Video: Obup in kletvice na treningu zlate olimpijke Janje Garnbret

Magazin 02. Feb 202216:08 > 19:231 komentar

Sredi februarja bo v kinih na ogled film Stena – vzpon do zlata, ki spremlja štiri znane plezalke, med njimi Janjo Garnbret, na poti do olimpijskih iger v Tokiu, kjer je bilo športno plezanje prvič na sporedu. V filmu so predstavljeni stiske športnic, naporni treningi in težave, ki jih je povzročil enoletni zamik iger zaradi pandemije covida-19. V posebnem izseku iz filma si lahko ogledate težak in čustveno iskren trening Janje Garnbret s trenerjem Romanom Krajnikom. Po besedah Garnbret je bilo to eno njenih najtežjih obdobij. Pogovor Mihe Orešnika s prvo olimpijsko prvakinjo v športnem plezanju v zgodovini si oglejte v četrtek na n1info.si.

Objavljamo posnetek iz športnega dokumentarnega filma Stena – vzpon do zlata, ki prikazuje težke trenutke prve olimpijske prvakinje v športnem plezanju Janje Garnbret in njenega trenerja Romana Krajnika.

Janja Garnbret bo gostja četrtkove oddaje N1 STUDIO. Tik pred zimskimi olimpijskimi igrami, ki so že druge olimpijske igre med pandemijo covida-19, je z Miho Orešnikom odkrito spregovorila o svoji poti do zlate olimpijske kolajne, stiskah slovenskih olimpijcev v Pekingu, novem filmu Stena – pot do uspeha in načrtih za prihodnost.

Krajnik obupani Garnbret: “Tiho!”

V videu lahko vidite Garnbret, ki sredi treninga obupuje, preklinja in kljub trenerjevim dodatnim spodbudam “A lahko vsaj probaš, prosim” na koncu zapusti trening. V omenjenem izseku, ki so nam ga posredovali iz produkcijske hiše, sta vidna iskren odnos med Janjo Garnbret in trenerjem Romanom Krajnikom na njeni poti do olimpijske kolajne v Tokiu.

Vir: Windfall Films (Argonon)

Prva olimpijska kolajna v športnem plezanju

Športni dokumentarni film britanske produkcijske hiše Windfall Films (Argonon), ki z napetostjo in surovo čustvenostjo pritegne tudi športne laike, je režiral Nick Hardie, ki nam je povedal, da je bil privilegiran spremljati boj štirih junaških športnic na olimpijski poti, ki je bila polna osebnih tegob. Film prikazuje vsakodnevne vzpone in padce vrhunskih športnic, ki jim pandemija covida-19 povzroči nepričakovane težave in psihične pritiske. Končni izdelek prikazuje njihovo zmago nad vsem in je zato tudi bogatejši, še dodaja Hardie.

Štiri vrhunske športnice

Stena – vzpon do zlata (v izvirniku The Wall Climb for Gold) je dokumentarni film, ki spremlja pot štirih plezalk iz različnih držav do prvega olimpijskega zlata v športnem plezanju.

Ob Janji Garnbret – glavni favoritinji za zlato kolajno – nastopajo še Shauna Coxey, najuspešnejša britanska plezalka vseh časov, Miho Nonaka – Tokijčanka, ki je bila najboljša možnost Japonske, da premaga Slovenijo, in Američanka Brooke Raboutou, izkušena in nadarjena 18-letnica, ki prihaja iz družine uspešnih plezalcev. Več o zgodbah vseh tekmovalk preberite tukaj.

Kje si lahko ogledate film

Film je že na ogled na nekaterih spletnih platformah, kot so Apple TV, Amazon Prime Video (ponekod), Google Play. Čeprav so ga predpremierno že predvajali v Cukrarni decembra lani, bo v kinematografih premierno 15. februarja Sloveniji, na ogled pa bo po vsej Sloveniji: v Domžalah, Idriji, Radovljici, Krškem, Slovenj Gradcu, na Vrhniki, v Šmarju pri Jelšah in Izoli. Predvajanja filma bodo tudi v Velenju, Sežani, Trbovljah in Tolminu ter drugih kinih mreže Art kino. Odprl bo tudi letošnji festival gorniškega filma.

Komentari

Vaš komentar