N1 STUDIO: Kako bogati smo Slovenci in kaj s tem denarjem počnemo?

N1 video 25. Nov 202115:01 > 26. Nov 2021 15:44

Najbogatejši Slovenci so letos še bogatejši razkriva lestvica 100 najbogatejših Slovencev revije Manager. Ti so letos bogatejši še za 1,3 milijarde evrov in je tako s 7,1 milijarde z naskokom najpremožnejša doslej. Številni pa so na eni strani za precej stare hiške na Cresu pripravljeni plačati neverjetnih 9 tisoč evrov na kvadratni meter, po drugi strani pa govorimo o energetski revščini. Sprašujemo se, kako se bodo ljudje to zimo ogrevali, ob enem pa še vedno poslušamo pretresljive zgodbe projekta Botrstvo. V oddaji N1 STUDIO voditelj Miha Orešnik tokrat gosti strokovnjakinjo za osebne finance in avtorico podkasta Money-How Marjo Milič, in urednika izdaje Najbogatejši Slovenci Jureta Ugovška.

Revija Manager, ki jo izdaja Časnik Finance, bo jutri objavila lestvico stotih najbogatejših Slovencev. Teh 100 najbogatejših ima skupaj 7,1 milijarde evrov, kar je tretjina zneska, ki ga imamo vsa slovenska gospodinjstva skupaj na bankah. Nova lestvica sicer ni prinesla kakšnih večjih presenečenj, na vrhu še vedno kraljujeta Samo in Iza Login. Je pa rast premoženja te stoterice najvišja po letu 2008.

Bogatejši še bogatejši

Po besedah Jureta Ugovška, urednika izdaje Najbogatejši Slovenci, je bilo leto 2008 v znamenju pestrega kapitalskega obdobja, letošnja rast premoženja najbogatejših Slovencev pa je tudi precej vezana na to. Kot je dejal urednik revije, večino premoženja, ki ga obravnavajo na lestvici, so vrednost podjetij. “Vrednost podjetij pa v zadnjem času raste, ker tudi primerljiva podjetja, ki kotirajo na borzi, pridobivajo na vrednosti. In ravno zaradi tega se je tudi naša ocena povečala za približno četrtino vrednosti,” je v oddaji N1 STUDIO pojasnil Ugovšek. “Ko smo primerjali premoženja najbogatejših na svetu, smo ugotovili, da je tudi tam v stoterici najbogatejših beležena enaka rast,” je dodal.

Na globalni ravni naj bi se po navedbah Ugovška rast premoženja najbogatejših zvišala za 27 odstotkov, v Nemčiji pa natanko 24 odstotkov. “To je posledica okolja, v katerem živimo. Čeprav smo pod vplivom koronakrize pa v gospodarstvu, vsaj pri najuspešnejših podjetjih, te krize ni bistveno čutiti oziroma se ne odraža v vrednosti,” je ocenil Ugovšek. Poudaril je sicer, da pri tem veliko vlogo igrajo tudi obrestne mere, ki za zdaj ostajajo nizke.

Katera so najbolj zanimiva imena na lestvici najbogatejših?

Ugovšek je v nadaljevanju predstavil tudi podjetnike in športnike, ki so se letos zavihteli na laskavo lestvico. Večjih presenečanj na vrhu, kot omenjeno, letos ni bilo — še vedno ostajata najbogatejša Slovenca nekdanja zakonca Login, ki sta s prodajo podjetja Outfit7 in dividend vredna 689 milijonov evrov. O tem, zakaj na lestvici nastopata skupaj, kljub temu da sta se razšla, pa je Ugovšek pojasnil, da so tudi sami precej razmišljali o tem, kaj bi bilo prav.

“Na koncu smo še enkrat prebrali, kaj sta sporočila prek družbenih omrežjih. Napisala sta, da sta se zasebno ločila, poslovno pot pa da bosta nadaljevala skupaj. Glede na to, da je njuno premoženje na fundaciji in uradno pravita, da v resnici sploh ni njuno, smo rekli, da s premoženjem ni nič kaj bistvenega zgodilo. Če se bo v prihodnosti kaj zgodilo, pa bomo to primerno naslovili,” tako Ugovšek o tem, zakaj sta ločenca skupaj na lestvici.

Se pa je letos na tretje mesto uvrstila družina Dušana Šešoka, saj je po besedah Ugovška, vrednost njihovega premoženja, ki je ocenjeno na 275 milijonov evrov, precej poskočila. “S premoženjem precej dobro obračajo, prevzemajo podjetja. Na podlagi napovedi, ki so nam jih dali za naslednje leto, smo njihovo lastništvo podjetja vrednotili, tako kot smo. Vrednost se je praktično podvojila,” je povedal Ugovšek, urednik izdaje Najbogatejši.

Meja za vstop na lestvico se je sicer z lanskih 20,9 milijona evrov povišala na 27,7 milijona evrov. Tako se je letos na lestvico prvič uvrstil tudi košarkar Luka Dončić z 29,4 milijona evrov. Vir njegovega premoženja je plača v ligi NBA in sponzorske pogodbe. Že v prihodnjih letih pa bo slovenski košarkarski virtuoz verjetno močno poskočil na lestvici. S prihodnjo sezono namreč v veljavo stopi 200-milijonska pogodba z Dallas Mavericksi.

Redkobesednost najbogatejših Slovencev

In čeprav bi nekdo s ponosom komentiral uvrstitev med najbogatejše, pa nekateri svojega premoženja ne želijo komentirati. “Praktično vsak novinec, s katerim stopimo v stik, oziroma velika večina ne želi nastopati. Smo pa letos dobili komentar, ki nas je razveselil. Stanko Polanič iz Panvite je sporočil, da mu je lestvica na začetku povzročila nekaj težav, da pa ima v zadnjem času pozitivne izkušnje. Rekel je, da je lestvica zaslužna za to, da se uspeh v Sloveniji dojema nekoliko drugače,” je med drugim poudaril.

Strokovnjakinja za osebne finance in avtorica podkasta Money-How Marja Milič pa je v oddaji N1 STUDIO povedala, da lestvica dejansko prikazuje, da je pot do milijonov, do premoženja prek podjetništva, mogoča tudi z dobro poslovno idejo.

Milič je ob tem dodala, da smo v tem obdobju, kot se je izrazila v balonu – na nepremičninskem, kapitalskem, borznem in kripto trgu. “Imamo neverjetne donose, da se samo za glavo držimo, kako lahko z neko naložbo ustvariš tudi tisoč odstotne donose. Moram pa povedati, da smo do teh balanov delno prišli tudi zaradi politike Evropske centralne banke, ki male vlagatelje sili v izjemno tvegane naložbe s tem, ko ohranja obrestne mere na rekordno nizki ravni oziroma celo negativni. Ljudi je enostavno strah pustiti denar na banki, ker plačujejo ležarine in posledično investirajo denar na borzo. Beležimo tudi rekordna vplačila v zajemne sklade. V tem se odraža tudi finančna pismenost Slovencev,” je pojasnila strokovnjakinja za osebne finance.

Posnetek celotne oddaje si lahko ogledate na vrhu prispevka.