EU napovedala dodatno milijardo evrov za Ukrajino, izplačilo tudi iz ZDA

Svet 12. Jul 202220:18 2 komentarja
Harkov, Ukrajina
Nacho Doce/REUTERS

Finančni ministri držav članic EU so danes potrdili dodatno makrofinančno pomoč Ukrajini v višini milijarde evrov, ki bo namenjena najnujnejšim finančnim potrebam te države. Doslej je sicer EU Ukrajini, ki se od konca februarja sooča z rusko agresijo, izplačala že 1,2 milijarde evrov makrofinančne pomoči.

Danes odobrena makrofinančna pomoč v obliki dolgoročnega posojila bo namenjena najnujnejšim finančnim potrebam Ukrajine in temu, da bo lahko ta država še naprej izvajala najbolj ključne naloge. Ukrajini bo na voljo eno leto, so sporočili iz Sveta EU.

Sredstva bodo Kijevu izplačana na podlagi memoranduma, v katerem bodo določili zahteve glede poročanja ukrajinskih oblasti o njihovi porabi.

EU je Ukrajini v luči ruske agresije letos izplačala že 1,2 milijarde evrov makrofinančne pomoči, tako da bo skupaj pomoč znašala 2,2 milijarde evrov. V prihodnjih mesecih je pričakovati še dodatno pomoč, navajajo na Svetu EU.

Evropska komisija je sicer že sredi maja napovedala dodatnih devet milijard makrofinančne pomoči Ukrajini, a še vedno ni predstavila predloga, ki bi to omogočil.

Denarna pomoč tudi iz ZDA

Tudi ameriško finančno ministrstvo je danes napovedalo, da bodo ZDA Ukrajini namenile pomoč v višini 1,7 milijarde dolarjev, s katero bodo pomagale nadaljevati financiranje osnovnih storitev v državi, je navedeno v izjavi ministrstva. Plačilo je sicer del 7,5 milijarde dolarjev vrednega paketa pomoči, ki ga je predsednik ZDA Joe Biden odobril maja.

Denar bo namenjena osnovnim storitvam v Ukrajini, kot je izplačilo plač zdravstvenim delavcem, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še navedeno v izjavi ministrstva. Plačilo bo izvedeno prek Svetovne banke, ki ocenjuje, da bi se zaradi vojne ukrajinsko gospodarstvo v letošnjem letu lahko skrčilo za do 45 odstotkov.

Ukrajina ima trenutno proračunski primanjkljaj, ki se vsak mesec poveča za pet milijard dolarjev, ob tem pa se še dodatno poslabšuje zaradi njene nezmožnosti zbiranja sredstev ali dostopa do financiranja na zunanjih trgih.

Washington je aprila in maja prek Svetovne banke Ukrajini že izplačal dva obroka pomoči v višini 500 milijonov dolarjev, s katerima so želeli pomagati Ukrajini pri pokrivanju neposrednih stroškov v vojni proti ruskim silam. Junija so ZDA Ukrajini namenile tudi tretji obrok finančne pomoči v višini 1,3 milijarde dolarjev, so še navedli na ministrstvu. Zadnji del sredstev bo Ukrajini nakazan predvidoma do konca septembra. ZDA so Kijevu od začetka ruske invazije dobavile tudi že za več kot šest milijard dolarjev vojaške pomoči, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje