Belorusija naj bi ponoči napadla Ukrajino, Pentagon tega ni zaznal

N1 video 11. Mar 202206:19 > 23:07 7 komentarjev
PROFIMEDIA

Spremljali smo šestnajsti dan ruske invazije na Ukrajino. Napadi po državi se nadaljujejo, ruske sile oblegajo vsaj štiri večja ukrajinska mesta. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zavrnil obtožbe Rusije, da v Ukrajini s pomočjo ZDA razvijajo kemično orožje. Ukrajino je zapustilo že več kot 2,5 milijona ljudi. Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji seji ruskega varnostnega sveta podprl načrt, da bi se prostovoljci, tudi iz tujine, lahko borili v Ukrajini. Voditelji članic EU so v Versaillesu sprejeli izjavo, s katero se zavezujejo k nadaljnjim odločnim korakom za krepitev evropske suverenosti, zlasti s postopno odpravo odvisnosti od ruske energije in krepitvijo obrambnih zmogljivosti. Napovedali so tudi četrti sveženj sankcij proti Rusiji. Ukrajina pa opozarja, da bi se Belorusija lahko še nocoj pridružila ruski invaziji. V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

Dogajanje smo spremljali v živo: 

22.19 ZDA z novim paketom sankcij proti ruskim oligarhom

Ameriško ministrstvo za finance je razkrilo dodatne sankcije proti ruskim oligarhom, ki so blizu ruskega predsednika Vladimirja Putina. Sankcije naj bi prizadele člane upravnega odbora banke VTB, člane spodnjega parlamenta (Duma) in družino tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova.

22.05 ZDA bodo Ukrajini namenile 13,6 milijarde dolarjev pomoči

Ameriški predsednik Joe Biden je tvitnil, da se veseli podpisa zakona o porabi. “Kongres je sinoči sprejel dvostranski zakon o porabi, ki vključuje dodatnih 13,6 milijarde dolarjev nove pomoči ukrajinskemu ljudstvu. Veselim se takojšnjega podpisa,” je zapisal na Twitterju.

21.50 Rusija naj bi Belorusiji dostavila vojaško opremo

Rusija se je danes dogovorila, da bo Belorusiji v bližnji prihodnosti dobavila najnovejšo vojaško opremo, poroča Reuters, ki se sklicuje na belorusko tiskovno agencijo.

21.40 Urad ukrajinskega predsednika: V Melitopolu ugrabili župana

V mestu Melitopol, ki so ga zasedle ruske enote, naj bi po navedbah ukrajinske strani ugrabili župan Ivana Fedorova. Namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je prek družbenega omrežja Telegram objavil del videoposnetka, na katerem je videti ljudi s kapucami, kako moškega odpeljejo iz osrednje stavbe. Ob objavi je Timošenko zapisal, da so ugrabili župana. Te novice ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

21.34 Pentagon: Ni znakov o beloruskih vojakih v Ukrajini

ZDA nimajo dokazov, da bi bili vojaki Belorusije, ki velja za tesno zaveznico Rusije, v Ukrajini, je danes sporočil Pentagon. “Nismo videli nobenih znakov, da bi se beloruske enote ali sile premaknile v Ukrajino,” je novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Dodal je, da ZDA nimajo nobenih znakov o neposredni vpletenosti beloruskih sil, kar pa “ne pomeni, da se to ne bi moglo zgoditi, ali da se ne bo zgodilo.”

21.33 Biden: Ne bomo vodili vojne proti Rusiji

ZDA ne bodo poslale vojakov v Ukrajino, je v petek odločno dejal ameriški predsednik Joe Biden. “Želim biti jasen: branili bomo vsak centimeter ozemlja Nata,” je predsednik zapisal na Twitterju. “Vendar ne bomo vodili vojne proti Rusiji v Ukrajini. Neposredno soočenje med Natom in Rusijo je tretja svetovna vojna.” Biden je sicer že večkrat poudaril, da pošiljanje ameriških vojakov v Ukrajino ni “na mizi”.

21.20 Države G7 odločene dodatno mednarodno osamiti Rusijo

Države skupine G7 so odločene z nadaljnjimi sankcijami okrepiti pritisk na Rusijo in jo dodatno mednarodno osamiti. Tako naj bi Rusiji odvzeli status “države z največjimi ugodnostmi” na trgih teh držav. Sankcije naj bi doletele tudi rusko elito, med drugim z omejitvijo dostopa do luksuznega blaga. Tem sankcijam se bo pridružila tudi EU. Prizadevali si bodo tudi preprečiti, da bi Rusija imela dostop do financiranja pri vodilnih finančnih institucijah, vključno z Mednarodnim denarnim skladom, Svetovno banko in Evropsko banko za obnovo in razvoj. Nadaljevali bodo tudi pritisk na ruske elite in oligarhe, ki so blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, in na druge “arhitekte vojne” ter njihove družinske člane. Želijo tudi preprečiti, da bi ti imeli dostop do luksuznega blaga in premoženja.

20.48 Ruske sile naj bi obstreljevale pristanišče Mikolajev

Ruske sile po poročanju tiskovne agencije Reuters obstreljejo ukrajinsko pristanišče Mikolajev.

20.25 Ukrajina opozarja, da bi Belorusija lahko še nocoj začela invazijo

Ukrajinski državni center za strateške komunikacije je po srečanju med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in beloruskim voditeljem Aleksandrom Lukašenkom v Moskvi sporočil, da bi Belorusija lahko danes začela invazijo na Ukrajino. Ukrajina se do Belorusije vede zadržano, vendar se bo uprla, če beloruski vojaki prečkajo mejo in se pridružijo ruski invaziji, je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal visoki ukrajinski varnostni uradnik Oleksij Danilov.

20.03 Švica zaradi ukrajinskega konflikta v prepoved preletov

Nevtralna Švica je danes sporočila, da ne bo odobrila nobenih zahtev za prelet tako stranema v ukrajinskem konfliktu kot državam, ki jima nudijo vojaško podporo. Odločite vlade ne velja za humanitarne ali zdravstvene lete, vključno z letalskim prevozom ranjencev. Švicarska vlada je sporočila, da je razpravljala o načinu obravnave kakršnih koli zahtev za lete skozi švicarski zračni prostor v zvezi z “rusko agresijo na Ukrajino”. Odločila je, da “ne bodo ugodili kakršnim koli zahtevam za prelet nad švicarskim ozemljem tako obema stranema v konfliktu kot drugim državam, ki bodo zagotavljale vojaško podporo stranema v konfliktu, predvsem glede dostave vojnega materiala,” je zapisano v sporočilu za javnost.

19.20 Kitajska pozvala k uničenju kemičnega orožja

Na seji Varnostnega sveta Združenih narodov je predstavnik Kitajske Zhang Jun večkrat pozval k sprejetju “pozitivnih korakov k doseganju miru”. Kot je dodal, bo Kitajska odigrala svojo vlogo pri deeskalaciji razmer. Prav tako je dejal, da Kitajska pripisuje “velik pomen biološki varnosti” in “odločno nasprotuje razvoju, posedovanju in uporabi biološkega in kemičnega orožja s strani katere koli države”.

19.15 V Mariupolu naj bi življenje izgubilo 1582 civilistov

V mestu Mariupol na jugovzhodu Ukrajine je bilo zaradi ruskega bombardiranja in 12-dnevne blokade ubitih najmanj 1582 civilistov, je po poročanju Guardiana sporočil mestni svet obleganega mesta. Mestni svet je ob tem danes zvečer prek družbenega omrežja Telegram sporočil, da so humanitarne razmere v mestu katastrofalne. Guardian sicer številk umrlih ne more neodvisno preveriti.

19.00 EU napoveduje nove sankcije proti Rusiji

Evropska unija je napovedala dodatne sankcije proti Rusiji, vključno s prepovedjo izvoza luksuznega blaga in zatiranjem kriptopremoženja. Četrti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene “neusmiljene” invazije na Ukrajino naj bi EU uvedla v soboto.

18.40 Mesto Volnovaha naj bi padlo v ruske roke

Vse več je dokazov, da naj bi mesto Volnovaha na vzhodu Ukrajine padlo v roke ruskih sil in njihovih zaveznikov v samooklicani Ljudski republiki Doneck. Ruske sile so mesto obkrožale od samega začetka invazije na Ukrajino, vendar so ukrajinske sile doslej uspešno odbijale napade. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva generalmajor Igor Konašenkov je dejal, da je “skupina vojakov Ljudske republike Doneck osvobodila mesto Volnovaha” in več okoliških naselij.

18.02 15-letna ukrajinska begunka v Sloveniji za N1: “Končno je mirno in tiho”

Tesnoba in strah, negotovost. Življenja Ukrajincev, ki si še pred dnevi niso predstavljali, da bodo begunci, so danes povsem spremenjena. V hiši na obrobju Ljubljane jih trenutno biva trinajst. Ker napovedi, da bi bila vojna v Ukrajini lahko kratka, iz dneva v dan bledijo, je pred njimi negotova prihodnost.

17.57 Rusija trdi, da je našla dokaze o ukrajinskem biološkem orožju

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzja je zatrdil, da so moskovske sile našle dokaze o poskusu odstranjevanja dokazov o biološkem orožju v Ukrajini. Nebenzja je v govoru na zasedanju, ki je bil sklican na zahtevo Rusije, trdil, da so ruske sile našle dokaze o mreži “vsaj 30” bioloških raziskovalnih laboratorijev, katerih cilj je ustvariti več “smrtonosnih bolezni”. Kot je še dodal, naj bi bili v sodelovanju z ZDA izvedeni “zelo nevarni biološki poskusi”.

Delali naj bi poskuse s pticami in netopirji. Okužene ptice naj bi ulovili v Rusiji. Nebenzija je posebej opozoril evropske države, naj razmislijo o početju Američanov v njihovi neposredni bližini. Ameriški programi naj bi bili po njegovih trditvag posebej prirejeni, da bi sejali smrt med Rusi in drugimi Slovani. Za svoje trditve Nebenzja sicer ni predložil nobenih dokazov.

17.26 Ruske sile naj bi poskušale prevzeti nadzor v jedrski elektrarni Zaporožje

Ruske sile naj bi poskušale vstopiti in prevzeti popoln operativni nadzor nad ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, je povedal vodja ukrajinske državne jedrske družbe Energoatom. Rusija naj bi nato ukrajinskemu osebju elektrarne sporočila, da elektrarna zdaj pripada ruski državni jedrski družbi Rosatom, je še dejal vodja Energoatoma Petro Kotin ter v televizijskem intervjuju povedal, da je 10 uradnikov Rosatoma, vključno z dvema višjima inženirjema, nato neuspešno poskušalo vstopiti v tovarno in prevzeti nadzor nad delovanjem.

17.21 Poljski notranji minister napovedal štafetni sistem za begunce

Poljski notranji minister Mariusz Kaminski je danes napovedal vzpostavitev štafetnega sistema za sprejem in razdelitev ukrajinskih beguncev v Evropi. Tako bodo begunci, ki bodo prispeli na Poljsko, z avtobusi ali posebnimi vlaki napoteni na nadaljnjo pot v druge evropske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Evropa je odprla svoje meje za vse vojne begunce iz Ukrajine,” je dejal Kaminski in poudaril, da so poljske oblasti predlog štafetnega sistema pripravile skupaj s partnerji iz zahodnih držav.

17.00 Biden napovedal odvzem trgovinskega statusa Rusiji

Ameriški predsednik Joe Biden je danes napovedal, da bo skupaj z državami skupine G7, EU in zveze Nato Rusiji odvzel trgovinski status “države z največjimi ugodnostmi”in vrsto drugih ukrepov za sankcioniranje Rusije zaradi vojne proti Ukrajini. Biden je dejal, da gre za nov uničujoč udarec ruski ekonomiji. Na koncu izjave je Biden na kratko odgovoril na vprašanje o ruskih obtožbah na račun ZDA, da v Ukrajini proizvajajo biološko in kemično orožje, kar na Zahodu razumejo kot napoved Rusije, da bo sama uporabila kemično orožje. Biden je dejal le, da bi Rusija v tem primeru plačala visoko ceno.

16.55 Pahor: Zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino ni prava rešitev

Predsednik Borut Pahor, ki se na povabilo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana danes udeležuje diplomatskega foruma v turškem mestu Antalya, je dejal, da moramo storiti vse za takojšnjo prekinitev ognja v Ukrajini in spodbuditi obe strani k diplomatski rešitvi. Izrekel se je tudi proti zaprtju zračnega prostora s strani zveze Nato.

16.41 Finski predsednik za pogovore Putina z Zelenskim

Finski predsednik Sauli Niinisto je v današnjem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Putinom izpostavil potrebo po prekinitvi ognja v Ukrajini, kjer že dva tedna traja ruska invazija, in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev. Niinisto je klic izkoristil tudi za poziv Putinu k pogovorom z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim. V enournem pogovoru s Putinom je opozoril na vse hujšo katastrofo in globoko človeško trpljenje v Ukrajini, ki močno vpliva tudi na javno mnenje na Zahodu, so sporočili iz urada finskega predsednika.

Niinisto sicer ni edini voditelj, ki si prizadeva posredovati med ruskim in ukrajinskim predsednikom. Pred dnevi je tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan govoril s Putinom in ga pozval k prekinitvi spopadov v Ukrajini. Kot rezultat njegovih prizadevanj sta se v četrtek v Antalyi srečala zunanja ministra Rusije in Ukrajine, Sergej Lavrov in Dmitro Kuleba. To je bil prvi stik na visoki ravni med Kijevom in Moskvo od začetka ruske invazije. Pogovori sicer niso prinesli preboja.

16.37 ZDA prepovedale uvoz alkohola iz Rusije

Združene države Amerike bodo prepovedale uvoz alkohola in morskih sadežev, kot sta vodka in kaviar, iz Rusije, je sporočil uradnik Bele hiše.

16.29 Zahodne sile potrdile smrt tretjega ruskega generala

Zahodni uradniki so potrdili, da je v Ukrajini ubit tretji ruski generalmajor. Okvirna ocena je, da je bilo v Ukrajino za vodenje ruskih sil napotenih okoli generalov. Kot so še sporočilil uradniki, je dejstvo, da je bilo toliko generalov razporejenih blizu frontne linije, presenetljivo. Lahko kaže na to, da ruske čete niso zmožene same sprejemati odločitev ali da niso seznanjene s trenutnimi razmerami, so še sporočili.

16.16 Bolgarija bi gostila morebitno srečanje ruskega in ukrajinskega predsednika

Bolgarija, članica EU in Nata, je sporočila, da je pripravljena gostiti morebitne pogovore med predsednikom Rusije in Ukrajine, Vladimirjem Putinom in Volodimirjem Zelenskim. Drugih podrobnosti bolgarske oblasti niso navedle, so pa v Sofiji dodali, da se bodo pri morebitni organizaciji uskladili z Evropsko unijo. “Vidimo, da se obe strani vse bolj zavedata, da vojna ni rešitev,” je dejal bolgarski predsednik Rumen Radev med današnjim obiskom meje med Romunijo in Bolgarijo, ki jo z dneva v dan prečka vse več ukrajinskih beguncev.

Po uradnih podatkih iz četrtka je v Bolgarijo vstopilo 30.000 beguncev iz Ukrajine, med njimi pa so tudi pripadniki bolgarske manjšine v Ukrajini. Begunci so nastanjeni v hotelih, pri sorodnikih in prostovoljcih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

16.08 WHO poziva Ukrajino, naj uniči nevarne patogene v laboratorijih

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da je Ukrajino pozvala k uničenju vseh nevarnih patogenov v svojih laboratorijih, da bi se ob še vedno trajajočih ruskih napadih na državo izognila nevarnosti morebitnega izbruha bolezni. WHO se zaveda zaskrbljenosti, ki bi jo to priporočilo lahko povzročilo, zato je poudarila širši kontekst dolgoletnega sodelovanja z ukrajinskimi oblastmi pri izboljševanju varnosti laboratorijev. “WHO redno pomaga državam članicam pri izboljšanju njihovih zmogljivosti na področju javnega zdravja, vključno z zagotavljanjem večje varnosti laboratorijev, v katerih se hranijo vzorci patogenov, ki so nevarni za javno zdravje,” so dejali pri WHO.

15.53 Vrh EU za krepitev suverenosti v senci ruske vojne v Ukrajini

Voditelji članic EU so danes v Versaillesu v senci ruske vojne v Ukrajini sprejeli izjavo, s katero se zavezujejo k nadaljnjim odločnim korakom za krepitev evropske suverenosti, zlasti s postopno odpravo odvisnosti od ruske energije in krepitvijo obrambnih zmogljivosti. Napovedali so tudi četrti sveženj sankcij proti Rusiji. Versajska izjava se bo zapisala v anale evropskega projekta, saj je načrt strateške suverenosti unije, je izpostavil predsednik Evropskega sveta Charles Michel po koncu dvodnevnega neformalnega vrha.

Michel Euler/Pool via REUTERS

15.36 Von der Leyen napovedala četrti sveženj sankcij proti Rusiji

Predsednica evropske komisije je po koncu dvodnevnega neformalnega vrha napovedala četrti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, ki bo po njenih besedah še dodatno osamil Rusijo od globalnega gospodarskega sistema in ohromil financiranje vojne. Za zmanjšanje energetske odvisnosti so se voditelji zavezali k postopni odpravi odvisnosti od ruske energije z diverzifikacijo dobave, pospešitvijo razvoja obnovljivih virov energije, izboljšanjem povezljivosti energetskih mrež v uniji in povečanjem zalog plina.

15.36 Rusija proti Meti sprožila kazenski postopek

Potem ko je družbeno omrežje Facebook začasno omililo svojo politiko glede sovražnega govora, saj po novem dovolijo objavo izjav, kot je “smrt ruskim napadalcem”, ne pa tudi groženj proti civilistom, je Rusija sporočila, da so proti podjetju sprožili kazenski postopek. Zaposlene v podjetju obtožujejo “nezakonitih pozivov k umorom in nasilju” nad ruskimi državljani.

Meta
PROFIMEDIA

15.26 Postopek pridobitve statusa začasne zaščite bo precej hitrejši od postopka za azil

Begunci iz Ukrajine lahko v Sloveniji zaprosijo za začasno zaščito po zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb. Postopek pridobitve statusa začasne zaščite je hiter in poenostavljen in omogoča beguncem bivanje v Sloveniji za čas enega leta, so poudarili na današnji novinarski konferenci ministrstva za notranje zadeve. V zadnjih dneh v Slovenijo prihaja vse več beguncev iz Ukrajine. Ta trend se bo nadaljeval in pričakovati je, da bo njihovo število še večje, je poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

“V prvih dneh vojne so begunci Slovenijo večinoma prešli v tranzitu, nakazuje pa se trend, da bo treba tudi v Sloveniji poskrbeti za večje število oseb za daljše časovno obdobje, s tem ko sosednje države, na primer Moldavija, Poljska in Madžarska, sprejemajo vse manj ljudi,” je poudaril minister. Ob tem je napovedal, da bo Slovenija solidarno pomagala vsem, ki bodo pribežali pred vojno.

15.25 Von der Leyen napovedala predlog za postopno odpravo odvisnosti od ruske energije

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je do sredine maja napovedala predlog za postopno odpravo odvisnosti od ruskega plina, nafte in premoga do leta 2027 ter analizo vrzeli v obrambnih naložbah. Napovedala je tudi predloge za spoprijemanje s problemom rastočih cen hrane.

15.08 Ukrajinska vojska trdi, da je bil ubit višji ruski častnik

Po podatkih ukrajinske vojske so ukrajinske sile ubile visokega ruskega častnika. Generalmajor Andrej Kolesnikov, ki naj bi ga ubile ukrajinske sile, je bil poveljnik 29. armade ruskega vzhodnega vojaškega okrožja, je povedal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Geraščenko. Podrobnosti njegove smrti niso znane, ruska stran pa se na novico še ni odzvala.

15.04 Oskrba z električno energijo v Černobilu še ni obnovljena

Oskrba z električno energijo v jedrski elektrarni v Černobilu še ni bila obnovljena, je sporočil ukrajinski državni regulator za jedrsko energijo. “V teku so poskusi obnovitve zunanjega napajanja,” so še sporočili in opozorili na nevarnost povečanega tveganja uhajanja radioaktivnega sevanja. Izjava je v nasprotju s trditvami ruskega ministrstva za energijo, ki je dejalo, da so beloruski strokovnjaki v četrtek obnovili električno energijo v elektrarni.

14.25 FAO: Svetovne cene hrane bi lahko zrastle do 20 odstotkov 

Mednarodne cene hrane in krme bi se lahko zaradi vojne zvišale za med 8 in 20 odstotkov, je sporočila Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO). Rusija je namreč največji svetovni izvoznik pšenice, Ukrajina pa je peta največja izvoznica. Državi skupaj zagotavljata 19 odstotkov svetovne ponudbe ječmena, 14 odstotkov pšenice in 4 odstotke koruze, kar predstavlja več kot eno tretjino svetovnega izvoza žit.

14.18 Od začetka ruske invazije je v Ukrajini življenje izgubilo vsaj 78 otrok 

Po podatkih ukrajinske varuhinje človekovih pravic Lyudmyle Denisove je bilo od ruske invazije 24. februarja v Ukrajini ubitih najmanj 78 otrok, poroča Guardian, ki številk sicer ni mogel neodvisno preveriti.

14.16 ZN svari pred morebitnimi vojnimi zločini v Ukrajini

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice (UNHCR) je dokumentiral številne ruske napade na civilne tarče v Ukrajini, ki bi lahko bili vojni zločini, je danes dejala neimenovana tiskovna predstavnica UNHCR. “Ruske oblasti opozarjamo, da so načrtni napadi na civiliste in civilne objekte ter bombardiranje območij v mestih in vaseh ter druge oblike napadov po mednarodnem pravu prepovedani in lahko predstavljajo vojne zločine,” je dejala tiskovna predstavnica.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet pa je danes sporočila, da je od začetka ruske invazije v Ukrajini umrlo 564 civilistov in dodala, da so dejanske številke zagotovo veliko višje. Po podatkih UNHCR so bili 103 ljudje ubiti na območjih pod vladnim nadzorom v regijah Doneck in Lugansk, 25 pa na ozemlju samooklicanih istoimenskih proruskih republik, ki jih je priznala Rusija. V drugih delih države, med drugim v Kijevu, Harkovu in Hersonu, so zabeležili 436 smrtnih žrtev.

14.06 Nemški televiziji ARD in ZDF bosta ponovno poročali iz Rusije

Nemški javni televiziji ARD in ZDF sta danes sporočili, da bosta kmalu spet začeli poročati iz Moskve, potem ko sta minuli konec tedna začasno prekinili oddajanje. Vendar pa o vojnih razmerah v Ukrajini iz Rusije zaenkrat ne bodo poročali. “ARD in ZDF sta se v dogovoru s partnerji iz Evropske radiodifuzne zveze (EBU) odločili, da bosta iz Moskve ponovno poročali o političnih, gospodarskih in socialnih razmerah v Rusiji, o vojaških razmerah v Ukrajini pa bosta poročala z drugih lokacij,” so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa zapisali v sporočilu za javnost.

13.55 Dodatna pomoč EU za Ukrajino

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell bo danes na neformalnem zasedanju evropskih voditeljev v Versaillesu predlagal dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini. Prepričan je, da bodo voditelji to podprli. EU se je konec februarja dogovorila že o 500 milijonih evrov pomoči.

13.54 Putin: V pogovorih s Kijevom pozitivni premiki

“Prišlo je do določenih pozitivnih premikov, so me obvestili naši pogajalci,” je Putin povedal na srečanju z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom v Moskvi. Dodal je, da pogajanja zdaj “potekajo skoraj na dnevni ravni”. Svojemu tesnemu zavezniku je ruski predsednik zagotovil, da ga bo obveščal o poteku pogovorov. Delegaciji Kijeva in Moskve sta doslej opravili tri kroge pogovorov v Belorusiji, v četrtek pa sta se v Turčiji sestala tudi zunanja ministra obeh držav Sergej Lavrov in Dmitro Kuleba.

Doslej so se dogovorili zgolj o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz obleganih ukrajinskih mest. A se strani medsebojno obtožujeta blokade evakuacije.

13.45 DFB Schröderju odvzela status častnega člana

Nemška nogometna zveza (DFB) je danes odvzela status častnega člana nekdanjemu nemškemu kanclerju Gerhardu Schröderju, poroča dpa. Za ta korak so se odločili zaradi Schröderjevega odnosa do ruskega napada na Ukrajino in njegovih povezav z ruskim političnim in gospodarskim vrhom.

Ukrajina
Pavlo Palamarchuk/REUTERS

13.20 Evropski veleposlaniki enotni

Več evropskih veleposlanikov v Sloveniji je danes v Hiši EU izpostavilo in pohvalilo enotnost odziva EU na humanitarno krizo, ki jo je povzročil ruski vojaški napad na Ukrajino. Ob tem so ponovno obsodili rusko agresijo in pozvali k nadaljnjim evakuacijam ukrajinskih civilistov ter koordinaciji ukrepov za pomoč beguncem znotraj EU.

12.50 Putin o napredku v pogovorih

Ruski predsednik Vladimir Putin je po navedbah Al Džazire komentiral, da se je v pogovorih med Moskvo in Kijevom zgodil napredek. “Pogajalci naše strani mi poročajo o določenih pozitivnih obratih,” je Putin povedal na srečanju z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Predstavniki Ukrajine in Rusije so doslej imeli tri kroge pogovorov, včeraj pa sta se v Turčiji sestala tudi ruski in ukrajinski zunanji minister.

12.10 Poročila o uporabi kasetnega streliva

Urad Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR) je sporočil, da je prejel “kredibilna poročila” o več primerih, ko naj bi ruske sile uporabljale kasetno strelivo na poseljenih območjih v Ukrajini. Nediskriminatorna raba tega streliva predstavlja vojni zločin, so dodali.

11.40 Premier Janša o milijonih beguncev, ki bi lahko zapustili Ukrajino

Na evropska tla lahko pride v prihodnjih tednih od deset do petnajst milijonov beguncev iz Ukrajine, če se vojna ne bo ustavila, je dejal premier Janez Janša ob prihodu na drugi dan neformalnega zasedanja voditeljev članic EU v Versaillesu.

11.35 Putin: Prostovoljcem je treba omogočiti, da pomagajo v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji seji ruskega varnostnega sveta podprl načrt, da bi se prostovoljci, tudi iz tujine, lahko borili v Ukrajini. “Če vidite, da obstajajo ljudje, ki želijo prostovoljno pomagati separatistom na vzhodu Ukrajine, potem jim morate iti naproti in jim pomagati pri premiku na bojna območja,” je Putin dejal obrambnemu ministru Sergeju Šojguju. Prostovoljcev, ki se želijo boriti na ruski strani, naj bi bilo več kot 16.000, večina pa bi jih prišla z Bližnjega vzhoda, poroča AFP.

Ukrajinske oblasti pa so se medtem zavezale, da neusposobljenih civilistov, ki se želijo boriti proti Rusiji, ne bodo poslale na fronto, poroča BBC.

11.25 Guverner harkovske regije: napadena je bila psihiatrična bolnišnica

Nočni letalski napadi so zadeli mesta Sumi na severovzhodu, Harkov na vzhodu in Černigov na severu. V kraju Nižin v bližini Černigova sta bila v obstreljevanju z raketnimi sistemi ubita dva človeka, še osem pa ranjenih. V Černigovu pa je bil v napadih poškodovan vodovod, zaradi česar so ga zaprli, navajajo lokalne oblasti.

Harkov
Prizor iz Harkova 1. marca (PROFIMEDIA)

V Harkovu je bil tarča ruskega napada znova inštitut za jedrske raziskave, a po zagotovilih guvernerja harkovske regije Olega Sinegubova ni nevarnosti za civilno prebivalstvo. Sinegubov je sporočil še, da so ruske sile napadle tudi psihiatrično bolnišnico v mestu Izjum. V času napada je bilo v njej 330 bolnikov, nekateri med njimi potrebujejo invalidske vozičke, nekateri pa se sploh ne morajo premikati. 73 so jih evakuirali, smrtnih žrtev pa po navedbah Al Džazire ni bilo.

11.20 WHO Ukrajini svetuje, naj uniči nevarne patogene

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Ukrajini svetovala, naj uniči patogene z visokim tveganjem, ki jih ima v javnozdravstvenih laboratorijih, poroča Reuters. WHO je namreč izrazila bojazen, da bi bili tovrstni povzročitelji bolezni lahko izpuščeni na prosto v primeru, da bi bil tarča napadov kateri od laboratorijev, bolezni pa bi se razširile med prebivalstvom. Podobno kot druge države tudi Ukrajina s pomočjo patogenov raziskuje, kako omejiti nevarne bolezni, njeni laboratoriji pa dobivajo podporo od ZDA, Evropske unije in WHO.

11.00 Načrtovano odprtje humanitarnih koridorjev

Ukrajinska vlada danes načrtuje odprtje več humanitarnih koridorjev oziroma poti, po katerih bi se civilisti lahko umaknili pred spopadi. Predvidenih poti je 12, med njimi je tudi pot iz Mariupola do Zaporožja ter iz Buče in Hostomela do Kijeva, navaja BBC.

10.45 Več kot 2,5 milijona beguncev

Komisar ZN za begunce Filippo Grandi je sporočil, da je Ukrajino doslej zapustilo več kot 2,5 milijona beguncev, dva milijona ljudi pa je notranje razseljenih. Med tistimi, ki so zapustili državo, je po navedbah AFP približno 116.000 državljanov tretjih držav.

UNHCR je pripravil oceno, da bo Ukrajino zaradi nadaljevanja vojne sčasoma skušalo zapustiti še štiri milijone ljudi. Vendar je agencija že dejala, da glede na obseg eksodusa v manj kot treh tednih ne bi bilo presenečenje, če bi bila ta številka presežena.

10.30 Podjetje Meta začasno razrahljajo pravila glede sovražnega govora

Družbeni omrežji Facebook in Instagram sta spričo ruske invazije v Ukrajini začasno omilili svojo politiko glede sovražnega govora. Kot so iz tehnološkega giganta Meta sporočili v četrtek, po novem dovolijo objavo izjav, kot je “smrt ruskim napadalcem”, ne pa tudi groženj proti civilistom.

10.15 Rusija in Ukrajina zaenkrat brez zagotovil IAEA

Zunanja ministra Rusije in Ukrajine Sergej Lavrov in Dmitro Kuleba Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) na pogovorih v Turčiji nista podala zagotovil o varnosti ukrajinskih jedrskih elektrarn, je sporočil direktor IAEA Rafael Grossi. Sta pa obe strani izrazili pripravljenost na sodelovanje z agencijo.

9.55 Schröder in Putin sta se srečala v Moskvi

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder je v Moskvi, kjer se je v okviru pogajalskih prizadevanj za končanje vojne v Ukrajini sestal z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom. Schröder je zadnje čase tarča ostrih kritik, ker se ni odrekel visokim, dobro plačanim položajem v ruskih podjetjih in jasno obsodil ruske agresije v zahodni sosedi. Avstrijski kancler Karl Nehammer je srečanje ne glede na to pozdravil kot dobrodošlo. “Verjamem, da je treba izkoristiti vse možnosti, da se vzpostavijo kanali za pogovore,” je ponoči izjavil Nehammer in dodal, da bodo morali oceniti kakovost teh pogajalskih prizadevanj, ko bo Schröder poročal o rezultatih.

Schröder
PROFIMEDIA

9.40 Pomoč ZDA Ukrajini

Ameriški kongres je v četrtek dokončno potrdil 13,6 milijarde dolarjev pomoči za Ukrajino in evropske zaveznike. Gre sicer za del širše 1.500 milijard dolarjev vredne zakonodaje o financiranju dela ameriške vlade do 30. septembra.

9.05 Volnovaha pod nadzorom proruskih separatistov

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so proruski separatisti prevzeli nadzor v mestu Volnovaha severno od Mariupola.

Na nove napade se je sicer že odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. “Velika ukrajinska mesta so znova tarča uničujočih napadov,” je zapisal na Twitterju. “Ruska uničujoča vojna proti civilistom in velikim mestom se nadaljuje,” je dodal.

8.40: V Mariupolu še naprej izredno kritično stanje

Srditi spopadi še naprej potekajo v pristaniškem mestu Mariupol, kjer je bila v sredinem napadu ruske vojske uničena porodnišnica. Zelenski je sporočil, da je v Mariupol poslal konvoj tovornjakov s hrano, vodo in zdravili. Vendar pa so “okupatorji sprožili tankovski napad ravno tam, kjer naj bi bil ta koridor”, je dejal v videonagovoru. To je označil za “odkrit teror”, poroča AFP.

Župan Mariupola Vadim Bojčenko je medtem dejal, da so ruska vojaška letala v četrtek stanovanjska območja ciljala “vsake pol ure”, pri čemer so “pobijali civiliste, starejše, ženske in otroke”. Razmere v mestu je opisal kot “apokaliptične”.

8.35: Ruske sile vse bližje Kijevu

Ruske sile so vse bližje ukrajinski prestolnici Kijev. Ukrajinska vojska je v izjavi za javnost sporočila, da “skuša sovražnik uničiti obrambo ukrajinskih sil” okoli regij zahodno in severozahodno od prestolnice Kijev, da bi jo blokirali, poroča AFP. Na severovzhodnem delu Kijeva pa so zbrana številna ruska oklepna vozila. V predmestjih Buča in Irpin potekajo srditi spopadi za nadzor nad glavno avtocesto, ki vodi proti prestolnici.

Odesa
Evakuacija iz Odese (Igor Tkachenko/REUTERS)

8.00: Napaden tudi Ivano-Frankovsk

Ruske sile so napadle mesto Ivano-Frankovsk na zahodu Ukrajine. Da se napadi dogajajo, je potrdil tamkajšnji župan, piše BBC.

7.50: Izredno zasedanje Varnostnega sveta o biološkem orožju

Varnostni svet ZN se bo danes na pobudo Rusije sestal na izrednem srečanju, na katerem bodo razpravljali o domnevnem biološkem orožju v Ukrajini. Moskva je v četrtek obtožila ZDA financiranja biološkega orožja v Ukrajini, kar pa Washington in Kijev zanikata.

6.45: Zračni napadi v Dnipru in Lucku

Ukrajinski mediji poročajo, da sta bili tarča zračnih napadov mesto Luck na zahodu Ukrajine in Dniper na vzhodu, kar se je po navedbah BBC zgodilo prvič doslej. Župan Lucka je potrdil, da  je bila tarča zračnih napadov tamkajšnje letališče, poročajo pa tudi o tem, da trenutno gori v enem od bližnjih industrijskih obratov.

V Dnipru naj bi po prvih informacijah medtem odjeknile tri eksplozije, pri čemer so bili v napadih menda zadeti tovarna čevljev, vrtec in stanovanjska zgradba. Napadi so predvidoma zahtevali eno smrtno žrtev, navaja BBC.

6.00: Zelenski: Kemičnega orožja ne razvijamo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru zavrnil trditve Rusije, da Ukrajina z ameriško pomočjo razvija kemično oziroma biološko orožje, poroča BBC. Zelenski je komentiral, da ga obtožbe Rusije skrbijo, saj da je bilo že večkrat dokazano, da Rusija obtožuje druge, da delajo to, kar sama načrtuje. Dodal je: “Ste se odločili ‘dekemikalizirati’ Ukrajino? Z amonijakom? S fosforjem? Kaj še pripravljate za nas?” V nagovoru je prav tako povedal, da je bilo v četrtek ob pomoči ukrajinskih oblasti evakuiranih 40.000 ljudi ter da mesto Mariupol in Volnovaha ostajata “povsem zablokirana”.

4.10: EU sprejela izjavo o ruski vojaški agresiji, a brez jamstev za Ukrajino

Voditelji Evropske unije so v zgodnjih jutranjih urah po dolgi razpravi sprejeli izjavo “o ruski vojaški agresiji nad Ukrajino” v petih točkah. Glede vprašanja članstva Ukrajine v EU ni bistvenih sprememb v primerjavi z osnutki. Ukrajina ni dobila jamstev glede hitre pridružitve Uniji, ki jih želi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje