Policija odkrila pošiljatelja grozilnih pisem politikom

Slovenija 18. Mar 202210:46 > 11:34 7 komentarjev
Teodor Goznikar
Teodor Goznikar (Vir: BOBO/SIOL.NET)

Policija je odkrila pošiljatelja grozilnih pisemskih pošiljk, ki so jih prejeli predstavniki koalicije in njeni vidni podporniki, med drugim predsednik vlade Janez Janša in trije ministri. Po naših neuradnih informacijah gre za Teodorja Goznikarja. Ta naj bi poslal oba paketa grozilnih pisem, tako tistega z oktobra lani kot januarja letos.

Policija je s forenzično preiskavo ugotovila, kdo je oktobra lani in januarja letos pošiljal grozilna pisma vidnim politikom. Po naših neuradnih informacijah gre za Teodorja Goznikarja.

Kdo je Teodor Goznikar?

Kot smo pisali februarja, se je Goznikar v preteklosti pogosto pojavljal ob predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču. Skupaj sta položila venec ob Titovem spomeniku in potovala v BiH in na Dunaj. Goznikar je sodeloval tudi pri poslu za dobavo ograje za južno mejo. Decembra je odstopil z mesta poveljnika civilne zaščite v Celju. Februarja je krivdo zanikal.

Kot so danes sporočili z Generalne policijske uprave, je neznani storilec 19. in 20. oktobra lani poslal devet pisemskih pošiljk z grozilno vsebino, in sicer predsedniku vlade Janezu Janši, trem ministrom in trem poslancem (eden od teh je pisemsko pošiljko prejel dvakrat). V vsaki pisemski pošiljki je bil vojaški naboj kalibra 7,62 milimetra. V šestih pisemskih pošiljkah so bili poleg naboja tudi listi A4-formata z različnimi grozilnimi vsebinami in dodanimi fotografijami, na katerih so bili čez določene obraze narisani križi, ki ponazarjajo tarčo. Vse pisemske pošiljke so bile poslane z ljubljanskega območja, je dodala policija.

Ko so bile storjene grožnje (po 135. členu KZ-1), je kazenski zakonik določal, da se kaznivo dejanje preganja na predlog oškodovanca. Štirje prejemniki pisemskih pošiljk so podali predloge za pregon, medtem ko trije prejemniki predloga za pregon niso podali, je še sporočila policija.

Generalni direktor policije Anton Olaj je zaradi specifike kaznivih dejanj imenoval delovno skupino, v kateri so sodelovali kriminalistični inšpektorji uprave kriminalistične policije, Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana. Delovna skupina je skladno s kriminalistično taktiko in metodiko dela intenzivno zbirala obvestila in izvajala druge kriminalističnotehnične postopke zavarovanja sledov, v obdelavo katerih je bil vključen tudi Nacionalni forenzični laboratorij, so dodali na policiji.

Januarja letos je poslal še en paket grozilnih pisem

Enajstega januarja letos pa je neznani storilec poslal enainštirideset pisemskih pošiljk z grozilno vsebino. Pisemske pošiljke so bile poslane predsedniku vlade, predsedniku državnega zbora, trem ministrom, dvema državnima sekretarjema in štiriintridesetim poslancem. Pet prejemnikov je bilo istih kot pri prvem sklopu grozilnih pisemskih pošiljk. V pisemskih pošiljkah je bila grozilna vsebina: “Vemo, kje živite.” Ob tem so bili zraven narisani tudi naboji in vislice.

“Večina prejemnikov se je počutila ogroženo in prestrašeno. Vse pisemske pošiljke so bile naslovnikom poslane z območja pošte Vransko. Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so uspešno kriminalističnotehnično zavarovali vseh 41 pisemskih pošiljk in jih posredovali v nadaljnjo forenzično preiskavo v Nacionalni forenzični laboratorij,” so zapisali na policiji.

Grožnje iz oktobra in januarja je poslala ista oseba

V sklopu kriminalistične preiskave je policiji uspelo identificirati možnega storilca. Kot so povedali na Generalni policijski upravi, so tej osebi odvzeli bris ustne sluznice in prstne odtise. Nacionalni forenzični laboratorij je s preiskavo ugotovil, da je tako pisemske pošiljke iz oktobra 2021 kot tudi iz januarja 2022 poslala ista oseba. V nadaljevanju je bila na začetku februarja 2022 na podlagi odredbe sodišča v Celju opravljena hišna preiskava prostorov in vozila, ki jih uporablja osumljena oseba, pri tem so kriminalisti našli in zasegli več različnih predmetov.

Grožnje
Siol.net

“Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj grožnje po členu 135. KZ-1 je bila na okrožno državno tožilstvo v Celju podana kazenska ovadba za trideset kaznivih dejanj in enajst poročil na podlagi desetega odstavka 148. člena ZKP, na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pa poročilo v dopolnitev že prej podanih kazenskih ovadb za sedem kaznivih dejanj,” so še navedli na Generalni policijski upravi.

Tudi osumljenec podal predlog za pregon

Policija je med preiskavo tudi ugotovila, da je oseba, ki je osumljena kaznivih dejanj, hkrati tudi ena od oseb, ki je predhodno podala predlog za pregon kaznivega dejanja grožnje kot oškodovanec. “Oseba sicer ni bila prejemnica pisemske pošiljke, ampak se je prepoznala na eni od slik, ki so bile priložene pisemskim pošiljkam z grozilno vsebino. Posledično je bila zoper to osebo podana tudi kazenska ovadba za kaznivo dejanje krive ovadbe,” so še zapisali na policiji.

Ob tem je policija zapisala, da osumljencu zaradi groženj grozi denarna kazen ali zapor do enega leta. Zaradi krive ovadbe pa osumljenemu grozita do dve leti zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje