Predstavnike manjšin dobili v osmih občinah, na Hodošu niso imeli kandidata

Slovenija 22. Nov 202210:16 0 komentarjev
volitve
Žiga Živulović jr./Bobo

Na nedeljskih lokalnih volitvah so v občinske svete devetih primorskih in prekmurskih občin volili tudi pripadnike italijanske in madžarske narodne skupnosti. Izvolili so jih v osmih občinah, medtem ko bodo na Hodošu 5. februarja izvedli naknadne volitve, saj za mesto predstavnika madžarske skupnosti v občinskem svetu ni bilo kandidata.

Na lokalnih volitvah svoje predstavnike v občinske svete na podlagi posebne volilne pravice volijo tudi pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti, in sicer v petih prekmurskih in štirih primorskih občinah. V nedeljo so jih izmed devetih, izvolili v osmih občinah, medtem ko bodo na Hodošu 5. februarja izvedli naknadne volitve, saj za mesto predstavnika madžarske skupnosti v občinskem svetu ni bilo kandidata.

V občini Hodoš morajo na naknadne volitve

Predstavniki madžarske narodne skupnosti svoje predstavnike volijo v občinah Lendava, Dobrovnik, Šalovci, Moravske Toplice in Hodoš, pri čemer v občinah Lendava in Moravske Toplice volijo po dva predstavnika, v drugih pa po enega.

V Lendavi sta bila za občinska svetnika izvoljena Robert Požonec in Mihael Šooš, v Moravskih Toplicah Zsuzsi Vugrinec in Bojan Šušlek, v Dobrovniku Teodor Varga, v Šalovcih pa Dušan Orban. V občini Dobrovnik z večinskim madžarskim prebivalstvom posebej volijo še predstavnika slovenskega naroda, za kar je bil izvoljen Jure Jurinić.

Na Hodošu predstavnika madžarske skupnosti niso volili, saj za to mesto ni bilo nobenega kandidata. Tako bodo 5. februarja izvedli naknadne volitve, na katerih bodo poleg predstavnika madžarske skupnosti volili tudi še enega člana občinskega sveta. V sedemčlanski svet je namreč kandidiralo in bilo izvoljenih le pet kandidatov in tako še ni popoln.

Kdo so izvoljeni predstavniki v primorskih občinah?

Predstavniki italijanske narodne skupnosti svoje predstavnike volijo v občinah Koper, Piran, Izola in Ankaran. Pri tem v Kopru in Piranu volijo po tri svoje predstavnike, v Izoli dva, v Ankaranu pa enega.

V Mestni občini Koper so bili izvoljeni Alberto Scheriani, Roberta Vincoletto in Mario Steffé, v občini Piran pa Andrea Bartole, Christian Poletti in Nadia Zigante. V občini Izola sta bila izvoljena Agnese Babič in Marko Gregorič, v občini Ankaran pa Martina Angelini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!