Sergej Lavrov: Naše ambicije gredo dlje od Donbasa

Svet 20. Jul 202211:37 > 18:31 6 komentarjev
Sergej Lavrov
Kirill Kudryavtsev/REUTERS

Zunanji minister Rusije Sergej Lavrov je danes sporočil, da so se ambicije njegove države v Ukrajini povečale. Med obiskom Teherana pa je ruski predsednik Vladimir Putin spregovoril o mirovnem dogovoru z Ukrajino, dobavi plina prek Severnega toka in idejah o omejevanju količin oziroma cen ruske nafte. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba se je na to odzval s pozivom zaveznikom, naj okrepijo sankcije proti Moskvi in pospešijo dobavo orožja Kijevu.

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je danes dejal, da so se geografski cilji “posebne vojaške operacije” v Ukrajini spremenili – da niso več omejeni na vzhod Ukrajine oziroma regijo Donbas, temveč vključujejo tudi druga območja, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti. Najverjetneje je imel v mislih območje regije Herson in Zaporožje na jugu Ukrajine, ki ju Rusija okupira. Prav tako je dejal, da se bodo še povečale ruske ambicije, če bo Zahod Ukrajini tudi v prihodnje Ukrajini dobavljal orožje dolgega dosega.

“Ruski zunanji minister je s priznanjem sanj, da bi si prisvojil še več ukrajinske zemlje, dokazal, da Rusija zavrača diplomacijo in se osredotoča na vojno in teror,” je v odzivu na izjave Lavrova dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je zahodne partnerje pozval, naj s sankcijami okrepijo pritisk na Moskvo in pospešijo dobavo orožja Kijevu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v torek na novinarski konferenci v Teheranu dejal, da se lahko, v primeru, da Gazprom iz Kanade ne dobi popravljene turbine, ruske dobave plina v Evropo zmanjšajo za polovico. V iranski prestolnici, kjer se je pred tem srečal z iranskim in turškim kolegom, je prav tako dejal, da so se evropske države usmerile v “netradicionalne vire energije,” za svoje težave pa naj bi po njegovih besedah skušale okriviti Rusijo. Poudaril je, da ruski energetski velikan Gazprom izpolnjuje svoje pogodbene obveznosti, ni pa še prejel dokumentacije o dobavi plinske turbine za plinovod Severni tok 1, ki je na popravilu v Kanadi. Brez nje naj bi se dobave plina v Evropo znižale za okoli polovico, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Plinovod Severni tok 1, ki leži na morskem dnu Baltika in povezuje Rusijo in Nemčijo, ima dnevno zmogljivost približno 167 milijonov kubičnih metrov plina, Gazprom pa je prejšnji mesec to količino zmanjšal na 67 milijonov kubičnih metrov na dan. Poleg tega je plinovod trenutno zaprt zaradi letnega vzdrževanja, ki naj bi se končalo v četrtek. Po neuradnih informacijah tiskovne agencije Reuters in Bloomberga bo plin takrat ne glede na vse dvome znova stekel po Severnem toku.

Putin o možnosti, da cene nafte poletijo v nebo

Putin se je na novinarski konferenci dotaknil še domnevnega mirovnega dogovora z Ukrajino. Zatrdil je namreč, da so z Ukrajino konec marca v Istanbulu “praktično dosegli sporazum, le parafirati ga je bilo treba”, vendar po umiku ruskih enot iz osrednjih ukrajinskih regij po njegovih besedah ukrajinska vlada ni želela izvajati dogovorov.

Kot je dejal, sta poleg Turčije posredniško pomoč ponudili tudi Savdska Arabija in Združeni arabski emirati. “Že želja, da bi prispevali k tej plemeniti nalogi, je veliko vredna,” se je zahvalil Putin.

Harkov, Ukrajina
Harkov, Ukrajina (Nacho Doce/REUTERS)

Po poročanju agencije Tass Rusija vztraja pri paketnem dogovoru v zvezi z ukrajinskim izvozom žita. “Že od samega začetka smo rekli, da (…) bomo pomagali pri izvozu ukrajinskega žita, vendar vztrajamo, da je treba odpraviti vse omejitve, povezane z morebitnim izvozom ruskega žita,” je še opozoril Putin. Po srečanju s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom je dejal, da v okviru pogovorov o žitu “vsa vprašanja (…) še niso rešena, vendar je dobro, da je bil dosežen napredek”. Erdogan je dejal, da je bilo rusko stališče na teh pogovorih “zelo pozitivno in konstruktivno,” še navaja Tass.

Ruski voditelj je opozoril še, da bi načrt Zahoda za omejitev cen ruske nafte destabiliziral svetovni trg in povzročil rast cen. “Slišimo nekaj norih idej o omejevanju količine ruske nafte in omejevanju cen ruske nafte,” je dejal Putin. “Rezultat bo (…) dvig cen. Cene bodo poskočile v nebo,” je prepričan Putin.

Kakšno je stanje na ukrajinskih bojiščih?

Ruske sile so na vzhodu Ukrajine v regiji Donbas napredovale in utrdile svoje položaje, je v torek zvečer sporočil ukrajinski generalštab. “Sovražnik je izvedel napad na območju vasi Pokrovske v bližini mesta Bahmut, pri čemer je dosegel delni uspeh, in se utrjuje na južnem robu kraja,” so zapisali. Vas Pokrovske se nahaja 10 kilometrov vzhodno od pomembnega prometnega vozlišča Bahmut v regiji Doneck. Linija Siversk-Soledar-Bahmut je zadnja obrambna črta, ki ščiti mesti Slovjansk in Kramatorsk v Donbasu, ki sta za zdaj pod ukrajinskim nadzorom. Kot so pred tem sporočili ukrajinski viri, naj bi v torek napadalci obstreljevali tudi Slovjansk.

V regiji Herson na jugu Ukrajine so poročali o artilerijskih in tankovskih spopadih, vendar se frontna črta ni spremenila. Po poročanju oblasti v okupiranem Hersonu so ukrajinske sile zadele most Antonovski, ki povezuje bregova reke Dneper. Most, ki je po navedbah britanskega ministrstva za obrambo najverjetneje še vedno uporaben, je za ruske sile pomemben, saj je eden od dveh, ki povezujejo okupirana območja na zahodnem bregu reke (tudi mesto Herson) s preostankom okupiranega ozemlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje