Končan obisk v Moskvi. Džinping in Putin obljubila nov svetovni red (VIDEO)

Svet 22. Mar 202309:22 > 15:15 3 komentarji

Kitajski predsednik Ši Džinping je zapustil Rusijo, obisk pa se je končal z obljubo, da bosta z Vladimirjem Putinom sodelovala pri oblikovanju novega svetovnega reda. Obisk kitajskega predsednika v Moskvi je danes komentiral še poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je ocenil, da je "os Kitajska-Moskva nevarna".

Kitajski predsednik Ši Džinping je danes zapustil Moskvo in po treh dneh zaključil svoj prvi obisk v Rusiji po začetku ruske invazije na Ukrajino.

Med obiskom sta skupaj z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom med drugim napovedala novo obdobje v odnosih med državama in podpisala sporazum o razširitvi strateškega partnerstva do leta 2030. Obisk pa se je končal z obljubo, da bosta sodelovala pri oblikovanju novega svetovnega reda, piše agencija Reuters.

Ši se je danes ob spremstvu podpredsednika ruske vlade Dmitrija Černišenka in visokih ruskih uradnikov vkrcal na letalo na moskovskem letališču Vnukovo. S tem je zaključil svoj prvi obisk Moskve po začetku ruske invazije na Ukrajino. Odhod kitajskega predsednika si lahko ogledate v posnetku na vrhu članka.

Džinping, ki je pred kratkim prejel tretji mandat za vodenje države, je Rusijo sicer nazadnje obiskal leta 2019.

Kitajska želi po Šijevih besedah dobaviti več elektrotehnike. Putin pa je dejal, da sta se Moskva in Peking dogovorila o dodatnih dobavah plina na Kitajsko prek plinovoda, ki bo povezoval Sibirijo in severozahodno Kitajsko. Prav tako nameravata državi razširiti prometne povezave, vključno z gradnjo cest in mostov.

Predsednika sta se dotaknila tudi vprašanj, ki so bila izpostavljena v pekinškem mirovnem načrtu za Ukrajino, pri čemer pa je Putin Kijev obtožil, da še ni pripravljen uresničiti predlogov Pekinga za končanje spopadov v Ukrajini.

Kitajska, ki velja za zaveznico Rusije, ruskega napada ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

Rusija, obisk, Kitajska, Džinping, Putin Rusija, obisk, Kitajska, Džinping, Putin
REUTERS
Rusija, obisk, Kitajska, Džinping, Putin Rusija, obisk, Kitajska, Džinping, Putin
REUTERS
Rusija, obisk, Kitajska, Džinping, Putin Rusija, obisk, Kitajska, Džinping, Putin
REUTERS

Ši javno ni omenjal naloga Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za Putinovo aretacijo zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Namesto tega je Putina povabil, naj še letos, ko bo lahko, obišče Kitajsko.

“Nevarna os”

Obisk kitajskega predsednika v Moskvi, ki ga je Zahod zelo pozorno spremljal, je nato danes kritiziral poljski premier Mateusz Morawiecki. Ta je gostil japonskega premierja Fumia Kišido, ki je na Poljsko pripotoval po obisku Kijeva. “Zaradi obiska kitajskega predsednika v Moskvi smo zaskrbljeni, ta os Kitajska-Moskva je nevarna,” je dejal Morawiecki. “Poskušamo prepričati Kitajsko, naj ne podpira Rusije v njeni agresivni mednarodni politiki,” je dodal po navedbah AFP.

Zaradi bremena, ki je po začetku vojne v Ukrajini padlo na Poljsko, pa je Kišida med obiskom na Poljskem sporočil, da se je Japonska odločila “Poljsko obravnavati na poseben način in jo imenovati za prejemnico uradne razvojne pomoči, čeprav ni uvrščena med države, ki bi potrebovale pomoč”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

.