Ukrajina trdi, da je ob obali Krima uničila rusko vojaško ladjo

Svet 14. Feb 202407:21 > 20:42 8 komentarjev
Ukrajinska vojska
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V ruskih napadih v bližini mesta Doneck na vzhodu Ukrajine so umrli najmanj trije ljudje, med njimi otrok, še 12 jih je bilo poškodovanih, so sporočile lokalne oblasti. V napadu so bili zadeti stanovanjski bloki v kraju Selidove približno 20 kilometrov od frontne linije. Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je ob obali Krima v napadu z droni uničila rusko vojaško ladjo.

Zaradi napadov so iz tamkajšnje poškodovane bolnišnice evakuirali okoli 100 bolnikov, ki so jih premestili v bližnji mesti Pokrovsk in Mirnograd.

Guverner regije Doneck Vadim Filačkin je sporočil, da se je prvi napad zgodil okoli 23.30, drugi pa danes ob 1. uri po lokalnem času. Ob tem oblasti niso podale podrobnosti glede vrste napada.

Iz obmorskega mesta Odesa pa poročajo o ruski vodeni raketi, ki so jo v torek popoldne prestregli, a so razbitine poškodovale dve stavbi. Poškodovanih ni bilo.

Medtem so ruske zračne sile prestregle dva ukrajinska brezpilotna letalnika nad rusko regijo Belgorod. Še en dron so prestregli nad regijo Voronež, šest pa nad Črnim morjem, je poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je ob južni obali polotoka Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, v napadu z droni uničila rusko vojaško ladjo. Kot je na družbenem omrežju Telegram sporočil generalštab ukrajinske vojske, so ukrajinske oborožene sile ob pomoči enot vojaške obveščevalne službe uničile rusko desantno ladjo Cezar Kunikov.

Ukrajinski novičarski portal Ukrajinska pravda, ki se sklicuje na anonimen vir iz vojaške obveščevalne službe HUR, poroča, da so rusko črnomorsko floto napadli z brezpilotnimi letali. Po poročanju portala, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, je bila ruska ladja v napadu tako močno poškodovana, da je potonila.

Rusko obrambno ministrstvo navedb o uničenju ladje za zdaj ni komentiralo. Je pa sporočilo, da je nad Črnim morjem sestrelilo šest ukrajinskih dronov.

Po podatkih na spletni strani ruske črnomorske flote je desantna ladja Cezar Kunikov dolga 112,5 in široka 15 metrov. Poimenovali so jo po sovjetskem heroju iz druge svetovne vojne.

Ukrajina je v skoraj dveh letih, kar traja ruska invazija, z raketami in droni potopila ali močno poškodovala več ruskih vojaških ladij. Rusko črnomorsko ladjevje je po poročanju dpa zdaj večinoma izrinjeno iz zahodnega dela Črnega morja.

Odslej bi lahko Rusija zasegla premoženje tistim, ki so pobegnili iz države

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal zakon, ki oblastem omogoča zaplembo premoženja tistih, ki so bili obsojeni zaradi kritik na račun vojne v Ukrajini. Na podlagi zakona bi Rusija sedaj lahko zasegla premoženje tudi tistim, ki so pobegnili iz države. Strahove, da bi zakon lahko zlorabili, pa so v Moskvi označili za neutemeljene.

Skupaj z vami bomo imeli priložnost oceniti izvajanje zakona v praksi,” je danes v izjavi za medije dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da bi bilo neutemeljeno vnaprej izražati kakršne koli pomisleke glede zakona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Putin je zakon podpisal dva tedna po njegovem sprejemu v ruskem parlamentu. Predsednik parlamenta Vjačeslav Volodin pa je januarja pojasnil, da je zakon uperjen proti “lopovom in izdajalcem ter tistim, ki danes pljuvajo v hrbet našim vojakom in so izdali svojo domovino”.

ZDA trdijo, da Ukrajini zmanjkuje streliva

Ukrajinski vojski začenja primanjkovati streliva, ker republikanci v kongresu še vedno blokirajo velik paket ameriške vojaške pomoči, ki jo zahteva predsednik Joe Biden, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan.

Slednji je pozval predstavniški dom kongresa ZDA, katerega predsednik Mike Johnson še vedno blokira potrditev dodatne pomoči, naj sledi zgledu ameriškega senata in hitro potrdi več kot 60 milijard dolarjev vreden predlog zakona za pomoč pri obrambi Ukrajine pred rusko agresijo.

“Ne moremo si privoščiti, da bi čakali še dlje. Vsak dan prinaša višjo ceno za Ukrajince in nacionalne varnostne interese ZDA. Vedno pogosteje dobivamo poročila o ukrajinskih vojakih, ki na frontni črti varčujejo s strelivom, saj jim ga zmanjkuje,” je dejal svetovalec za nacionalno varnost ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje