Niti eno pivo ne bo več dovoljeno: za volan bi šli lahko le pod pogojem 0,0

N1 video 30. Nov 202305:57 65 komentarjev

V torek so poslanci soglasno sprejeli resolucijo, ki med drugim predvideva ničelno toleranco do alkohola med vožnjo. Dolgoročen načrt s strogimi ukrepi odmeva celo v sosednjih državah. Kaj o možnosti strožje zakonodaje menijo udeleženci v prometu? S kamero N1 smo se podali na ljubljanske ulice in jih povprašali. 

Policisti so na slovenskih cestah lani obravnavali 12 odstotkov več prometnih nesreč s telesnimi poškodbami in smrtjo v primerjavi z letom 2021. Kar 39 odstotkov vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Statistika sicer kaže, da se varnost na cestah v primerjavi s preteklimi leti izboljšuje, vseeno pa število prometnih nesreč ni zanemarljivo.

Poslanci so v torek podprli resolucijo o varnosti cestnega prometa za obdobje med letoma 2023 in 2030, s katero želijo izboljšati varnost na slovenskih cestah. Gre za dolgoročen načrt, ki predvideva stroge ukrepe. Med drugim so soglasno sprejeli predlog o prenovi zakonodaje, ki bi znižala mejno vrednost koncentracije alkohola v krvi na 0,0.

Bomo napihali po litru piva?

Po zaužitju alkoholne pijače se alkohol porazdeli ter razgradi v vseh telesnih tekočinah, manjši del pa se izloči skozi urin, znoj in izdihan zrak. Prav izdihan zrak in vsebnost alkohola v njem je ključni indikator, ki ga policisti merijo s svojimi napravami. Primer približnega izračuna, ki temelji na telesni teži in spolu, pojasni policija:

Predpostavimo, da 80 kilogramov težak moški popije en liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. V našem primeru se razdeli na 56 kilogramov telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 grama na kilogram krvi ali 0,34 miligrama v litru izdihanega zraka. Pri ženski, ki tehta 60 kilogramov in prav tako popije en liter piva, bi izmerili 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka.

Izračun temelji zgolj na telesni masi in spolu. Je pa treba poudariti, da na izmerjeni alkohol v krvi vidno vplivajo še drugi dejavniki – med najpomembnejšimi so telesna teža, spol, navajenost na alkohol, vrsta alkoholne pijače, pa tudi to, ali ste pred ali med pitjem jedli.

Kako dolgo alkohol ostane v krvi? V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če boste torej imeli ob polnoči v izdihanem zraku 0,96 miligrama alkohola, bo zjutraj in dopoldne alkohol še vedno prisoten v vašem telesu in boste v prometu predstavljali nevarnost.

Alkohol za volanom namreč zmanjšuje naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, saj negativno vpliva na različne vidike vida, motorike, samodojemanja in čustvenih stanj; postanemo lahko na primer bolj agresivni. Posledično se poslabšajo naša zaznava, predvidevanje in presoja, pa tudi odločanje ter posledično ravnanje na cesti.

75 odstotkov voznikov med vožnjo uporablja telefon

Ne le alkohol, ljudje se v zadnjih letih še tesneje kot steklenice držimo mobilnih telefonov, ki jih niti med vožnjo ne izpustimo iz rok. Raziskava agencije za varnost prometa je pokazala, da kljub prepovedi kar 75 odstotkov slovenskih voznikov med vožnjo uporablja telefon.

"Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS-sporočila voznik štirikrat dlje ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji," opozarjajo na agenciji za varnost v prometu.

Med ukrepi, ki bi izboljšali cestnoprometno varnost in so zapisani v resoluciji, najdemo tudi strožji nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Pristojni naj bi preučili dopustnost uvedbe sistemov, ki zaznajo uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Se ljudje zavedajo, kako nevarna je uporaba mobilnega telefona? Mimoidoče v središču prestolnice smo povprašali tudi, kaj se jim zdi bolj problematično – uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ali alkohol?

"Oboje," so si enotni mimoidoči. Oba dejavnika namreč odvračata pozornost od vožnje in ogrožata človeška življenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje