Oglasil se je ruski oligarh, ki so mu v Trstu zasegli futuristično jadrnico

Gospodarstvo 14. Mar 202210:18 > 10:36 3 komentarji
Andrej Melničenko
PROFIMEDIA

Italijanske oblasti so v petek v Trstu zaplenile luksuzno jadrnico ruskega oligarha Andreja Melničenka. Ruski milijarder se je namreč znašel na seznamu oseb, proti katerim je Zahod zaradi vojne v Ukrajini uvedel stroge sankcije in jim zamrznil premoženje. Zdaj se je z izjavo oglasil tudi Melničenko, ki je zapisal, da je vleči vzporednice med udeležbo na sestanku z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in vojno v Ukrajini "absurdno in nesmiselno". Opozoril pa je tudi, da se zaradi sankcij dvigujejo cene gnojil, kar lahko vodi v svetovno prehransko krizo.

Evropska unija in ZDA so zaradi napada na Ukrajino proti Rusiji in ruskim poslovnežem v zadnjem mesecu dni sprožile številne gospodarske in finančne sankcije. Več ruskih poslovnežev, med njimi Mihail Fridman, Pjotr Aven and Oleg Deripaska, je zato že pozvalo k miru, a ruski predsednik Vladimir Putin za zdaj ne kaže, da bi popustil.

Evropska unija je med drugim sankcije uvedla proti ruskemu oligarhu Andrej Melničenko, velik del ruskih podjetnikov pa odrezala od svetovnega gospodarstva in jim zamrznila premoženje.

Konec tedna ostal brez luksuzne jadrnice

Konec prejšnjega tedna je Melničenko ostal tudi brez svoje jadrnice, ki je bila med rednim vzdrževanjem zasidrana v tržaškem pristanišču. Gre sicer za največjo jadrnico na svetu, ki je vredna 530 milijonov evrov. 143-metrsko futuristično plovilo velja za eno najnaprednejših, odlikujejo ga tudi številne inovacije. Jadrnica ima tri 90-metrske jambore. Poglejte si, kakšna je jadrnica, ki so mu jo zaplenili.

Jahta, Andrej Meličenko, Sandra Melničenko, najbogatejša Srbkinja
Stefano Rellandini/REUTERS

Ne zdi se mu prav, da ga kaznujejo zaradi udeležbe na sestanku

Oligarh se je na seznamu sankcioniranih Rusov znašel po tem, ko se je skupaj z več kot 30 poslovneži po začetku ruske invazije na Ukrajino sestal z ruskim predsednikom Putinom. Poslovneži so se z njim pogovarjali o vplivu sankcij Zahoda na rusko gospodarstvo.

“Dejstvo, da je bil povabljen na to srečanje, kaže, da je član ožjega Putinovega kroga in da podpira ali izvaja ukrepe ali politike, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost v Ukrajini,” je odločitev o uvedbi sankcij utemeljil Svet EU. Dodali so tudi, da milijarder deluje v gospodarskih sektorjih, ki zagotavljajo pomemben vir dohodka ruski vladi.

Na to se je zdaj odzval tudi Melničenko, ki je v sporočilu agenciji Reuters prek svojega tiskovnega predstavnika zapisal, da je vleči vzporednice med udeležbo na sestanku, ker je član poslovnega sveta in kot je to v preteklosti storilo že na desetine poslovnežev iz Rusije in Evrope, in spodkopavanjem in grožnjami državi, absurdno in nesmiselno.

Leta 2021, torej pred vojno v Ukrajini in uvedbo sankcij, je bilo premoženje Andreja Melničenka po ocenah ameriške revije Forbes vredno 17 milijard evrov, kar ga je uvrščalo na osmo mesto na lestvici najbogatejših Rusov. Zaradi sankcij Zahoda se je premoženje številnih ruskih oligarhov v zadnjem mesecu močno zmanjšalo.

Opozoril pred svetovno prehransko krizo

Melničenko pa je za Reuters opozoril tudi pred svetovno prehransko krizo. “Dogodki v Ukrajini so resnično tragični. Nujno potrebujemo mir,” je v izjavi, ki jo je agenciji Reuters poslal njegov tiskovni predstavnik, povedal Melničenko, 50-letni Rus, ki je bil v Belorusiji rojen ukrajinski materi. “Ena od žrtev te krize bosta kmetijstvo in hrana,” je dodal Melničenko, ustanovitelj in lastnik podjetja EuroChem, največjega ruskega proizvajalca amonijevega nitrata, ki ima sedež v švicarskem mestu Zug, ter SUEK, največjega ruskega proizvajalca premoga.

Ruski predsednik Putin je prejšnji teden opozoril, da se bo hrana podražila po vsem svetu, če bo Zahod še naprej povzročal težave pri izvozu ruskih gnojil. Rusija in Belorusija namreč sodita med največje dobavitelje mineralnih gnojil. Rusija proizvede približno 13 odstotkov celotne svetovne proizvodnje gnojil, je glavna proizvajalka kalijevega hidroksida, fosfatov in dušika – najpomembnejših hranil za poljščine in zemljo.

“Zaradi rasti cen gnojila niso več dostopna kmetovalcem”

Podjetje EuroChem, ki proizvaja dušik, fosfate in kalijev hidroksid, trdi, da je eden petih največjih proizvajalcev gnojil. Melničenko je za Reuters povedal, da je vojna v Ukrajini že povzročila skokovito rast cen gnojil, ki zato kmetovalcem niso več dostopna. Po njegovih besedah je verigo preskrbe s hrano že prizadela epidemija covida-19, zdaj pa je še bolj na udaru. “To bo zdaj povzročilo še večjo inflacijo cen hrane in verjetno pomanjkanje hrane v revnejših državah,” je povedal. Kot piše Reuters, je rusko ministrstvo za trgovino in industrijo proizvajalcem gnojil ta mesec že naročilo, naj začasno ustavijo izvoz.