Zakaj se cepimo: nekateri zaradi zaščite, drugi iz praktičnih razlogov

Koronavirus 16. Jul. 202109:01 > 16:35
Delite:
Cepljenje v Ljubljani
Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Na cepilnem mestu Zdravstvenega doma Ljubljana je bila danes zjutraj spet gneča. Številni so čakali na odmerek cepiv Johnson & Johnsona in Pfizerja. Od včeraj je v uporabi odlok, po katerem morajo vsi, ki vstopijo v državo, zadostovati pogoju PCT.

Na cepilnem mestu Zdravstvenega doma Ljubljana, ki se v ponedeljek z Gospodarskega razstavišča seli v Zdravstveni dom Center na Metelkovi, je bila spet gneča. Danes do 12. ure je tam potekalo cepljenje s cepivi Johnson & Johnsona in Pfizerja.

Čakajoči so večinoma prišli po drugi odmerek, pogovarjali pa smo se tudi z dvema, ki sta se šele zdaj odločila za cepljenje. “Doslej o tem pravzaprav nisem razmišljal,” je povedal eden od sogovornikov in dodal, da je bila odločitev zdaj lažja, saj je že veliko ljudi prestalo cepljenje brez zapletov. Obrtnik, ki se ukvarja s slikopleskarstvom, se je odločil za cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, ker v tem primeru potrebuje samo en odmerek. “Zaščititi želim svoje stranke in družino,” je povedal in dodal, da se mu alternativa, torej pogosto testiranje na koronavirus, ne zdi nič boljša ali lažja.

Marsikoga je k cepljenju spodbudil tudi odhod na dopust, sogovorniki so namreč povedali, da ne želijo imeti težav pri prehajanju mej. Od včeraj je namreč v uporabi odlok, po katerem morajo vsi, ki vstopijo v državo, zadostovati pogoju PCT, torej imeti dokazilo, da so preboleli covid-19, bili cepljeni ali testirani.

Pogovarjali smo se tudi z maturantko, ki je prišla po drugi odmerek cepiva. Sogovornica je bila kritična do mladih, ki nasedajo proticepilski propagandi. Sama z odločitvijo za cepljenje ni imela nikakršnih težav in tudi v varnost cepiv povsem zaupa. Cepila se je zato, da zaščiti sebe in druge.

Nekaj slabe volje je pri čakajočih, ki so bili na cepljenje naročeni ob določeni uri, povzročilo dejstvo, da so večinoma čakali v isti vrsti z nenaročenimi. Izkazalo se je, da naročeni imajo prednost, a ker na cepilnem mestu ni nikakršnih obvestil v zvezi s tem, malo kdo poišče informacije in preskoči vrsto.

Od koordinatorjev cepljenja na Gospodarskem razstavišču smo slišali, da današnja gneča ni bila nič posebnega glede na pretekle dni, ko je bilo zanimanja za cepljenje še več.

O gneči pred cepilnim centrom pa so danes poročali tudi iz Celja. Zaposleni so čakajočim povedali, da je cepiva dovolj za vse.

Spomnimo, da je bila gneča na cepljenju tudi v sredo v Kranju. Tam je potekalo odprto cepljenje za nenaročene v cepilnem centru vojašnice Petra Petriča. Na voljo so bila vsa štiri cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila. Pristojni so zagotovili, da je bilo cepiva dovolj za vse. So pa nekateri na svoj odmerek zaradi velike gneče čakali tudi več ur.