Neprijetna sprememba vas bo pričakala že na vratih Pirana

Slovenija 14. Feb 202405:10 15 komentarjev
Parkirišče v Piranu
Foto:Srdjan Živulović/ BOBO

Parkiranje v obmorskih mestecih je že samo po sebi zelo težavno. Ozke ulice in natrpana središča enostavno ne dopuščajo navala avtomobilov, ki jih prinese vse daljša poletna sezona. Na Obali so zato ponekod podražili parkirnine, podaljšali trajanje poletne tarife in razširili plačljivo parkirno cono. Še ena pomembna sprememba pa bo obiskovalce pričakala že ob prihodu v Piran.

Parkiranje v naših priljubljenih obalnih mestih bo letos dražje. Svetniki občine Piran so namreč na seji potrdili predlagane spremembe upravljalca parkirišč Okolje Piran, ki prinašajo dvig cen parkirnin in širjenje plačljivih parkirišč. Še ena novost, ki jo prinašajo svetniški sklepi, pa bo obiskovalce pričakala že na vratih Pirana.

Avtobus, ki povezuje Fornače in center mesta, za obiskovalce ne bo več brezplačen. Povezava je zelo priljubljena med turisti, saj ti lahko avtomobil pustijo v garažni hiši Fornače in se brezplačno odpeljejo do Tartinijevega trga. Turisti bodo morali za vožnjo plačati en evro, enako bo veljalo za vožnjo z avtobusom proti piranskemu pokopališču. Domačini in imetniki abonmajev za parkirišče v garažni hiši Fornače se bodo še naprej vozili brezplačno, od Okolja Piran pa bodo morali dobiti dovolilnico.

Najobsežnejši del sprejetih sprememb obsegajo višje cene parkiranja. Parkirnino bodo za pol evra dvignili v središču Portoroža, kjer bo vse leto treba plačati 2 evra na uro. Za en evro bo dražja tudi parkirnina v središču Pirana, kjer bo v zimskem času ta znašala 4 evre na uro, v poletnem pa kar 6 evrov na uro. Dražili so tudi v garažni hiši Arze, kjer bo urna tarifa dražja za 50 centov in bo znašala 2 evra. Več boste plačali tudi ob izgubi parkirnega listka. Namesto dosedanjih 120 vas bo raztresenost stala 150 evrov.

Na podlagi občinske dokumentacije, objavljene na spletni strani občine, bo parkiranje poleti za 30 centov dražje tudi v Fiesi, Strunjanu in pri garažni hiši Arze, v Seči pa bo treba na uro odšteti 80 centov več. V Fiesi se na novo uvaja tudi parkirnina v zimskem času, medtem ko se ta v Seči in Strunjanu “le” dviga za 50 centov.

Poletne parkirnine po novem že aprila

Ob tem občina na parkiriščih za dva meseca podaljšuje čas trajanja dražje poletne tarife. Ta je do zdaj veljala od aprila do oktobra, po novem pa se bo obračunavala od marca do novembra. Po poročanju Primorskih novic bodo nove cene parkiranja in novosti obsega plačljivih parkirišč začeli veljati marca, plačevanje za prevoz s piranskim avtobusom pa aprila.

Poleg podražitev parkiranja so po odločitvi občine ob portoroški obali razširili območje, na katerem se parkirnine plačujejo vse leto. Tako bo treba plačevati vsa parkirišča ob cesti Obala med Solinsko potjo in krožiščem pri Mercatorju v Luciji.

Zakaj so se v Piranu odločili za podražitev parkiranja, podaljševanje poletne tarife, širjenje plačljivih parkirišč in uvedbe plačljivih avtobusnih prevozov? Kot so nam pojasnili v Okolju Piran, so pri pripravi predloga upoštevali tri dejavnike. Prvi, ki je verjetno vplival predvsem na podaljšanje poletne tarife, je vedno daljša turistična sezona.

V javnem podjetju omenjajo še inflacijo, ki od zadnjega dviga cen v piranski občini oktobra 2020 znaša 20,1 odstotka. Okolje Piran pa kot tretji razlog navaja še načrtovane investicije, ki jih želi izvesti v prihodnje. Tako želi kupiti dva dodatna avtobusa in dve električni vozili za dostavo potnikov in blaga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje