Gasilec o dramatičnem posnetku: Ogenj nas je obkolil, rešil nas je kanader

Slovenija 23. Jul 202218:17 > 18:30 0 komentarjev

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek s prve bojne linije požara na Krasu. Njegov avtor je za N1 opisal okoliščine, v katerih je posnetek nastal.

Na posnetku je videti gasilce, ki se v gostem dimu borijo z ognjem na obeh straneh ceste. Nenadoma nad seboj zagledajo kanader, ki odvrže veliko količino vode. “Zdaj nas je rešil,” pravi avtor posnetka, v ozadju pa je slišati vzklike navdušenja.

Avtor posnetka je gasilec PGD Hrvatini Klemen Gorup, ki je za N1 opisal okoliščine, v katerih je ta nastal. “Požar se je začel širiti proti Trstelju, mi smo bili razporejeni na cesti proti lovski koči z namenom, da kočo ubranimo pred ognjem. Tam je bilo kakšnih 15 cistern, ki so bile pripravljene na umik v primeru, da se zgodi, kar se nato žal tudi je zgodilo. Ko se je požar približal cesti, smo ga začeli umirjati. Nekaj časa nam je uspevalo, potem pa je zapihal veter, zato se je požar s spodnje strani ceste zelo hitro približal. Tako da nas je obkolilo, ogenj smo imeli zgoraj in spodaj. Nismo se mogli niti umakniti, bili smo odrezani na tisti cesti, v dimu, kakšni dve uri. Poskušali smo se spopadati s tem. Kanader je prišel nenačrtovano. Mislim, da je spustil vodo na nas, ko nas je zagledal in videl, kakšna je situacija,” je povedal Gorup.

“Strah ni bilo nikogar,” je še zagotovil. Kot pravi, so imeli rezervo vode za primer, če bi ogenj preskočil na katero od vozil. Ob omenjeni cesti so gozdarji preventivno posekali drevesa, zato bojazni, da bi se jim ogenj nevarno približal, ni bilo, pravi. “Največji problem je bil dim. Oči so pekle, pekla so dihala, ni se dalo dihati.” Pomagali so si z dihalnimi aparati in fiziološko raztopino za izpiranje oči. Delo je oteževala tudi zelo visoka temperatura. “Pazili smo en na drugega, da komu ne bi postalo slabo.”

Kot je vidno na posnetku, je kanader v tej izjemno težki situaciji prinesel veliko olajšanje. Kanader, ki je namenjen prav gašenju požarov, ima namreč v rezervoarju prostor za nekaj več kot 6.000 litrov vode. Na družbenih omrežjih so nekateri delili posnetek s pripisom, da gre za dokaz o pomenu in učinkovitosti zračne asistence pri gašenju požara.

Kot je še dejal Gorup, je požar na Krasu, s katerim se gasilci spopadajo že več kot teden dni, zelo zahteven tudi zato, ker je na tem območju zelo veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne. “Zgodilo se je, da so dva metra od nas začeli streljati naboji, deset metrov stran je eksplodirala mina,” je opisal. Dodatne težave povzroča veter, zaradi katerega je ogenj nepredvidljiv. Sogovornik je pred časom sodeloval v intervenciji v Makedoniji, kjer so obsežen in zahteven požar gasili štirinajst dni, a so se po prvih štirih dneh razmere umirile. “Tukaj je huje, temu ni videti konca,” je še povedal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!