Kaj bodo prinesli nazorni posnetki nasilja nad prebežniki?

N1 Studio 08. Okt 202111:00 > 11:16 3 komentarji

Odkar je Balkan ena od osrednjih migrantskih poti proti državam Zahodne Evrope, zlasti z bosansko-hrvaške meje prihajajo poročila, da hrvaška policija prebežnike nasilno vrača na bosansko stran.

POUDARKI ODDAJE

O tem so poročali številni novinarji in nevladne organizacije, gledali smo posnetke, poslušali, da so v Bruslju zaskrbljeni, a zgodilo se ni nič. ​Zdaj pa je 8-mesečna novinarska preiskava več evropskih medijev naplavila najbolj pretresljive posnetke do zdaj – na njih je videti moške v uniformah, podobnih tistim, ki jih nosi posebna enota hrvaške policije, prav tako imajo na sebi orožje, uporabljajo pa tudi palice, ki jih uporablja hrvaška policija. Ali lahko našo južno sosedo, ki je od leta 2014 dobila približno 177 milijonov evropskih sredstev za upravljanje migracij, doleti kazen iz Bruslja? Hrvaška vlada se že pošteno trese, na mestu pa je tudi vprašanje odgovornosti Slovenije, ki daleč največ prebežnikov vrne prav na Hrvaško.

V N1 STUDIO smo govorili s pravnico Uršo Regvar in novinarjema, ki že leta spremljata razmere na hrvaško-bosanski meji: Zoranom Peharjem iz zagrebške redakcije in Adiso Imamović iz sarajevske redakcije N1.