Tri slovenske občine, v katerih bodo imeli župani celo popolno oblast

Slovenija 21. Nov 202213:03 0 komentarjev
David Klobasa
David Klobasa/Instagram

Mnogi župani se morajo zelo potruditi za podporo občinskih svetnikov, dva župana in županja iz treh manjših slovenskih občin pa teh težav ne bodo imeli. V občinskih svetih bodo namreč sedeli izključno občinski svetniki z njihovih list oziroma iz stranke, iz katere prihaja tudi župan.

V nedeljo so potekale volitve v 212 občinah. Poleg županov so volilci med drugim volili občinske svetnike. V treh občinah bodo imeli župani izjemno lahko delo, saj bodo v občinskem svetu sedeli izključno svetniki iz njihovih list oziroma iz stranke, iz katere prihaja tudi župan. Imeli bodo torej zares popolno oblast.

V občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah je ponovno slavil aktualni župan David Klobasa iz NSi (na fotografiji zgoraj). Prejel je slabih 85 odstotkov glasov, njegov protikandidat, Drago Lipič iz SD, pa dobrih 15. V 11-članski občinski svet v Sveti Trojici je bilo izvoljenih 11 svetnikov NSi. Klobasa je imel sicer že do zdaj udobno večino, sedem svetnikov je bilo iz NSi, štirje pa pa z drugih list, a po novem bo celoten občinskih svet v barvar stranke, iz katere prihaja tudi sam.

Tudi v bližnji občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah je slavila aktualna županja Darja Vudler Berlak. Tokrat protikandidata ni imela. V sedemčlanskem občinskem svetu bodo vsi svetniki člani njene Neodvisne liste skupaj za ljudi! Mitja Berlak in skupina volivcev. Trenutno je v občinskem svetu pet njenih svetnikov, dva pa prihajata iz vrst NSi.

Župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki tudi na tokratnih volitvah ni imel protikandidata, je absolutne oblasti že vajen. Že zdaj v sedemčlanskem občinskem svetu sedijo le predstavniki njegove liste Stanko Ivanušič in skupina volivcev, tako pa bo tudi v prihodnjem sklicu.

V vseh naštetih občinah člane občinskega sveta volijo po večinskem volilnem sistemu, kar velja za vse občinske svete, ki imajo od 7 do 11 članov. V teh občinah se torej ne voli list, ampak posameznike. Občine so razdeljene v volilne enote, iz katerih so izvoljeni največ trije člani občinskih svetov.

Še v treh občinah so se močno približali absolutni oblasti. V Sodražici, kjer je zmagal župan Blaž Milavec iz NSi, bo nov občinski svet sestavljen iz osmih članov NSi, en občinski svetnik pa bo iz vrst SDS. Tudi v Kobilju je županu Darku Horvatu iz SLS zmanjkal en mandat do popolne zasedbe v občinskem svetu. Tam bo šest svetnikov SLS in eden iz SDS. V občini Sveta Ana je slavil Martin Breznik, njegova lista bo imela v 9-članskem občinskem svetu 8 članov, družbo pa jim bo delala še svetnica iz vrst NSi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!