Dan po podpisu dogovora pristanišče v Odesi pretreslo več eksplozij

Svet 23. Jul 202212:49 > 18:41 6 komentarjev
Odesa, Ukrajina
Napad na skladišče nafte v Odesi v začetku aprila (PROFIMEDIA)

Dan po tem, ko sta Kijev in Moskva sklenila dogovor o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, je davi pristanišče v Odesi pretreslo več eksplozij. Zaenkrat ni podatkov o morebitnih žrtvah. Kijev je za eksplozije obtožil Moskvo, Rusija pa je po navedbah Turčije odgovornost zanikala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba prestregla dve ruski raketi, dve drugi pa sta zadeli pristanišče. Zadeli naj bi del pristanišča, kjer pripravljajo žito za odpremo z ladjami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sovražnik je z manevrirnimi raketami Kalibr napadel pristanišče v Odesi. Dve raketi je sestrelila zračna obramba. Dve sta zadeli pristaniško infrastrukturo,” je na družbenih omrežjih sporočil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske v Odesi Sergej Bratčuk.

“Ti lopovi z eno roko podpisujejo dogovore, z drugo pa usmerjajo rakete,” je na Telegramu v odzivu na detonacije zapisal ukrajinski poslanec Oleksij Hončarenko in dodal, da je pristanišče po napadu zagorelo, navaja britanski BBC. “Zato potrebujemo letala in potopiti moramo celotno rusko črnomorsko floto. To bo najboljša rešitev za izvoz žita,” je še dejal Hončarenko.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleh Nikolenko pa je ocenil, da so ruske rakete v luči dogovora, ki sta ga Moskva in Kijev v petek podpisala v Istanbulu ob posredovanju Turčije in ZN, “pljunek Vladimirja Putina v obraz generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu in turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki sta si zelo prizadevala za dosego dogovora”.

Rusija je po navedbah Turčije danes zavrnila odgovornost za raketni napad na pristanišče. Turčija je bila v stiku z Ukrajino in Rusijo, Moskva pa je zagotovila, da z napadom nima nič in da želi incident raziskati, je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar.

Kot je dodal, predstavniki ZN, Ukrajine in Rusije že sodelujejo s Turčijo v skupnem koordinacijskem centru. O ustanovitvi takšnega centra v Istanbulu, ki bo spremljal izvoz žita, so se dogovorili v petek.

Pristanišče v Odesi je bilo s petkovim sporazumom določeno za eno od pristanišč, od koder naj bi izplule ladje z žitom. Ruska stran je obljubila, da ukrajinskih pristanišč med tranzitom pošiljk ne bo napadala, ukrajinska pa, da bo tovornim ladjam zagotovila varen koridor med minami v morju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadu Rusijo obtožil kršitve v petek podpisanega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita. Rusija vedno krši dogovore, je po poročanju tujih agencij opozoril Zelenski. “Karkoli Rusija obljubi, vedno najde način, da tega ne izpolni,” je dejal na srečanju s predstavniki ameriškega kongresa. Po srečanju je znova pozval k dobavi težkega orožja Ukrajini za zaustavitev ruskih napadov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Borell in Guterres obsodila napad

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borell in generalni sekretar ZN Antonio Guterres sta obsodila današnji raketni napad na pristanišče v Odesi. Guterres je ob tem vse vpletene pozval k spoštovanju zavez iz petkovega dogovora o izvozu žita, Borell pa je opozoril na popolno nespoštovanje mednarodnega prava s strani Rusije.

“Napasti cilj, ki je ključen za izvoz žita, dan po podpisu Istanbulskega sporazuma, je še posebej obsojanja vredno in ponovno kaže na popolno nespoštovanje mednarodnega prava in obveznosti s strani Rusije,” je v odzivu na Twitterju zapisal Borell.

Guterres je spomnil, da sta se tako ruska kot ukrajinska stran v dogovoru zavezali, da bosta zagotovili varen izvoz žita. “Generalni sekretar nedvoumno obsoja današnje napade na ukrajinsko pristanišče Odesa,” je sporočil njegov tiskovni predstavnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da morajo tako Rusija kot tudi Ukrajina in Turčija sporazum v celoti uresničiti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje