premalo časa na platformi, da bi lahko dokončno podala mnenje.

Imate občutek, da vam platforma ponuja varnost?

Platforma je zelo podobna Instagramu, razlika je ta, da si na OnlyFansu za sporočila in prošnje po slikah plačan. Platforma nudi varnost. Tudi če imaš kakršnekoli težave, osebje na OnlyFansu na elektronsko sporočilo odgovori zelo hitro.

Ali se bojite, da bi se te vsebine, ki jih ponujate na platformi, pojavile tudi drugod?

Ne počutim se ogrožene zaradi kraje vsebine, saj moje slike še vedno ostajajo spodobne.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje