Zaradi cen goriva dražji tudi hrvaški trajekti: “Do Ugljana lahko tudi plavaš”

Gospodarstvo 21. Jun 202211:45 > 12:01
Jadrolinija
Srdjan Zivulovic/Bobo

Zaradi podražitev goriv so se na Hrvaškem podražile tudi karte za trajekte, katamarane in avtobuse – in to za 30 odstotkov. Nekatere linije so celo ukinili, ker niso dovolj donosne.

Do Ugljana, otoka nasproti Zadra, lahko tudi plavaš, se šalijo domačini. Šalo na stran – za prevoz do jadranskih otokov bo to poletje treba plačati tudi do 30 odstotkov več kot lani.

“To je res ena super cena, bankrotirali bomo. A dokler je, je. Samo enkrat se živi,” je za dnevnik.hr dejal Pavao iz Zagreba. A potniki pravijo tudi, da bodo v nadaljnje dobro premislili, ko se bodo želeli odpraviti na enodnevne izlete na katerega od otokov.

V težavah so tudi ladjarji. Katamarana, ki je plul na liniji Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik, v tej sezoni ne bo več. Razlog? Preveliki stroški. Zasebni ladjar se je potnikom opravičil in ponudil vračilo kupnine za že kupljene vozovnice.

Za razliko od zasebnih podjetij javne linije sofinancirajo z več kot 320 milijoni kun (okoli 42,57 milijona evrov) iz državne blagajne.

V zadnjih mesecih je porast cen čutiti tudi pri avtobusni prevozih. Za pot od Zadra do Vodic je bilo treba odšteti 15 kun oziroma 2 evra več. Pandemija je zmanjšala število avtobusnih linij, cene goriva pa narekujejo cene vozovnic. Cene so odvisne tudi od prevoznika in od tega, koliko denarja prinese določena linija.

Jadrolinija Jadrolinija
Srdjan Zivulovic/Bobo
Jadrolinija Jadrolinija
Srdjan Zivulovic/Bobo
Jadrolinija Jadrolinija
Srdjan Zivulovic/Bobo

S podražitvijo goriv, ki je nastopila danes, ocenjujejo, da bodo cene le še narasle. Rešitev vidijo v subvencioniranju vseh lokalnih linij ali pa v uvedbi mesečnih vozovnic na državni ravni.

Koliko vas bo stala pot?

Če vzamemo družino z enim otrokom, starim med 3 in 12 let, in osebnim avtomobilom (krajšim od 5 metrov), jo bo pot s trajektom na Pag v letošnji poletni sezoni stala 174,5 HRK, kar je približno 23,20 evra. Pot na Cres v tem primeru stane 196 HRK oziroma približno 26 evrov, pot na Brač 272,5 HRK oziroma 36 evrov, trajekt do Hvara pa kar 463,5 HRK oziroma dobrih 61 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjihFacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.