Blinken: Napad na Odeso vzbuja dvom v rusko zavezanost dogovoru o izvozu žita

Svet 24. Jul 202212:25 4 komentarji
Antony Blinken
Carolyn Kaster/REUTERS

Združene države Amerike so obsodile sobotni ruski napad na ukrajinsko pristanišče Odesa, ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je dejal, da napad vzbuja dvom v zavezanost Rusije petkovemu dogovoru z Ukrajino o izvozu žita.

ZDA so obsodile sobotni ruski raketni napad na ukrajinsko pristanišče Odesa ob Črnem morju. V odzivu je ameriški državni sekretar Antony Blinken še isti dan poudaril, da ruski napad vzbuja dvom v zavezanost Rusije petkovemu dogovoru z Ukrajino o izvozu žita. V Moskvi so danes potrdili, da je bila v napadu zadeta ukrajinska vojaška infrastruktura.

“Ta napad vzbuja resen dvom v verodostojnost ruske zavezanosti včerajšnjemu dogovoru in spodkopava prizadevanja Združenih narodov, Turčije in Ukrajine pri zagotavljanju ključne hrane na svetovnih trgih,” je navedel Blinken.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je danes na Telegramu objavila, da je raketni napad na Odeso uničil ukrajinsko “vojaško infrastrukturo”. Ruske “rakete kalibr so v zelo natančnem napadu uničile vojaško infrastrukturo v pristanišču Odesa,” je objavila Zaharova in dodala, da je bil uničen ukrajinski patruljni čoln.

Sobotni raketni napad na Odeso se je zgodil le dan po tem, ko sta Kijev in Moskva po večmesečnih pogajanjih podpisala sporazum, katerega namen je ublažiti svetovno prehransko krizo.

Po navedbah Zelenskega je napad na Odeso pokazal, da Moskva ne more držati svojih obljub. Turčija je v soboto sicer sporočila, da Rusija zanika kakršen koli napad na pristanišče. “Rusi so nam povedali, da nimajo prav nič s tem napadom in da zelo natančno preučujejo zadevo,” je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar. Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je njena zračna obramba sestrelila dve raketi, še dve pa sta v soboto zadeli pristanišče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje