Plin naj bi v četrtek znova stekel po Severnem toku

Gospodarstvo 19. Jul 202220:58 5 komentarjev
Ruski plin: Gazprom
REUTERS/Wojciech Kardas

Plin naj bi v četrtek znova stekel po Severnem toku, poročata Bloomberg in Reuters. Gazprom je 11. julija plinovod zaprl in ponovno odprtje napovedal za 21. julij, a so se pojavljali dvomi, če bo plin dejansko znova stekel.

Ruski Gazprom bo v četrtek prek plinovoda Severni tok 1 ponovno začel dobavljati plin v Nemčijo, a z zmanjšano zmogljivostjo, so neimenovani viri povedali za tiskovni agenciji Bloomberg in Reuters. Viri, ki zaradi občutljivosti tematike niso želeli biti imenovani, so povedali, da bo plin znova stekel, kot je bilo napovedano, a v količini, manjši od zmogljivosti plinovoda, pišeta agenciji. “Gazprom se bo vrnil na dobavo, kot je bila pred 11. julijem,” je Reuters citiral enega od virov.

Ruski energetski velikan je sredi junija dobavo prek tega plinovoda zmanjšal z okoli 167 milijonov kubičnih metrov plina dnevno za 40 odstotkov, na okoli 100 milijonov kubičnih metrov, nato pa 11. julija plinovod v celoti zaprl. Takrat je napovedal, da bodo vzdrževalna dela trajala do 21. julija. A je minuli teden opozoril, da ne more zagotoviti, da bo na omenjeni datum res lahko ponovno zagnal plinovod, saj da nima zagotovil, da bo plinska turbina, ki je nujna za delovanje ključne kompresijske postaje Portovaja, prispela s servisa v Kanadi.

Nemški Siemens, v katerega obratu v Kanadi so opravili vzdrževanje turbine, je sprva sporočil, da turbine zaradi sankcij proti Rusiji ne sme prepeljati nazaj v Rusijo. Nato je Kanada sporočila, da dovoljuje prevoz turbine v Nemčijo.

Gazprom je minuli petek od Siemensa zahteval izpolnitev obveznosti in vrnitev turbine za kompresijsko postajo Portovaja, ruska tiskovna agencija Tass pa je v ponedeljek poročala, da naj bi bila turbina že na poti v Nemčijo in da naj bi v Rusijo prispela 24. julija. V Evropski komisiji so po poročanju Reutersa danes dejali, da se pripravljajo na vse scenarije glede dobave ruskega plina prek Severnega toka 1, tudi na možnost, da dobava po napovedanem koncu vzdrževalnih del ne bo ponovno stekla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje