Vlada niža cene dizla tudi na avtocestah

Gospodarstvo 22. Jun 202213:54 > 15:47 0 komentarjev

Po tem, ko je včerajšnji začetek veljavnosti novega sistema regulacije prinesel velike razlike v ceni goriv na avtocestah in zunaj njih, s tem pa med drugim veliko nezadovoljstvo avtoprevoznikov, vlada zdaj niža cene dizla na avtocestah. Enako kot zunaj avtocest bodo trgovce oprostili plačevanja okoljskih dajatev, medtem ko trgovska marža na avtocestah za zdaj ostaja neregulirana. Če je naftni trgovci ne bodo spustili na "konkurenčno", pa bodo tudi to regulirali, je dejal infrastrukturni minister Bojan Kumer. Pa učinek za proračun? Kumer pravi, da bodo spremljali podatke.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer se je sestal s predstavniki sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Na sestanku bi moral biti tudi gospodarski minister Matjaž Han, a ga iz neznanega razloga ni bilo. “Tema današnjega sestanka je bila visoka cena pogonskih goriv na bencinskih servisih na avtocestnem križu ter razlike do končne maloprodajne cene na bencinskih servisih izven avtocestnega križa,” je pojasnil Kumer in dodal, da je bila želja vlade, da bi bili vsi strahovi, ki so se porajali v preteklih dneh, torej da bi avtoprevozniki točili goriva izven avtocest, odveč.

Dogovorili so se, da se bo vlada tudi za prodajo goriva na črpalkah na avtocestnem križu odpovedala okoljskim dajatvam, kar od včeraj že velja na črpalkah zunaj avtocest. Kot je navedel Kumer, bodo tako spremenili dve uredbi, za kateri je pristojno infrastrukturno ministrstvo in s pomočjo katerih bodo dosegli znižanje prispevkov okoljskih dajatev. S tem pa bodo znižali tudi končno maloprodajno ceno na avtocestah in jo približali tistim zunaj avtocest, kjer dizel trenutno stane 1,848 evra, 95-oktanski bencin pa 1,7555 evra.

Bo torej cena na avtocesti enaka kot zunaj njih? Ni nujno. Trgovska marža na avtocestah namreč za zdaj ostaja neregulirana, zunaj njih pa so jo za dva meseca omejili na šest centov za liter. Kumer je dejal, da od trgovcev pričakujejo, da jo bodo znižali na “konkurenčno” (koliko je to, ni konkretno povedal). Če tega ne bodo storili, pa bodo tudi marže na avtocestah ponovno regulirali.

Uredbi na jutrišnji seji

Vlada bo omenjeni spremembi uredb obravnavala na jutrišnji seji. Kdaj točno bodo nove cene začele veljati, Kumer ni povedal, verjetno pa bo to v prihodnjih dneh.

Razlika v ceni goriv bo šla v breme države. Kakšni bodo učinki na proračun, ki bo s tem dobil manj denarja? Kumer pravi, da bodo spremljali vpliv na javnofinančne prihodke, konkretneje pa ni ocenil pričakovanih učinkov.

Precej cenejši kot Italija in Avstrija

Ob začetku visoke turistične in tranzitne sezone se poraja vprašanje, ali bi to okrepilo bencinski turizem. Pri nas bo dizel stal 1,85 evra za liter, v Italiji in Avstriji pa je trenutna cena med dva in 2,1 evra za liter. Še cenejša od nas je Hrvaška, kjer je vlada v ponedeljek omejila ceno dizla na 13,08 kune za liter (okoli 1,74 evra).

Čeprav tujci z vsakim litrom goriva plačajo tudi dajatve v državno blagajno, si trgovci v časih, ko oskrba ni samoumevna, verjetno ne želijo povečanega povpraševanja.

So res želeli uvesti dvojne cene za prevoznike?

Kumer je zanikal neuradne informacije Financ, da naj bi vlada želela uvesti dvojne cene – ene za domače, ene za tuje tovornjakarje. “Slovenija ne bo diskriminirala katerega koli avtoprevoznika,” je poudaril in dodal, da vlada ne želi vpeljati modela, ki ga poznajo v drugih državah članicah. “Želimo imeti enake, končne maloprodajne cene za vse, tako znotraj kot tudi zunaj avtocestnega križa.”

Sistem različnih cen bi bil verjetno sporen z vidika evropskih pravil enotnega trga. Tak sistem so kljub temu uvedli na Madžarskem, kjer domačini plačujejo eno najnižjih cen goriv v Evropi (1,46 evra za liter dizla), tujci pa približno toliko kot pri nas na avtocestah (okoli dva evra). Bruselj je sicer Madžarsko že pozval, naj sistem zamrzne, dokler ne presodi, ali gre za kršitev pravil enotnega trga. A vlada Viktorja Orbana do zdaj tega ni storila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!