Omikron na plastičnih površinah preživi kar osem dni. Kaj pa drugod?

Koronavirus 25. Jan 202211:25 > 12:05 2 komentarja
Razkuževanje rok
PROFIMEDIA

Japonski znanstveniki so ugotovili, da omikron v primerjavi z drugimi različicami koronavirusa dlje preživi na človeški koži in plastičnih površinah, poroča Reuters.

Prav izjemna stabilnost v okolju, visoka nalezljivost in izrazita vzdržljivost so omikronu omogočili, da se tako hitro širi in da je na mestu dominantne različice nadomestil delto, so zaključili japonski znanstveniki.

V povprečju je koronavirus, kot smo ga poznali na začetku, na plastičnih površinah preživel 56 ur, različica alfa 191,3 ure, beta 156,6 ure, gama 59,3 ure in delta 114 ur. Ugotovitev japonskih znanstvenikov – ki sicer mora še skozi recenzijo – pa je, da omikron na plastičnih površinah preživi okrog 193,5 ure.

Na vzorcih kože je izvorni koronavirus preživel 8,6 ure, alfa 19,6 ure, beta 19,1 ure, gama 11 ur, delta 16,8 ure in omikron znova najdlje, 21,1 ure, je ugotovitve znanstvenikov povzel Reuters.

Po 15 sekundah izpostavljenosti razkužilu na alkoholni osnovi pa so bile vse različice na človeški koži popolnoma izničene. Na podlagi tega japonski znanstveniki za zajezitev virusa še naprej priporočajo dosledno upoštevanje higiene rok, tako umivanje z milom kot razkuževanje z alkoholnimi razkužili.

Komentarji (2)

Prikaži vse komentarje