Golob z rezultatom Svobode zadovoljen, Mesec izkupiček Levice ocenjuje kot slab

Slovenija 21. Nov 202217:14 3 komentarji
Robert Golob
PROFIMEDIA

Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je z rezultatom stranke na lokalnih volitvah zadovoljen - kot posebej pomembno je izpostavil veliko število svetnikov v mestnih občinah. Koordinator Levice Luka Mesec pa včerajšnji izkupiček svoje stranke ocenjuje kot slab.

Dan po lokalnih volitvah stranke analizirajo dosežene rezultate. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je z izkupičkom zadovoljen. Poudaril je, da so se po zmagi na državnozborskih volitvah uspeli pozicionirati tudi na lokalnem nivoju. Golobova stranka je sicer v mestnih in občinskih svetih dobila 402 mesti, kar jo je po številu svetnikov uvrstilo na drugo mesto – za SDS, ki je dobila 494 svetnikov. “Tolikšno število svetnikov in svetnic ni uspelo dobiti še nobeni novinki na političnem parketu. Nobeni,” je poudaril Golob. Ob tem v Gibanju Svoboda izpostavljajo, da so kot nova stranka s kandidati za svetnike nastopili zgolj v dobri polovici občin.

“S posebnim ponosom me navdaja ne le to, da smo se uspeli pozicionirati na lokalnem nivoju z zavidljivim številom svetnikov in svetnic, ampak rezultat v mestnih občinah, kjer imamo med parlamentarnimi strankami daleč največje število svetnikov,” je izpostavil Golob. Dodal je, da je njegova stranka dobila 85 od skupaj 414 svetnikov v mestnih občinah, sledita pa ji SDS in SD s po nekaj več kot 50 mestnimi svetniki. “To je za nas zaveza in odgovornost, da bo ta lokalni nivo lahko učinkovito deloval skupaj z vlado v dobrobit vseh državljank in državljanov,” je dejal Golob.

Manj uspešno je bilo Gibanje Svoboda pri volitvah županov – v prvem krogu so dobili le županjo občine Osilnica. Golob razkorak med številom svetnikov in županov pojasnjuje s specifičnostjo lokalnih volitev. “V županskem delu so lokalne volitve podobne predsedniškim. Ljudje se v glavnem odločajo o imenih, ki jih poznajo, o osebah, ki so bila v lokalnemu okolju že prej dejavne. Na nek način imajo obstoječi župani vedno prednost. S tem ni nič narobe,” je poudaril.

Golob je sicer pred lokalnimi volitvami kot uspeh svoje stranke izpostavil, če bi ta dobila župane v šestih od dvanajstih mestnih občin: bodisi bi bili izvoljeni njeni lastni ali pa skupni kandidati oziroma kandidati, ki jih je Gibanje Svoboda podprlo. Kar pa jim tudi po drugem krogu županskih volitev, ki bodo 4. decembra, ne bo uspelo. “Že pred drugim krogom vemo, da ne bomo dosegli tega, da bi lahko Svobodi tako ali drugače pripisali šest županov. Za to imamo sedaj čas naslednja štiri leta in trdo bomo delali, da zgradimo prepoznavnost ljudi. Žal se je ponovno pokazalo, da na županskih volitvah štejejo samo ljudje, torej osebnosti in ne stranke,” je ocenil Golob.

Ali ponovno izvoljenega ljubljanskega župana Zorana Jankovića štejejo med tiste župane mestnih občin, ki jim je Gibanje Svoboda namenilo podporo, smo povprašali Goloba. Kot je znano, ga je namreč premier pred lokalnimi volitvami podprl, stranka pa tega po tem, ko ni prišlo do podpisa koalicijskega dogovora med Jankovićevo listo in Gibanjem Svoboda, ni posebej izpostavila. Golob je danes poudaril, da je bila tako njegova kot tudi strankina podpora Jankoviću vseskozi jasna; ne nazadnje Gibanje Svoboda v prestolnici ni nastopilo s svojim županskim kandidatom. Omenil je možnost, da se bosta z Jankovićem slišala še danes, in dodal, da so “sedaj izpolnjeni vsi pogoji, da se ne samo v Ljubljani temveč v vseh občinah pogovarjamo o sodelovanju za naslednja štiri leta”. Glede sodelovanja z ostalimi strankami in listami ter glede podpor na lokalnem nivoju naj bi se v Gibanju Svoboda izrekli do četrtka.

Zoran Janković
Žiga Živulović jr./BOBO

Golob se je danes ponovno opredelil do treh referendumov, ki se bodo odvili v nedeljo. Po njegovih besedah bodo ti za državo zelo pomembni. Volilce je pozval, naj glasujejo za zakon o RTVS, “da bomo javno radiotelevizijo končno iztrgali iz rok politike in jo naredili zares neodvisno in javno”. Prav tako je pozval, naj volilci glasujejo za zakon o vladi, da se bo sedanja ministrska ekipa lahko “lotila razvojnih izzivov”. Podpora zakonu o dolgotrajni oskrbi pa je po Golobovih navedbah pomembna, da bodo imeli ljudje dostojno starost. “Vse to je danes zablokirano, ker opozicijska SDS nesmiselne referendume izkorišča za politično promocijo. Čas je, da ljudje na volišča pridejo v največjem številu in povejo: Nehajte se zafrkavati z državo. Dajte državo upravljati, za to ste plačani,” je poudaril prvak Gibanja Svoboda. Ocenil je še, da bo opozicija, če udeležba v nedeljo ne bo dovolj visoka, referendume ponavljala vsakih nekaj mesecev. “Ponovno bomo zapravljali milijone in ponovno bodo vsi nesrečni, ker bodo morali nedeljo žrtvovati za nekaj, kar jih v resnici ne zanima,” je poudaril Golob.

Koordinator Levice Luka Mesec pa z izkupičkom, ki ga je na lokalnih volitvah dosegla njegova stranka, ni zadovoljen. Levica je sicer dobila 22 občinskih in mestnih svetnikov. “Rezultat je slab,” je izpostavil Mesec. Ob tem je dodal, da velikih pričakovanj v stranki niti niso imeli, da pa bodo morali v prihodnje veliko več energije usmeriti na teren. Kot pozitivno presenečenje je ocenil dva rezultata: Nataše Sukič v Ljubljani in Matije Kovača v Celju. Poslanka Levice Nataša Sukič se je z 9,63 odstotka glasov med županskimi kandidati v prestolnici uvrstila na drugo mesto, celjski mestni svetnik Levice Matija Kovač pa se je kot neodvisni županski kandidat v Celju uvrstil v drugi krog županskih volitev.

Luka Mesec
Žiga Živulović jr./Bobo

Nizko volilno udeležbo na lokalnih volitvah je Mesec pospremil z besedami, da se bo treba v reformnem letu 2023 pogovarjati tudi o vlogi občin. “Medtem ko ljudje razumejo, da ni nepomembno, kdo vodi državo, je bila na lokalnih volitvah ponekod udeležba 25 odstotna ali celo nižja. To pomeni, da ljudje ne vidijo pomena demokracije na lokalni ravni, kar je zelo povezano s pristojnostjo občin in s tem, na kakšen način lahko občani preko občine ustvarjajo svoje življenje,” je še dodal Mesec.

Predsednica SD Tanja Fajon je v nedeljo zvečer dejala, da je zadovoljna z izidi prvega kroga lokalnih volitev. Kot je povedala, so kandidati Socialnih demokratov osvojili deset županskih mest, še najmanj šest pa se jih je uvrstilo v drugi krog, kar je po njenih besedah “lepa številka”. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pa je povedal, da je “NSi edina med etabliranimi političnimi strankami, ki je na lokalnih volitvah povečala tako število izvoljenih županov in županj kot število izvoljenih svetnic in svetnikov po vsej Sloveniji”. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje