Klakočar Zupančič za N1: Želim, da se v državni zbor vrne spoštljiv dialog

N1 video 13. Maj. 202218:22 > 22:1910 komentarjev
Delite:

Urška Klakočar Zupančič je bila s 55 glasovi podpore izvoljena za predsednico državnega zbora in je tako postala prva ženska na tem položaju. V prvem pogovoru za N1 je povedala, da želi v parlament vrniti spoštljiv dialog in argumentirano kritiko in da bo to uveljavljala tudi s svojo avtoriteto. V nadaljevanju objavljamo celoten pogovor.

V prvem nagovoru po izvolitvi ste dejali, da je bilo v prejšnjem mandatu preveč žaljivk, preveč cinizma, česar ljudje nočejo, in da bo vaša prva naloga, da se v to hišo vrne spoštljivo komuniciranje. Kako boste to dosegli?

Najprej moram to doseči tako, da bom poslankam in poslancem dajala dober zgled. In seveda z vsemi mehanizmi, ki mi jih omogočata zakon o državnem zboru in poslovnik. Absolutno se jih bom posluževala, zato da se v hram demokracije vrne spoštljiv pogovor in argumentirana kritika.

V politiki ste novi, izkušenj na tem področju nimate, dobili pa ste zelo odgovorno nalogo vodenja državnega zbora. Gre za kup pravil, zapletene procedure. Kako so potekale priprave? So vam službe državnega zbora pri tem nudile pomoč?

Da, v bistvu se moram zahvaliti službam državnega zbora, ki so izjemno veliko pomagale. Moram pa povedati, da se kakšnih zapletenih postopkov ne bojim, konec koncev sem pravnica po izobrazbi in imam 12 let sodniške kariere za sabo, kjer smo se prav tako veliko ukvarjali s postopki.

Kakšno vodenje lahko pričakujemo od vas? Boste jemali besedo, posegali po kakšnih drugih ukrepih? Videli smo marsikaj v prejšnjem mandatu, tudi dogodek, ki je bil na meji fizičnega obračuna med poslancema Tankom in Nemcem.

Absolutno bom uveljavila svojo avtoriteto, upam pa, da mi bo uspelo že s svojim zglednim ravnanjem prispevati k temu, da do takšnih stvari sploh ne bo prihajalo. Absolutno pa bom tudi vzela besedo, če bo prišlo do takšnega govora, ki je neprimeren za parlament.

V bodoči koaliciji ste že pred volitvami napovedovali, kaj bodo vaši prvi koraki, a ste se pri tem očitno ušteli, kajti že danes, takoj po konstituiranju, sta opozicijski SDS in NSi vložili kar 32 zakonskih predlogov, tudi zakon o RTV in zakon o medijih. To je v bistvu blokiralo bodočo koalicijo. Bodoči mandatar Robert Golob je dejal, da so to otročarije. Kaj o tem menite vi in kako boste zdaj to rešili?

To so res otročarije. Poslužili se bomo vseh prijemov, ki so na voljo, zato da bomo lahko delali učinkovito in da bomo dosegli tisto, kar smo si zadali. To nas ne bo ustavilo.

Na mesto podpredsednice DZ je bila s 63 glasovi izvoljena Meira Hot. Za N1 je poudarila, da je bila pri svojem delu v preteklosti spoštljiva tako do koalicije kot do opozicije. Prepričana je, predsedujoči ne smejo delati razlik med strankami. Odzvala se je tudi na množično vlaganje zakonov SDS in NSi. Več v videu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar