Na obvestilu napačno sešteli glasove, DVK miri

Slovenija 26. Apr. 202211:38 > 11:561 komentar
Delite:
Volitve
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Na enem od volišč v Grosupljem so člani okrajne volilne komisije napačno sešteli oddane glasove, kar je zakrožilo na družbenih omrežjih. A DVK miri, da se podatki v zapisniku in računalniških evidencah ujemajo in so pravilni.

Volilci lahko izide glasovanja za posamezno volišče preverijo na spletni strani Državne volilne komisije (DVK) in volišču. Okrajne volilne komisije morajo namreč po koncu volitev na volišču obesiti obvestilo, s katerega je razvidno, koliko ljudi je prišlo na volišče in za koga so glasovali. Pri tem se je nekoliko zapletlo v Grosupljem.

Obvestilo, ki je bilo objavljeno na enem od volišč v Grosupljem, je zakrožilo na družbenih omrežjih. Na njem namreč piše, da je bilo oddanih 594 glasovnic, če pa seštejemo vse glasove strank, je skupaj glasovalo 889 ljudi. A na DVK mirijo, da se je napaka zgodila le na tem obvestilu.

Okrajna volilna komisija 4003 Grosuplje je sporočila, da je volilni odbor na volišču OŠ Brinje ponovno preveril izid in zagotovil, da se vsi podatki – v zapisniku in vnosu v računalniško evidenco – ujemajo. Napačno pa so jih zapisali na obvestilo, ki je bilo objavljeno na volišču.

Kot je za N1 dodatno pojasnil direktor DVK Dušan Vučko, je predsednik volilnega odbora oziroma volilni odbor na obvestilo zapisal napačen podatek, saj so se zmotili pri seštevanju. V zapisniku z volišča in na spletni strani DVK so številke prave. Kot je dejal Vučko, se je zgodila človeška napaka, za tem pa ni “nobene zgodbe, nobenega ozadja”. Dodal je, da se je tukaj pokazalo, kako pomembno je, da volilci ali člani stranke, ko je to obvestilo javno dostopno, preverijo, ali so ti vnosi ustrezni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar