Manjši tornado v Kaliforniji: poškodovane stavbe in avtomobili (VIDEO)

Prebivalci ameriškega mesta Montebello poročajo o manjšem tornadu, ki je za južni del Kalifornije redek in nenavaden pojav. V noči na četrtek je poškodoval več gospodarskih objektov in avtomobilov.

V Montabellu, ki leži okrog 13 kilometrov vzhodno od Los Angelesa, tornada ne doživijo pogosto. Da je šlo v noči na četrtek res za tornado, je na Twitterju potrdila tudi Nacionalna meteorološka služba, ki je že dan prej izdala opozorilo, veljavno za območja, ki ležijo zahodno od Los Angelesa.

Po podatkih Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) je prišlo do vodnega izliva. To pomeni, da gre za vrtinčasti tornado, ki nastaja blizu tal.

Nevihta v Montebellu je del 12. “atmosferske reke”, ki je decembra lani zajela zahodno obalo ZDA. Atmosferska reka je območje v ozračju, ki nastane iz toka goste vodne pare, ki se dviga iz oceanov. Ko atmosferske reke dosežejo kopno, pogosto sprostijo to vodno paro v obliki dežja ali snega.

Združene države Amerike je v zadnjih treh mesecih prizadelo zaporedje pacifiških neviht. Država, po kateri zadnjih nekaj let pustošijo suša in gozdni požari, se zato spoprijema z nihanjem ekstremnih vremenskih razmer. Strokovnjaki navajajo, da gre za pokazatelj podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.