Britanec, ki so ga aprila zajele proruske sile v Ukrajini, je umrl v priporu

Vojna v Ukrajini 15. Jul 202213:49 > 14:29 0 komentarjev
Gleb Garanich/REUTERS

Britanec Paul Urey, ki so ga aprila zajele proruske sile v Ukrajini, je umrl v priporu. Proruski separatisti so Britanca, ki naj bi bil humanitarni delavec, obtožili, da je bil plačanec in da je sodeloval ne le v spopadih v Ukrajini, temveč tudi v Afganistanu, Iraku in Libiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanec je umrl 10. julija, je na Telegramu zapisala predstavnica samooklicane Ljudske republike Doneck Darja Morozova. Dodal je, da je trpel za številnimi kroničnimi boleznimi in je bil tudi v depresiji.

“Kljub resnosti domnevnega kaznivega dejanja je bila Ureyu zagotovljena ustrezna zdravstvena pomoč,” je zatrdila.

Paul Urey je bil bolnik s sladkorno boleznijo tipa 1 in je potreboval redne odmerke inzulina. Morozova je obtožila Mednarodni odbor Rdečega križa, da Ureyu ni želel zagotoviti potrebnih zdravil.

Hkrati je dejala, da je Britanec sodeloval v spopadih v Ukrajini in da je pred ujetjem aprila novačil in usposabljal plačance.

Nevladne organizacije so Britanca opisovale kot humanitarnega delavca, ki je v Ukrajini delal kot prostovoljec. Proruski separatisti pa vztrajajo, da je bil profesionalni vojak in da je sodeloval v spopadih v Afganistanu, Iraku, Libiji in Ukrajini.

Proruski separatisti so zajeli številne tuje državljane, ki jih opisujejo kot plačance. Med njimi sta tudi Britanca Aiden Aslin in Shaun Pinner, ki so ju junija separatistične oblasti v Donecku obsodile na smrt.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!