Svojci med vojno v Ukrajini pogrešajo 23 tisoč ljudi. Kam so izginili?

Svet 19. Feb 202414:47 1 komentar
Napad na Ukrajino
Foto: PROFIMEDIA

V teku je največja iskalna akcija Mednarodnega komiteja Rdečega križa po drugi svetovni vojni. Predstavniki komiteja namreč skušajo izvedeti, kje so in kaj se je zgodilo s približno 23 tisoč ljudmi, ki so pogrešani med vojno v Ukrajini.

Mednarodni komite Rdečega križa (ICRC) je sporočil, da še naprej poskuša izvedeti, kaj se je zgodilo s približno 23.000 ljudmi, ki ob bližajoči se drugi obletnici začetka vojne v Ukrajini še vedno ostajajo pogrešani. Gre za največjo tovrstno operacijo ICRC po drugi svetovni vojni.

ICRC je kmalu po ruski invaziji na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja 2022, v okviru svoje Centralne agencije za poizvedovanje (CTA) odprl poseben urad, namenjen zbiranju informacij in iskanju pogrešanih med vojno v Ukrajini, tako na ukrajinski kot na ruski strani.

“Ne vedeti, kaj se je zgodilo z ljubljeno osebo, je neznosno. Toda to je tragična realnost za več deset tisoč družin, ki živijo v stalni stiski. Družine imajo pravico izvedeti, kaj se je zgodilo z njihovimi svojci, in če je mogoče, z njimi vzpostaviti kontakt,” je dejal vodja urada Dušan Vujašanin.

ICRC je v preteklih dveh letih prejel več kot 115.000 klicev, pisem in osebnih prošenj obupanih družin iz Rusije in Ukrajine, ki iščejo pogrešane sorodnike. Do konca januarja so skupaj z mednarodnimi partnerji pomagali zagotoviti informacije 8.000 družinam, je sporočil urad.

Mednarodni odbor Rdečega križa je ob tem poudaril, da imajo družine v skladu z mednarodnim pravom pravico izvedeti, kje so njihovi pogrešani sorodniki in kakšna je njihova usoda. “Z ljudmi, ki jih zadržuje ena od strani v konfliktu, je treba ravnati humano, z mrtvimi pa je treba ravnati dostojanstveno,” so sporočili.

ICRC je sistem CTA vzpostavil pred več kot 150 leti, rusko-ukrajinski urad pa je prvi posebni urad CTA v več kot 30 letih, ustanovljen za točno določen mednarodni konflikt. Predstavlja tudi največjo tovrstno operacijo v okviru CTA po drugi svetovni vojni. Urad deluje kot nevtralen posrednik med Rusijo in Ukrajino, ki zbira, centralizira, hrani in prenaša informacije med sprtima stranema.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje