Igor Zorčič “obstruiral” proslavo ob dnevu reformacije

Novice 29. Okt 202119:41 > 21:12 10 komentarjev
Igor Zorčič
Srdjan Živulović/BOBO

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se današnje proslave ob dnevu reformacije ni udeležil. Tako naj bi se odločil, ker je prepričan, da sta si premier Janša in koalicija povsem podredila koordinacijski odbor za državne proslave. Zorčič je namreč pričakoval, da bodo vladajoči uresničili prvotno napoved in bo za današnjo proslavo uporabljen scenarij lanske neizpeljane proslave. To bi pomenilo, da bi bil slavnostni govornik on, v Janševem kabinetu pa so se odločili za ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Le redko se zgodi, da državne proslave minejo brez zapletov. Enkrat so nezadovoljni na levici, drugič na desnici, očitki letijo na scenarij proslave, na seznam vabljenih oziroma nevabljenih, na izbiro slavnostnega govornika … Tokrat je nezadovoljen predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki se današnje proslave ob dnevu reformacije ni udeležil. Razlog naj bi bilo njegovo prepričanje, da sta si premier Janša in koalicija  povsem podredila koordinacijski odbor za državne proslave.

Zorčič je bil predviden za slavnostnega govornika na lanski državni proslavi ob dnevu reformacije v Krškem, ki pa je zaradi epidemioloških razmer odpadla. Kot nam je dejalo več članov odbora za državne proslave, so bili na eni od letošnjih sej najprej obveščeni, da bo za današnjo proslavo uporabljen lanski scenarij, iz česar je bilo mogoče razumeti, da tudi pri izbiri slavnostnega govornika ne bo sprememb.

Po navedbah iz krogov Igorja Zorčiča so se predstavniki njegovega kabineta nemudoma lotili preverjanja, če se v kabinetih ostalih predsednikov – republike, državnega sveta, ustavnega sodišča in vlade – strinjajo, da bo slavnostni govornik predsednik parlamenta. Po teh navedbah v prvih treh kabinetih zadržkov niso imeli, iz Janševega kabineta pa odgovora ni bilo.

Nato pa je bila sklicana nova seja odbora za državne proslave, na kateri so bili člani obveščeni, da je za proslavo pripravljen nov scenarij, slavnostni govornik pa  bo minister za kulturo Vasko Simoniti. Po besedah naših virov so nekateri navzoči novemu načrtu, ki je prišel iz Janševega kabineta, nasprotovali. Poudarjali so, da bi se morali že sprejetega dogovora o izvedbi lanskega scenarija držati, a možnosti za uspeh niso imeli. V koordinacijskem odboru so namreč v veliki večini predstavniki vlade.

Vasko Simoniti
Srdjan Živulovič/BOBO

Nekateri naši sogovorniki, ki dobro poznajo delovanje odbora oziroma postopke organiziranja proslav, poudarjajo, da ima odbor diskrecijsko pravico, da se odloči za nov scenarij. Prav tako po njihovih navedbah to, da na proslavi ob dnevu reformacije govori minister za kulturo, ni nič neobičajnega. So pa prepričani, da do nove izbire slavnostnega govornika ne bi prišlo, če se ne bi Zorčič, ki je bil pred letom dni v koalicijskih vrstah, preselil v opozicijo. Tako tudi ne verjamejo, da mu bo uspelo do konca tega mandata kdaj govoriti na državni proslavi.

Vprašanje, zakaj so se odločili za pripravo novega scenarija – režiser oziroma scenarist današnje proslave je Roman Končar – smo naslovili na predsednika koordinacijskega odbora za državne proslave, Janševega državnega sekretarja Bojana Pograjca. Odgovorili so nam iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Poudarili so, da je bil lanski scenarij praznovanja dneva reformacije povezan s praznovanjem 500-letnice rojstva prvega slovničarja slovenskega jezika in protestantskega šolnika Adama Bohoriča. “Že iz tega razloga letošnji scenarij ne more biti identičen lanskemu, saj te obletnice letos ne praznujemo,” so navedli v Ukomu. Izpostavili so tudi, da se je sestava koordinacijskega odbora v letošnjem letu spremenila in da so idejni projekti za letošnje državne proslave prilagojeni aktualnemu času. “Je pa odbor ohranil odločitev, da se državna proslava izvede v Krškem,” so poudarili v vladnem uradu.

Zorčič razmišlja, da predstavnik DZ v odboru ne bi več sodeloval

V Zorčičevih krogih pa poudarjajo, da podobo državnih proslav v celoti kreirajo v Janševem kabinetu. Tako so slavnostni govorniki bodisi premier sam bodisi njegovi ministri – ob dnevu upora proti okupatorju je ta vloga pripadla gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ob dnevu suverenosti obrambnemu ministru Mateju Toninu, danes ministru Simonitiju… Ker je torej po oceni predsednika državnega zbora večina institucij potisnjena na stran in pri odločanju o državnih proslavah nimajo nobene vloge, Zorčič razmišlja celo, da predstavnik parlamenta v  odboru za proslave ne bi več sodeloval. O tem naj bi se v kratkem pogovoril s predstavniki poslanskih skupin.

Matej Tonin
Tomaž Primožič/BOBO

Tudi Mitja Jankovič, ki zastopa Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij, z delom odbora ni zadovoljen. Moti ga tako način vodenja odbora kot tudi to, da pred sejo člani ne dobijo gradiva. “Sam sem že dolgo član tega odbora. V preteklosti smo pred sejo vedno dobili scenarije prireditev, na seji pa je bil nato navzoč tudi režiser oziroma scenarist, ki nam je pojasnil določene zamisli. Sedaj tega ni. S povzetkom proslave smo seznanjeni šele na sami seji,” nam je dejal Jankovič.

Po naših informacijah je nezadovoljstvo, ker pred sejo člani odbora ne dobijo gradiva, že večkrat izrazil tudi predstavnik ustavnega sodišča Ivan Biščak. Ker gradiva tudi pred oktobrsko sejo, na dnevnem redu katere so imeli  proslavo ob dnevu suverenosti in današnjo proslavo ob dnevu reformacije, niso dobili, je vsem članom odbora poslal elektronsko sporočilo, da se seje ne bo udeležil. To napoved je tudi uresničil.

V vladnem uradu za komuniciranje odgovarjajo, da so gradiva in scenariji za srečanja koordinacijskega odbora vsem članom na voljo takoj, ko je to mogoče. Očitke, da so druge institucije pri izbiri slavnostnih govornikov spregledane, pa zavračajo. Ob tem so v Ukomu navedli, da je na lanski državni proslavi v počastitev dneva reformacije, ki je zaradi odpovedi prireditve v Krškem potekala kot televizijski slavnostni dogodek, govoril predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, na državni proslavi ob 30. obletnici slovenske državnosti in prevzemu predsedovanja Slovenije Svetu EU pa je bil slavnostni govornik  predsednik republike Borut Pahor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje