Ob jedrski nevarnosti: kdaj je kalijev jodid koristen in kdaj lahko škodljiv?

Slovenija 03. Mar 202217:26 > 04. Mar 2022 12:40
Tablete joda
PROFIMEDIA

Zaradi strahu, da bi bila med vojno v Ukrajini poškodovana katera od tamkajšnjih jedrskih elektrarn ali da bi se sprevrgla v spopad z jedrskim orožjem, ljudje v lekarnah povprašujejo po kalijevem jodidu. Tablete kalijevega jodida se predpisujejo le na recept. Če bi jih potrebovali, jih imamo dovolj za vse prebivalce, ki bi jim taka zaščita koristila, to so mlajši od 40 let. Da je kalijev jodid lahko škodljiv in da ga nikakor ne jemljete kar tako, pa opozarjajo zdravniki.

Od začetka ruske invazije v Ukrajini se širi tudi strah pred napadom na katero od jedrskih elektrarn in spopadom z jedrskim orožjem. Iz več evropskih držav poročajo o tem, da ljudje množično hodijo v lekarne po kalijev jodid. Povečano povpraševanje je posledica panike, ki sta jo povzročili ruska zasedba zaprte jedrske elektrarne Černobil in napoved Vladimirja Putina o povečanju pripravljenosti jedrskih sil. O slednjem lahko preberete v članku Putinovo rožljanje z jedrskim orožjem – med zastraševanjem in norostjo.

Kaj je kalijev jodid?

V primeru jedrske nesreče se med drugimi elementi sprošča tudi radioaktivni jod. Ob vdihavanju se nalaga v žlezi ščitnici in jo uničuje ter povzroča raka in druge bolezni te žleze. Ob pravočasnem zaužitju primernega odmerka kalijevega jodida se ta shrani v ščitnici in jo tako “napolni” ter prepreči, da bi se vanjo nalagal radioaktivni jod, ki povzroča celične poškodbe.

Kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici je zelo nevarno predvsem za dojenčke in majhne otroke. “Nevarnost kopičenja radioaktivnega joda v ščitnici pri starejših je bistveno manjša,” pravijo na ministrstvu za zdravje. “Nevarnost se postopoma zmanjšuje do 20. leta in naj bi popolnoma prenehala do 40. leta starosti. Tablete je treba zaužiti ob pravem času, to pomeni ne prezgodaj in ne prepozno.”

Na Kliniki za nuklearno medicino ljubljanskega kliničnega centra ob tem dodajajo, da je “zaužitje tablet kalijevega jodida v primeru jedrske nesreče priporočljivo le za mlajše od 40 let. Pri starejših od 40 let je zdravstveno tveganje zaradi zaužitja tablet večje od koristi. Tablete kalijevega jodida nudijo učinkovito zaščito le nekaj ur pred izpostavljenostjo radioaktivnemu oblaku in po njej, zato mora čas zaužitja slediti priporočilom stroke. Če zaužijemo tablete zunaj tega časovnega okvira, nimajo koristnih učinkov in so lahko škodljive.”

“Osebe, ki mogoče že imajo tablete kalijevega jodida doma, teh nikakor ne smejo zaužiti na lastno pest, temveč samo po priporočilu strokovnjakov,” poudarjajo na ministrstvu za zdravje.

Med drugimi radioaktivnimi elementi, ki se sproščajo v primeru jedrske nesreče, sta zdravju najbolj nevarna stroncij, ki prizadene mišice, in cezij, ki prizadene kosti in povzroča levkemijo. Ne kalijev jodid ne kakšna druga snov nas ne more zaščititi pred škodljivimi učinki drugih elementov, razen radioaktivnega joda, niti pred zunanjim sevanjem.

Povečanje povpraševanja tudi pri nas

Da več uporabnikov postavlja vprašanja, povezana s kalijevim jodidom, pravijo tudi v Lekarni Ljubljana. “Tablete kalijevega jodida se predpisujejo le na recept,” pojasnjujejo pri lekarni. Po zakonu so za namen jodne profilakse (zaščite) do tablet kalijevega jodida upravičeni prebivalci, ki živijo v 10-kilometrskem pasu okrog jedrske elektrarne v Krškem in jih lahko prevzamejo v lekarni. “Lekarne na drugih območjih, tudi enote Lekarne Ljubljana, tablet kalijevega jodida nimajo na zalogi.”

Če bi se zgodil dogodek, ki bi povzročil radioaktivno sevanje, pa imamo tablet kalijevega jodida dovolj za vse, zagotavlja direktor uprave za jedrsko varnost Igor Sirc. Za njihovo skladiščenje je zadolžen Zavod za blagovne rezerve. Zaloge teh tablet so regijsko porazdeljene in se shranjujejo v določenih bolnišnicah.

Na ministrstvu za zdravje svarijo pred tem, da bi te zaloge že vnaprej razdelili med ljudi. “Če bi bila sprejeta odločitev, da se zagotovi predčasno razdeljevanje tablet iz blagovnih rezerv in bi prebivalci iz strahu zaužili tablete s kalijevim jodidom, ne da bi to odredil poveljnik Civilne zaščite, bi nastala dvojna škoda – do izraza bi lahko prišli le morebitni neželeni učinki kalijevega jodida in zaloga bi bila porabljena, kar pomeni, da v primeru resne potrebe po zaščiti s stabilnim jodidom te ne bi več mogli zagotoviti iz državnih blagovnih rezerv. Lekarne bi v tem primeru imele na voljo le komercialne zaloge.”

Ali je kdo predlagal tak ukrep in kdo je to bil, ni jasno.

Ruski napad in ukrajinske jedrske elektrarne

Že prvi dan invazije je ruska vojska zasedla tudi zaprto elektrarno v Černobilu, okrog sto kilometrov od Kijeva. Ukrajinska stran je najprej opozorila na povečanje sevanja v njeni okolici, a se je izkazalo, da gre za minimalno povečanje, ki ga je verjetno povzročil premik ruskih vojaških vozil, ki so dvignila prah v okolici elektrarne. Da sevanje ne pomeni nobene nevarnosti za prebivalstvo, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). “Sevanje je na ravni do 9,46 mikrosieverta na uro, to je nizko in na ravni, ki je običajna za to območje (t. i. černobilsko izključitveno območje v okolici elektrarne, kjer je radioaktivna kontaminacija največja in je dostop omejen).”

Danes pa je Mednarodna agencija za jedrsko energijo sprejela resolucijo, v kateri je obžalovala in kritizirala dejanja Rusije v Ukrajini, vključno z nasilnim prevzemom nadzora nad ukrajinskimi jedrskimi elektrarnami, saj da so ta bistveno povečala tveganje jedrske nesreče z mednarodnimi posledicami. Dejanja Rusije v Ukrajini “so povzročila in še naprej povzročajo resne in neposredne grožnje varnosti in zaščiti ukrajinskih jedrskih objektov ter tamkajšnjega civilnega osebja,” je zapisano v resoluciji. Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je že v sredo na izrednem zasedanju organizacije pozval k takojšnji prekinitvi spora in opozoril, da je vojna najslabši scenarij za zagotovitev varnosti in zaščite ukrajinskih jedrskih objektov.

Ukrajina ima na svojem ozemlju štiri delujoče jedrske elektrarne s 15 reaktorji in številna skladišča jedrskih odpadkov. Ruske enote so prevzele nadzor nad jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je največja v Evropi.

Ruska stran zagotavlja, da so upravljanje jedrskih elektrarn (delujoče v Zaporožju in nedelujoče v Černobilu) pustili v rokah tam zaposlenih, in da za varnost še dodatno skrbijo. Strokovnjaki za jedrsko varnost pravijo, da je malo verjetno, da bi ruska stran namerno povzročila kakršnokoli škodo na ukrajinskih jedrskih elektrarnah. Ne le, da radioaktivnost nima meja in je Rusija ter njeno prebivalstvo blizu, jedrske elektrarne so tudi njihov proizvod, na katerega so ponosni.

Po silovitem ruskem obstreljevanju je v noči na petek izbruhnil požar v eni od stavb kompleksa jedrske elektrarne v Zaporožju v Ukrajini, ki je največja jedrska elektrarna v Evropi. Žrtev ni bilo, prav tako ne poškodb na osnovni opremi elektrarne. Zatem so ukrajinske oblasti sporočile, da so ruske sile jedrsko elektrarno zavzele.

“Če bi v Ukrajini prišlo do dogodka v kateri od nukleark in posledično sevanja, bi imeli pri nas dovolj časa, da se zaščitimo,” pravi Igor Sirc. “Radioaktivni oblak, odvisno od vetra, potuje razmeroma počasi (bolj kot o urah govorimo o dnevih) in se redči. Ukrajinske jedrske elektrarne, sploh Zaporožje, so zelo daleč stran. Zelo verjetno čezmejnih posledic ne bi bilo. Celo če bi prišlo do nesreče v Krškem, radioaktivni oblak ne bi zajel cele Slovenije.” Tudi on nasprotuje razdeljevanju kalijevega jodida vnaprej. “Izkušnje iz tujine kažejo, da je to lahko škodljivo. Po nesreči v Fukušimi so ljudje v Belgiji jemali te tablete, kar je povsem nesmiselno in zanje lahko tudi nevarno.”

V primeru jedrskega napada …

Kaj pa v primeru napada z jedrskim orožjem? “Jedrske bombe ne ubijajo s sevanjem,” pojasnjuje Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan, “ampak z udarom”. V primeru, da bi z (eno) jedrsko bombo napadli Ukrajino, Slovenija ne bi bila ogrožena, pravi.

Če bi prišlo do jedrskega spopada večjih razsežnosti, pa bi bil kalijev jodid bolj malo koristen. “Ministrstvo za zdravje trenutno še pridobiva informacije, ali bi bil v primeru izstrelkov z jedrsko konico v oblaku po eksploziji prisoten tudi radioaktiven jod, pred katerim bi bila zaščita s stabilnim jodidom smiselna,” so zapisali. “Poudariti je treba, da tablete kalijevega jodida ščitijo samo pred radioaktivnim jodom, ne pa tudi pred drugimi radioaktivnimi snovmi, niti pred zunanjim sevanjem.”