Čustvena srečanja družin, ki se zaradi zaprtja mej niso videle leto in pol

N1 video 01. Nov 202110:18 > 10:59 komentarji

Avstralija je v ponedeljek ponovno odprla svoje meje in državljanom omogočila vrnitev in izstop iz države. Ob epidemiji koronavirusa so uvedli eno najstrožjih mejnih kontrol na svetu - tujcem je bil vstop prepovedan, državljani pa niso mogli ne vstopiti v državo ne izstopiti. Poleg zelo strogih ukrepov je bil za mnoge nedosegljiv tudi strošek; ne samo letalskih kart, ampak tudi obvezne karantene. Po 18 mesecih so se tako znova združile avstralske družine.

V zgodnjih urah so prvi potniki v Sydney prispeli potniki iz Singapurja in Los Angelesa. Pričakali so jih objokani prijatelji in sorodniki, ki jih niso videli od začetka pandemije. Po 18 mesecih zaprtih meja se je ponovno srečalo stotine družin. Sorodniki in prijatelji so tistim, ki so prispeli, podarjali avstralske čokoladne piškote in divje cvetje.

“To je strašljivo in vznemirljivo,” je Reutersu povedal Ethan Carter, ki je priletel iz Los Angelesa. Izven Avstralije je preživel dve leti. “Prišel sem domov pogledat mamo, ki ni dobro.”

Avstralija je prvič po aprilu 2020 nekoliko odprla svoje meje. Do sedaj so morali potniki pridobiti dovoljenje za vstop v Avstralijo, a ne zgolj to – za pot so morali tudi globoko seči v žep. Cene letalskih kart so bile osupljive, nato pa so porabili še tisoče dolarjev za obvezno dvotedensko karanteno v hotelski sobi, poročajo tuji mediji.

Sydney in Melbourne sta ta pravila z današnjim dnem nekoliko sprostila. Potovanja so za začetek omejena zgolj na avstralske državljane, osebe, ki stalno bivajo v Avstraliji, njihove ožje družinske člane in državljane Nove Zelandije.

Sydney ima za ponedeljek načrtovanih 16 prihodov letal in 14 odhodov. Po podatkih zunanjega ministrstva se želi v domovino vrniti 47.000 Avstralcev, ki so trenutno v tujini.

Avstralija Avstralija
Jaimi Joy/REUTERS
Avstralija Avstralija
Jaimi Joy/REUTERS
Avstralija Avstralija
Jaimi Joy/REUTERS
Avstralija Avstralija
Bianca De Marchi /AAP Image/ via REUTERS
Avstralija Avstralija
James Ross/AAP Image/ via REUTERS
Avstralija Avstralija
Jaimi Joy/REUTERS
Avstralija Avstralija
Jaimi Joy/REUTERS
Avstralija Avstralija
Jaimi Joy/REUTERS

Več kot milijon tujcev Avstralije še ne more zapustiti

Sprejete spremembe kažejo na večjo odprtost, vendar veljajo zgolj za največji avstralski mesti – Sydney in Melbourne. Več kot milijon tujcev Avstralije ne more zapustiti in tako ne more obiskati sorodnikov ter prijateljev v tujini.

Avstralija je v času pandemije zabeležila le 170.500 okužb in 1.735 smrti. Za omejitev širjenja koronavirusa so uvedli zaustavitev javnega življenja. Sydney in Melbourne sta bila ob izbruhu delta različice zaprta mesece.