V Ljubljano na šmoren in jetrca: vrnila se je Odprta kuhna

N1 video 18. Mar 202217:00 > 17:26 0 komentarjev

Od šmorna, telečjih jetrc, burgerjev do eksotičnih jedi. Se vam cedijo sline? Vse to lahko znova okušate na Pogačarjevem trgu, saj se je vrnila Odprta kuhna, ki letos praznuje jubilejni, deseti rojstni dan. Ali veste, kako je nastala ideja za kulinarično tržnico?

Po dveh letih negotovosti se je v polni zasedbi na Pogačarjev trg vrnila kulinarična tržnica Odprta kuhna, ki ljubitelje ulične hrane razvaja z raznimi specialitetami, tako domačimi kot tudi bolj eksotičnimi. Vsekakor se jubilejne sezone veselijo tako ponudniki kot obiskovalci.

V Turizmu Ljubljana ocenjujejo, da je kulinarična tržnica že pred časom prerasla svoje skromnejše začetke in postala eden vodilnih kulinaričnih dogodkov v toplejših tednih. Odprta kuhna pa se je postavila ob bok drugim turističnim znamenitostim v prestolnici. “Kulinarična tržnica je postavila Ljubljano in Slovenijo na mednarodni gastronomski zemljevid,” doda Aleksandra Papež iz ljubljanskega turizma. Da je že celo desetletje del kulinarike v Ljubljani oziroma v celi Sloveniji, je neprecenljivo, meni. “Predstavlja svet na dlani in hkrati obiskovalce izobražuje o drugih kulturah, Slovenci tako spoznavamo svojo dediščino in tujo gastronomijo, tujci pa našo,” še doda Papež. 

“Bil je lačen, zdaj smo tukaj že deseto sezono”

S tem se strinja Alma Kochavy, soustanoviteljica kulinarične tržnice Odprta kuhna, ki doda, da smo kljub majhnosti dokazali, kako raznolika in pestra je slovenska kulinarična scena. Glavni “krivec” za Odprto kuhno je njen mož Lior. “Dejansko je do te ideje prišel en dan, ko je bil lačen. Ker rad dobro je, a ne zna kaj prida kuhati. In tukaj smo že deseto sezono,” razloži Kochavy. Ob tem se najbolj veseli sodelovanja in skupnega projekta z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, s katero bodo skupaj zgradili kuhinjo za socialno ogrožene.

Letos so tako ponovno stojnice postavljene v polnem obsegu, 15 ponudnikov je novih, deset pa “tradicionalnih”, ki svoje jedi ponujajo od samega začetka. Med njimi je tudi Dvor Jezeršek, ki že deseto leto ponuja jed naših babic – šmoren. Za danes so pripravili okrog 200 litrov mase, pojasni Vid Srpak. “Ker je otvoritev, mislim, da bomo vse prodali, po kosilu namreč sladica vedno sede.” Obiskovalci so po njegovem mnenju bili na začetku bolj opazovalci, “v zadnjih letih pa se pred našo stojnico vije petnajstmetrska kolona”. “Vsekakor je korona naredila svoj rez, a počasi se popravlja, čakamo še turiste,” razloži Srpak.

Da bi telečja jetrca kdaj postala priljubljena ulična poslastica, si nikoli ni predstavljala Mojca Trnovec iz gostilne Mihovec. “Ko so nas organizatorju pred osmimi leti povabili k sodelovanju, sem se najprej vprašala, kaj bi sploh lahko postregli. Ker nismo navajeni vnaprej pripravljati jedi, smo doma sklenili, da so jetrca tradicionalna in bi mogoče lahko privabile ljudi,” pojasni Trnovec. “To je tista pozitivna stvar, zaradi katere bomo še prišli,” doda.

Pri stojnici s telečjimi jetrci sta na svojo porcijo čakala zakonca Ambrožič, ki sta iz Gorenjske v Ljubljano prišla le zaradi kulinarične tržnice. “Prvič sva tu, jetrca so videti slastno,” doda Janko. Sicer se je že v dopoldanskih urah na Pogačarjevem trgu gnetla množica, tudi Darinka, ki je prišla iz radovednosti in omamnih vonjav. “Mogoče si bom kaj privoščila in srečala kakšnega znanca. Končno je lahko malo več ljudi na kupu, brez mask. Uživam,” še pojasni.

Odprta kuhna bo vsak petek v Ljubljani, občasno pa tudi v drugih slovenskih mestih, ponujala najboljše kulinarične specialitete mimoidočim. Organizatorji pa v jubilejni sezoni pripravljajo dodaten program z nastopi uličnih umetnikov in didžejev ter različne nagradne igre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!