Vrh vročinskega vala: v več krajih padli novi julijski rekordi

Slovenija 23. Jul 202201:00 > 19:44 0 komentarjev
Vročinski val
Žiga Živulović jr./BOBO

Napovedi o vrhu vročinskega vala v Sloveniji so se uresničile. V nekaj krajih so bili preseženi julijski rekordi.

Vremenske napovedi o vrhu vročinskega vala so se uresničile. V Črnomlju so zabeležili nov julijski rekord, saj so ob 15. uri namerili 39,4 stopinje Celzija. Najvišja izmerjena julijska temperatura doslej je bila 38 stopinj. Nov julijski rekord so zabeležili tudi na Letališču Jožeta Pučnika – 37,2 stopinje Celzija.

Ob 15.30 je bil presežen tudi julijski rekord v Ljubljani za Bežigradom – temperatura se je povzpela na 37,9 stopinje Celzija (prej 37,6), ter v Metliki, kjer so namerili 38,2 (prej 38 °C). Najvišje izmerjene temperature so bile sicer še nekoliko višje.

Prve osvežitve je pričakovati popoldne in zvečer, in sicer predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji, kjer vremenoslovci napovedujejo nevihte in možna krajevna neurja. Posamezne nevihte se bodo v notranjosti Slovenije nadaljevale tudi ponoči. Proti jutru bo na Primorskem zapihala šibka burja. Jutranje temperature bodo od 15 do 23 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.
V nedeljo se bo čez dan deloma zjasnilo. Še bodo nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32, na Primorskem ob šibki burji do 36 stopinj Celzija.

Toplotna obremenitev bo velika

Po nižinah v večjem delu Slovenije bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Internist Peter Radšel svetuje pitje zadostnih količin vode in izogibanje telesnim aktivnostim v času velike vročine, saj visoke temperature okolja za telo predstavljajo obremenitev. Po besedah Radšla so zaradi zmanjšane možnosti regulacije telesne temperature med najbolj ogroženimi skupinami starejši, prav tako delavci, ki delajo zunaj, pa tudi otroci. Značilna in opazna znaka pregretja telesa sta motnja zavesti in hitro, plitko dihanje, posledice pa v najhujših primerih odpovedi srčnožilnega sistema, možganov, jeter ali ledvic.

Na Primorskem je še naprej razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso).

Kako bo od 26. do 31. julija?

V torek bo na vreme pri nas vplivala vremenska fronta, v sredo pa bo njen vpliv slabel. Nato je razvoj vremena še negotov. Najverjetneje bomo sprva pod vplivom visokega zračnega tlaka, ob koncu obdobja pa nas bo dosegla še ena vremenska motnja. V torek pa se bodo padavine z nevihtami predvidoma razširile nad večji del Slovenije. Osvežilo se bo. V sredo bo večinoma suho, le tu in tam bodo še možne krajevne padavine. Na Primorskem bo pihala burja. Temperature po nižinah bodo predvidoma okrog 30 stopinj Celzija, bolj vroče bo na Primorskem. V četrtek in petek se bo vročina še nekoliko stopnjevala. V soboto pa se poveča možnost za osvežitev in krajevne padavine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!