Tožilca zaradi neimenovanja vložila novo tožbo

Slovenija 05. Avg 202109:58 > 16:43 4 komentarji
Ministrstvo za finance, ministrstvo za pravosodje
Denis Sadiković/N1

Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta vložila novo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Upravno sodišče je tožbo prejelo v sredo, so danes sporočili iz sodišča. Zadevo bodo obravnavali kot nujno v času poletnih sodnih počitnic.

Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta tožbo vložila zoper sklep vlade, sprejet 27. maja. Sodišče je že v sredo poslalo tožbo z zahtevo za izdajo začasne odredbe toženi stranki v odgovor. Po prejemu odgovora bo sodišče nadaljevalo reševanje zadeve. Ker so predvideni kratki roki, sodišče odziv vlade pričakuje prihodnji teden. Obvestilo o poteku postopka bodo javnosti predvidoma poslali v drugi polovici prihodnjega tedna.

Upravno sodišče je pred več kot enim mesecem sicer zavrglo prvo tožbo in zahtevo za začasno odredbo v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Tožnika sta namreč tožbo vložila prezgodaj, saj še nista prejela sklepa vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev.

Na ponovljenem razpisu sta edina prijavljena kandidata

Tožilca sta od takrat po poročanju medijev le prejela sklep vlade o neimenovanju, s čimer je bil izpolnjen pogoj za vložitev tožbe in zahteve za začasno odredbo. Ministrstvo za pravosodje je sicer kljub številnim kritikam objavilo ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, nanj pa sta se prijavila le Oštir in Frank Elerjeva. Državnotožilski svet (DTS) je njiju izbral že po prvem razpisu, a se vlada ni seznanila s predlogom, ampak je postopek razveljavila. Po videnju vlade bi moral namreč DTS predlagati po tri kandidate za vsako mesto, torej skupaj šest kandidatov, medtem ko je DTS predlagal samo dva.

Glede na to, da je ministrstvo tudi na ponovljen razpis potrjeno prejelo dve kandidaturi – Oštirja in Frank Elerjeve, še ni jasno, kaj bo sledilo. Kot so sporočili z ministrstva, bodo o nadaljnjih korakih odločali “po preučitvi tožbe in predloga za začasno odredbo”.

Državnotožilski svet, ki izbira med prijavljenimi kandidati in predlog posreduje vladi, je ob objavi ponovljenega razpisa opozoril, da je ta nezakonit. Kot je sporočil, bi ob odsotnosti razlage zakonskih določb s strani sodišča s ponovnim odločanjem sledil vladni arbitrarni razlagi predpisov in s tem pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje