Rusija omejila dostop do Twitterja, Facebooka in trgovin z aplikacijami

Svet 04. Mar 202209:15 > 09:311 komentar
Aplikacije na mobilnem telefonu
PROFIMEDIA

Rusija je vsaj delno omejila dostop do družbenih omrežij Twitter in Facebook, trgovin z aplikacijami in spletnih strani nekaterih novičarskih medijev, kot so BBC, Meduza, Deutsche Welle in Svoboda.

Iz Rusije poročajo, da so spletne strani več neodvisnih medijev ter družbeni omrežji Facebook in Twitter deloma nedostopni. Tudi ruski medijski regulator Roskomnadzor je potrdil, da je na zahtevo tožilstva omejil dostop do več medijskih strani, kot so britanski BBC, neodvisni novičarski portal Meduza, nemški portal Deutsche Welle ter spletna stran radia Svoboda.

Rusija naj bi blokirala tudi dostop do trgovin z aplikacijami, ni pa jasno, ali se to nanaša na Apple App Store in Google Play Store, je poročal der Spiegel.

Kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino je ukrajinski minister za tehnologijo nedavno prosil izvršnega direktorja Appla Tima Cooka, naj blokira dostop do App Store v Rusiji. Tehnološki velikan takrat tega sicer ni storil, je pa umaknil dostop do RT News in Sputnik News iz App Store zunaj Rusije in prenehal prodajati izdelke v Rusiji.

Latvijska novičarska stran Meduza je v objavi na blogu zatrdila, da številni bralci v Rusiji ne morejo dostopati do njihovega spletnega mesta.

Že pred tem so portal GlobalCheck, ki spremlja dostopnost spletnih strani, in novinarji AFP v Rusiji poročali o težavah z dostopom do Facebooka in že omenjenih spletnih strani.

Ruske oblasti so med invazijo na Ukrajino še okrepile pritisk na neodvisne medije. Že pretekli konec tedna je medijski regulator Roskomnadzor medijem prepovedal uporabo besed, kot sta vojna in invazija, prav tako jim je prepovedal objavo informacij o civilnih žrtvah ter o ubitih in ranjenih vojakih, ki jih ne potrdijo uradni državni viri. Zaradi omejitev, ki so jih uvedle oblasti, sta v četrtek prenehala delovati neodvisni radio Eho Moskve in ruska neodvisna televizija Dožd.

Komentari

Vaš komentar