Kaj je v skrivnostnih kovčkih ob ruskem in kitajskem predsedniku

Magazin 17. Maj 202410:32 11 komentarjev

Kaj je v kovčkih, ki ju nosita dva moška, ki stalno spremljata ruskega in kitajskega predsednika? Ali Putin in Ši le razkazujeta jedrsko moč svojih držav ali z njo celo grozita?

Na družbenih medijih se ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina pri kitajskem kolegu Ši Džinpingu sprašujejo, ali voditelja svetu razkazujeta jedrsko moč svojih držav ali z njo celo grozita.

Na številnih fotografijah, ko se predsednika jedrskih velesil srečujeta na ceremonijah ali sproščeno sprehajata, je namreč videti, kako obema državnikoma tesno sledita dva moška, ki v rokah nosita črna kovčka.

“Opazili boste, da imata tako Ši kot Putin za seboj uradnika, ki nosita jedrska kovčka njunih držav. Gre preprosto za vprašanje protokola? Ali pa gre za namerno izkazovanje moči in enotnosti?” se sprašuje avtor ene od objav na družbenem omrežju X.

Kovčka sta namreč po prepričanju tega in drugih uporabnikov družbenih omrežij zelo podobna kovčku, ki vedno spremlja ameriškega predsednika in ga Američani poznajo pod vzdevkom “jedrski nogomet” oziroma “jedrska nogometna žoga” (“Nuclear Football”).

To je kovček, v katerem so shranjene kode za sprožitev jedrskega napada ali protinapada.

Znano je namreč, da ima tudi ruski predsednik podoben kovček, ki so mu nadeli vzdevek “čeget”. Kovček so razvili in začeli uporabljati v 80. letih prejšnjega stoletja. Pravzaprav obstajajo trije. Ruski predsednik, ki je tudi vrhovni poveljnik ruske vojske, ga ima vedno pri roki. Druga kovčka pa imata minister za obrambo in načelnik generalštaba. Kakšen je sistem odločanja o jedrskem napadu ali odgovoru, ni natančno znano, domnevajo pa, da sta za to potrebni dve potrditvi od treh.

Vladimir Putin, Ši Džinping, jedrski kovček Vladimir Putin, Ši Džinping, jedrski kovček
Foto: Zajem zaslona/TWITTER
Vladimir Putin, Ši Džinping, jedrski kovček, jedrsko orožje Vladimir Putin, Ši Džinping, jedrski kovček, jedrsko orožje
Foto: REUTERaS

Vojaški analitik televizije Sky News profesor Michael Clarke medtem trdi, da je “malo verjetno”, da gre dejansko za jedrske kovčke, saj si uradniki, ki jih nosijo, “običajno prizadevajo ostati čim manj opazni”, piše portal Yahoo News.

“Vsekakor ne moremo izključiti možnosti, da gre za del kakšne nerodne geste, vendar so verjetnejše druge razlage,” je dejal in menil, da bi lahko šlo za dokumente. Putina naj bi s podobnim kovčkom opazili tudi ob njegovem lanskem obisku v Pekingu. Kremeljski dopisniki ruske državne tiskovne agencije RIA so takrat v objavi na Telegramu pod posnetkom zapisali, da “obstajajo določeni kovčki, brez katerih nobeno Putinovo potovanje ni popolno”.

Vladimir Putin, jedrski kovček, Rusija, jedrsko orožje Vladimir Putin, jedrski kovček, Rusija, jedrsko orožje
Domnevna jedrska kovčka ob Putinovem obisku v Pekingu leta 2023 (Foto: Zajem zaslona/REUTERS)
Vladimir Putin, jedrski kovček, Rusija, jedrsko orožje Vladimir Putin, jedrski kovček, Rusija, jedrsko orožje
Domnevna jedrska kovčka ob Putinovem obisku v Pekingu leta 2023 (Foto: Zajem zaslona/REUTERS)

Po pisanju Wikipedije jedrske kovčke uporabljajo samo v ZDA in Rusiji. V ostalih jedrskih velesilah (Francija, Indija, Izrael, Kitajska, Pakistan, Severna Koreja in Velika Britanija) pa jedrski kovčki uradno ne obstajajo ali pa ni znano, če obstajajo. Tako ni znano, kaj je v kovčku, ki spremlja kitajskega predsednika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje