Minister Matjaž Han v N1 STUDIO o peletih iz BiH: “Sprememb ne bo do volitev”

Potem ko je Evropska komisija prejšnji teden predstavila ukrepe za soočanje z visokimi cenami elektrike, se je slovenski minister za gospodarstvo Matjaž Han včeraj in danes v Bruslju sestal s kar tremi evropskimi komisarji. V oddaji N1 STUDIO je povedal, kaj so se dogovorili in kako bo Evropa pomagala članicam, tudi Sloveniji. Pred kurilno sezono pa je komentiral tudi razmere na trgu s peleti.

Potem ko je Evropska komisija prejšnji teden predstavila ukrepe za soočanje z visokimi cenami elektrike, se je slovenski minister za gospodarstvo Matjaž Han včeraj in danes v Bruslju sestal s kar tremi evropskimi komisarji – s podpredsednico komisije, pristojno za digitalne teme, Margrethe Vestager, komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom in komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom.

Čemu je bil namenjen obisk in kaj so se dogovorili? “V teh hudih časih je pomemben osebni kontakt in dobro komuniciranje. Predstavili smo jim gospodarsko situacijo v Sloveniji,” je povedal Han. “S pogovori sem zelo zadovoljen, ampak po pogovorih morajo slediti tudi ukrepi. Zaradi trga energentov, ki ne deluje, pričakujemo, da bo Evropa omejila visoke cene energentov, zagotovila predvidljivost in enake konkurenčne pogoje za vse v uniji,” je dejal minister.

Vsi trije komisarji so se po njegovih besedah strinjali z oceno, “prvič, da mora Evropa absolutno solidarno odigrati to zgodbo. Drugič, da so vse države v istem položaju, ne glede na to, ali so male ali velike, in tretjič, pripravljeni so prisluhniti našim predlogom, kako si pomagati in poiskati pot iz krize.” Dodal je, da bodo prihodnji teden komisarja Margrethe Vestager in Thierryja Bretona seznanili s slovenskimi predlogi. Cilj je, da se bodo cene omejile, da se bodo po cenah, ki bodo regulirane, naredile nove sheme za državne pomoči in da bo lahko tudi Evropa finančno pomagala državam.

Minister za gospodarstvo je povedal, da je bil danes na vladi sprejet noveliran zakon za pomoč gospodarstvu. “Vestager sem prosil za podaljšanje za začasni okvir za shemo za naslednje leto in zagotovila mi je, da se bo to absolutno naredilo in da bo ta shema tudi naslednje leto,” je povedal. Evropska komisija je torej pripravljena omiliti pogoje za državno pomoč podjetjem.

Ministra za gospodarstvo smo v N1 STUDIO povprašali tudi o namigih, da bodo nekatera slovenska podjetja zaradi visokih cen elektrike in plina proizvodnjo kar ustavila ter koliko bi to stalo državo, ki bo plačala delavce na čakanju. “Težko je špekulirati, katera podjetja so to,” pravi Han. “Če bomo ustavili steklarne, ne bo embalaže za proizvodnjo prehranskih izdelkov. Če bomo ustavili papirnice in kartonažo, tudi ne bo embalaže. Govoriti, da bi se neko podjetje kar ustavilo, bo zelo težko.”

Je pa napovedal, da bo vlada “na zalogo” pripravila ukrep čakanja na delo. Naslednji teden imajo pristojna ministrstva sestanek s predstavniki gospodarstva, kjer bodo pripravili ukrepe “za primer, da pride do najhujšega”. Dodal je, da je sam “nepopravljiv optimist” in da glede na razgovore meni, “da bomo v prihodnjem letu lahko bistveno bolj pozitivno gledali na svet kot danes.”

Han je odgovoril tudi na vprašanje, kako napredujejo pogovori z Bosno in Hercegovino glede peletov. Svet ministrov Bosne in Hercegovine je namreč podaljšal prepoved izvoza lesnih proizvodov do konca oktobra. Embargo pomembno vpliva tudi na oskrbo Slovenije, ki iz BiH uvozi 40 odstotkov drv in peletov.

“Vsi razumejo, da to ni v skladu z evropskimi pravili,” je dejal Han, “vendar so pred vrati volitve v BiH in so nam dali jasno vedeti, da (embarga) ne bodo spreminjali do takrat. Ne glede na vse bomo to spremljali in vendarle poskusili zadevo rešiti.” Dodal je, da “plana B” glede Bosne ni, vendar da uvažamo tudi iz drugih držav, zato je prepričan, da bo “peletov v naslednjih tednih dovolj”.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.