Nataša Pirc Musar: Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh

Slovenija 13. Nov 202219:07 > 21:29 7 komentarjev

V drugem krogu predsedniških volitev je zmagala Nataša Pirc Musar. Kot je dejala, so ljudje na demokratičnih volitvah z demokratično večino povedali, kakšno Slovenijo si želijo. "Ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali. Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh," je povedala v izjavi v medijskem središču. Pirc Musar je danes že razkrila, da bo eden njenih prvih korakov, da bo v predsedniško palačo povabila vse predsednike parlamentarnih strank. "Da vidim, kaj lahko kot predsednica države pripomorem k delovanju države pri iskanju soglasja, pri strateških temah. V njenem štabu je bila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je Pirc Musar že čestitala in jo razglasila za prvo predsednico Republike Slovenije. Nekdanji predsednik države Danilo Türk pa je povedal, da je Pirc Musar simbol novega v Sloveniji.

“Ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali. Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh. Da bom garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in za demokracijo. Maksimalno se bom potrudila, da se bomo vsi skupaj v politiki poenotili na strateških temah,” je v medijskem središču na Gospodarskem razstavišču dejala Nataša Pirc Musar.

“Sem za kakovostno javno zdravstvo. Za vse vrste varnosti: človekova varnost je tista, ki mi je blizu. Bolj kot bo človek varen in manj kot bo revnih, manj bo socialnih težav, manj bo kriminala v naši državi. Želim si, da Slovenija postane država, v kateri bodo starejši preskrbljeni in slišani, v kateri bodo mladi želeli ostati,” je dodala zmagovalka drugega kroga predsedniških volitev.

Pirc Musar si želi Slovenijo, v kateri se bomo bolj zavedali, da nas čakajo hudi časi zaradi podnebnih sprememb. “Mladi nam zdaj na politična ramena nalagajo odgovornost, da poskrbimo za svoj planet, da bodo naše naslednje generacije, torej naši otroci, živeli v čistem okolju,” je še dodala.

Pirc Musar je za izid čestitala tudi svojemu protikandidatu Anžetu Logarju in mu zaželela vso srečo na nadaljnji poti. “Pet mesecev sva preživela skupaj. Nekako sem ga na neki način začutila kot prijatelja. Sloveniji sva dokazala, da se lahko spoštljivo komunicira. Mislim, da to Slovenija pričakuje od državnikov in politikov. Iskreno upam, da bo Anže Logar zadržal to retoriko. Slovenija potrebuje takšne ljudi, potrebuje takšne politike.”

Zahvala tudi tistim, ki so glasovali za Logarja

V medijskem središču se je Pirc Musar zahvalila tudi vsem, ki so glasovali za Logarja. “Veste, Slovenija ni volilni listič. Slovenija ni politična stranka. Slovenija je čudovit mozaik različnosti, ki lahko zaživi v vsej svoji lepoti zgolj in izključno takrat, ko bomo čisto vsi dali maksimalno, kar lahko damo, za svojo domovino,” je dodala.

Na novinarsko vprašanje, kakšno sporočilo pošilja na Zahodni Balkan in v Bruselj, je dejala, da je Slovenija dobila predsednico, ki verjame v EU, ki verjame v demokratične vrednote, na katerih je nastala EU. Ne nazadnje tudi slovenska ustava temelji na teh vrednotah, je dodala. “Iskreno verjamem, da morajo dobiti mesto v EU vse države na Zahodnem Balkanu. Slovenija bo vedno podpirala vstop teh držav v EU. EU namreč vidim kot gradnik in steber miru. Zadnji dogodki na Zahodnem Balkanu nam kažejo, da tam še ni vse čisto mirno,” je dejala in napovedala komunikacijo s predsednico Kosova in nadaljevanje procesa Brdo – Brioni, ki ga je začel predsednik Pahor.

Pirc Musar verjame, da je Sloveniji mesto v EU in zvezi Nato. “Postala bom 29. ženska na čelu držav članic OZN. Trenutno jih je 29 od 193. Takoj se bom želela priključiti globalnemu ženskemu forumu voditeljic držav sveta. Vendarle menim, da znamo ženske s tisto žensko noto, ampak nič brez moških, da ne bo pomote, morda malce drugače pogledati na ta svet, ki ni lep, ki je na trenutke zelo krut, včasih tudi preveč krut. Komaj čakam, da se pridružim voditeljicam držav članic OZN,” je povedala.

Glede Hrvaške je Pirc Musarjeva dejala, da je podpirala vstop naše južne sosede v schengensko območje, saj da bo zaradi tega obema državama lažje zaradi turizma in gospodarstva. “Ali imamo schengen ali pa ga nimamo,” je odgovorila na vprašanje glede postavitve mejnih kontrol na slovensko-hrvaški meji. Mejne kontrole po njenih besedah kažejo predvsem na nepripravljenost EU kot celote spoprijeti se z migrantsko problematiko. “Migracije so del našega vsakdana, vedno so bile in vedno bodo, zato se moramo korenito pripraviti nanje,” je še dodala. (STA)

Povedala, kaj bo eden njenih prvih korakov

Že v prvem komentarju po zaprtju volišč je Pirc Musar napovedala, da bo eden njenih prvih korakov, da bo v predsedniško palačo povabila vse predsednike parlamentarnih strank. “Mislim, da je čas, da nehamo gledati v preteklost, da se obrnemo v prihodnost, da se poenotimo na strateških temah. Le tako bo lahko Slovenija dosegla cilje, ki si jih je zadala. Zdi se, da včasih zaradi teh strankarskih prepirov malce nazaduje. Moja drža, ki jo imam vse življenje, mi omogoča marsikomu povedati, česar sicer ne bi želel slišati, pa čeprav je z istega svetovnonazorskega spektra. Želim si biti res predsednica, ki bo gojila kulturo dialoga, ki si bo prizadevala, da se bomo poenotili. Vsi skupaj – levi, desni, rumeni, zeleni, stari, mladi – poenotili in da vsi skupaj lahko resnično naredimo nekaj za to svojo prelepo domovino,” je še dodala. Najprej bo treba po njenih besedah sestaviti ekipo in razmisliti, koga povabiti v predsedniško palačo ter kam najprej na obisk. “S temi prvimi koraki bom seveda povedala, kakšno pot si bom skupaj z ekipo začrtala,” je dodala.

Že po objavi prvih rezultatov je kandidatka na vprašanje, kakšna predsednica države bo, dejala, da bo ostala takšna, kot je. “Za potrebe te volilne kampanje se mi ni bilo treba spreminjati,” je povedala. Na vprašanje, ali so bili glasovi, ki jih je dobila, zanjo ali proti Anžetu Logarju, kakor so analitiki v zadnjih tednih ocenjevali, pa: “Volitve so praznik demokracije. Vsak glasuje za. Ne želim si glasov proti. Resnično si želim glasove za – za vrednote, ki jih zagovarjam.

V štab predsedniške kandidatke je prišla tudi predsednica DZ iz Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, tja pa naj ne bi bilo nobenega predstavnika iz stranke SD. Pirc Musar je dejala, da razloga za to ne pozna. “Nihče se mi ni oglasil. To je stvar njihove odločitve. Vesela sem svojih prostovoljk in prostovoljcev in tistih, ki so mi vseh pet mesecev stali ob strani,” je dodala. V Ruski dači je bil tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ki je v odzivu dejal, da je Nataša Pirc Musar simbol novega v Sloveniji. “Ona pripada drugačni generaciji in ima priložnost narediti drugačno Sloveniji.”

Želi si nasvete vseh treh predsednikov

Pirc Musar si želi nasvete vseh treh predsednikov. Nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk sta ji že “veliko povedala o mednarodnih odnosih in o tem, kako funkcionira svet”. “Neskončno sem jima hvaležna za vse znanje, ki sta mi ga že predala. In vem, da bosta oba večkrat prišla v predsedniško palačo ter mi pomagala, predvsem takrat, ko sama ne bom znala najti rešitve ali pametnega odgovora na zapleteno vprašanje,” je povedala. Za vse tri predsednike je dejala, da so “možganski trusti”, ki si jih ne želi “vreči v smeti”.

Pirc Musar je naštela tudi nekaj drugih njenih podpornikov. “Vse podpore sem bila vedno neskončno vesela. Zavedam se odgovornosti, ki so mi jo naložili na ramena. Upam, da bom tako močna, da me ta nahrbtnik, ki sem ga dala na rame, ne bo potegnil navzdol. Verjamem vase, predvsem pa verjamem v Slovenijo,” je povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje