40 stanovanj v Ljubljani več mesecev sameva, zdaj bodo vendarle objavili razpis

Nepremičnine 29. Nov 202313:32 7 komentarjev
Dolgi most
Foto: SSRS

Ob bližajočem se koncu leta so na državnem stanovanjskem skladu skupaj s pristojnim ministrstvom za solidarno prihodnost predstavili napredek, ki je bil letos narejen na perečem področju stanovanjske politike, pa tudi načrte za 2024. Za 40 stanovanj na Dolgem mostu v Ljubljani, ki samevajo že od maja, je direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec povedal, da bo razpis vendarle objavljen, in sicer zagotovo še decembra.

Pomanjkanje stanovanj je ena najbolj perečih težav pri nas. Vladna koalicija je v začetku februarja na novo postavila cilje državne stanovanjske politike, in sicer pri zagotavljanju najemniških stanovanj.

Takrat je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac napovedal, da bo prva faza izgradnja stanovanj trajala do leta 2026, letošnji cilj pa je bil začetek gradnje približno tisočih stanovanj. Cilj koalicije do konca mandata pa je vzpostaviti dolgoročno vzdržen sistem, ki bi omogočil gradnjo 3.000 javnih stanovanj na leto.

Na današnji novinarski konferenci je Maljevac skupaj z direktorjem Stanovanjskega sklada RS Črtomirjem Remcem predstavil, kaj od obljubljenega jim je uspelo narediti letos in kaj je v načrtu za prihodnje leto.

Skupaj z občinami, torej na podlagi soinvestitorstva, bodo pri skladu zagotovili 94 javnih najemnih stanovanj, in sicer 11 v Slovenskih Konjicah (Spodnje Preloge) in 83 v dveh blokih na območju Novega mesta – v enem 41, v drugem pa 42 stanovanj. Stanovanja v Slovenskih Konjicah bodo najemnikom predana še letos, tista v Novem mestu pa v 2024/2025.

Rakova Jelša II
Foto: JSS MOL

S pomočjo posojil bodo zagotovili skupno 411 stanovanj. Aprila letos so že odprli Dečkovo naselje v Celju, kjer je 92 stanovanj, junija pa sosesko Rakova Jelša II v Ljubljani, kjer je 156 javnih najemnih stanovanj. V načrtu za 2024 je še 75 stanovanj v Novi Dolinski in 88 stanovanj v ljubljanski Zeleni jami.

Tukaj so tudi enote za starejše oziroma oskrbovalne enote. Skupaj z občino so pri stanovanjskem skladu že zagotovili 30 najemnih oskrbovanih stanovanj za starejše v Šmarju ob Jelšah. V trboveljski Vili Barbari je 18 najemnih oskrbovanih stanovanj že v lasti prosilcev, v obravnavi pa je še 10 vlog za Veliko Polano.

V okviru javnega poziva za nakup stanovanj oziroma zemljišč za gradnjo stanovanj bodo prihodnje leto zagotovili še 63 enot, in sicer 35 stanovanj na Ravnah na Koroškem (Vrata Javornika) in 28 v Radljah ob Dravi (oskrbovana stanovanja). Štiri nova javna najemna stanovanja z neprofitno najemnino so že zagotovili v Sveti Ani.

Skupno so sredstva za nakup stanovanj znašala 7,13 milijona evrov. Sklad namerava v letu 2024 objaviti nov javni poziv.

Država je letos Stanovanjski sklad RS (SSRS) dokapitalizirala za 25,5 milijona evrov, od česar bo 10 milijonov evrov namenjenih projektom sklada, 15 milijonov evrov pa za program, po katerem sklad nudi ugodne kredite občinam in lokalnim stanovanjskim skladom. Prihodnje leto bosta po besedah ministra Maljevca sledili vsaj še dve finančni injekciji, ena gotovo v višini 25 milijonov v začetku leta 2024. Načrt za vzpostavitev sistemskega načina financiranja v višini 100 milijonov evrov letno po letu 2026 pa ostaja na seznamu zavez.

Tukaj so še lastne investicije sklada – v letu 2023 so zaključili 228 stanovanjskih enot v Mariboru in Ljubljani, intenzivno pa gradijo tudi stanovanja v Kopru (91 stanovanj) in Novem mestu (103 stanovanja).

Stanovanjski sklad je pridobil gradbeno dovoljenje za projekt Partizan Jesenice (načrtovanih 46 stanovanj), v začetku leta 2024 pa pričakujejo še gradbena dovoljenja za projekte Lukovica (prvi del) in Lendava (prva faza), s čimer bi skupno pridobili 118 najemnih stanovanj.

Kot so poudarili na skladu, je razvoj investicij v naslednjih letih odvisen od zagotovitve sistemskega vira financiranja, višjega obsega zadolževanja in izvedbe ostalih ukrepov na strani države, vključno s kadrovsko okrepitvijo. Za 1.207 stanovanj, ki bi do leta 2027 zrasla na devetih različnih lokacijah, sredstva za gradnjo še niso zagotovljena.

Korak naprej pri stanovanjih na Dolgem mostu

Na Dolgem mostu se je gradnja 40 najemniških stanovanj končala že konec leta 2022, maja letos pa so novo ljubljansko sosesko slavnostno odprli. A najemniška stanovanja so ostala prazna, razpisa še vedno ni.

Kot je danes pojasnil direktor državnega stanovanjskega sklada Remec, se je vse skupaj zavleklo, ker je “odprava posledic ugotovljenih napak trajala dolgo”, prav tako pa so se avgusta zgodile poplave in smernice ministrstva so bile, da se ta stanovanja začasno namenijo žrtvam poplav. Ker potrebe po stanovanjih za prizadete v poplavah v tem delu Slovenije ni bilo, se je odločitev ministrstva spremenila, tako bodo stanovanja zdaj na voljo za najem.

Črtomir Remec in minister Simon Maljevac
Foto: Nina Roydo

Po zagotovilih Remca bo razpis objavljen v sedmih do 14 dneh, zagotovo decembra. Dogovor je, da bo najemnina med 7 in 7,5 evra na kvadratni meter, je še povedal direktor SSRS.

Ob tem je poudaril, da 40 stanovanj za mesto, kot je Ljubljana, ne pomeni nič, saj so potrebe veliko večje, rekoč, da s “plombami ni mogoče reševati težav”. Po njegovi oceni bi bilo treba v prestolnici zgraditi novo sosesko po zgledu sedemdesetih let, kjer bi bilo 2.000 do 3.000 stanovanj. To bi vse skupaj “prestavilo v višjo prestavo”.

Tako Remec kot minister Maljevac sta se strinjala, da za rešitev stanovanjske problematike potrebujemo več stvari – poleg časa. “Občine so dolžne izvajati zemljiško politiko, to je podvozje. Ugodna davčna politika bi bila motor, medtem ko je stanovanjska politika volan,” je ponazoril direktor stanovanjskega sklada.

Težava neurejenih evidenc

Minister Maljevac je priznal, da je velika težava pri načrtovanju stanovanjske politike tudi pomanjkanje podatkov oziroma neustrezne evidence. Ni jasno niti število praznih stanovanj v Sloveniji.

Kot je povedal, so se zato odločili za raziskovalni projekt, s katerim bodo poskusili zapolniti luknje v podatkih in dobiti pravo sliko, s tem pa bo dobro načrtovanje stanovanjske politike možno. Povedal je, da je razpis za izvajalca projekta zaključen, a ni znal povedati, kdo je bil izbran. Odgovore bomo pridobili in jih objavimo, ko jih prejmemo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje