Kaj je direktor Cie povedal o Putinovem zdravju in žrtvah med ruskimi vojaki

Svet 21. Jul 202211:59 > 13:57 2 komentarja
Vladimir Putin
PROFIMEDIA

William Burns, direktor ameriške Centralne obveščevalne agencije, je na varnostnem forumu v Koloradu med drugim povedal, da naj bi Rusija od začetka invazije izgubila 15.000 vojakov in da je ruski predsednik Vladimir Putin dobrega zdravja.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je minilo že skoraj pet mesecev. Potem ko je včeraj ruski zunanji minister Sergej Lavrov komentiral, da so se cilji Rusije v Ukrajini spremenili in da po novem segajo tudi onkraj Donbasa, je direktor ameriške Centralne obveščevalne agencije (Cia) William Burns spregovoril o dveh temah, o kateri javnost ob odsotnosti uradnih podatkov bolj kot ne le ugiba – smrtnih žrtvah na ruski strani in zdravju ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ameriški obveščevalci ocenjujejo, da je v Ukrajini izgubilo življenje 15.000 ruskih vojakov, verjetno pa je bilo ranjenih 45.000. Tudi Ukrajina je po Burnsovih besedah, ki jih navaja Reuters, utrpela “občutne izgube” – morda nekoliko manjše od Rusije, a prav tako znatne. Burns je stanje komentiral na varnostnem forumu v Koloradu.

Rusija izgube v vojaških vrstah – tako v času miru kot vojne – obravnava kot državno skrivnost, piše Reuters. Iz Moskve so 25. marca, dober mesec po začetku invazije, sporočili, da je padlo 1.351 ruskih vojakov. Kijev je medtem na začetku junija sporočil, da Ukrajina vsak dan izgubi od 100 do 200 vojakov.

Ne glede na napovedi Lavrova o spremenjenih ruskih ciljih je Burns menil, da dogajanje na terenu teh napovedi še ne odraža. Večina ruskih sil je še vedno skoncentrirana na območju Donbasa na vzhodu. Kot je dejal, je ruska vojska na neki način izbrala bolj “udoben način vojskovanja”, pri čemer za uničenje ciljev uporabljajo orožje dolgega dosega.

William Burns
William Burns (PROFIMEDIA)

Burns pa je komentiral tudi govorice o zdravju ruskega predsednika Putina. Potem ko se je pred tedni ugibalo, ali je Putin hudo bolan, je Burns povedal, da ni dokazov, ki bi podprli tezo o njegovem slabem zdravju. Celo pošalil se je, da je ruski predsednik videti “preveč zdrav”, navaja britanski BBC. Burns, prav tako nekdanji ameriški veleposlanik v Rusiji, je komentiral še, da Putin “verjame v nadzor, ustrahovanje” in to, da sta si sprti strani bot.

Da je Putinovo zdravje dobro, pa so sporočili tudi iz Kremlja. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je obveščevalne podatke, ki jih zbirajo ukrajinski, ameriški in britanski specialisti opisal kot izključno lažne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje